Kaip nepasiklysti tarp šiuolaikiškų šviestuvų

Šiuolaikinių šviestuvų kūrėjų bei gamintojų vaizduotė neturi ribų – šviestuvas tampa ir originaliu dizaino objektu, net ir šviesiuoju paros metu dalyvaujančiu interjero kompozicijoje ir traukiančiu dėmesį kaip išskirtinis akcentas. Tačiau ne visada paprasta tokį šviesos objektą pritaikyti interjere, kad būtų galima iki galo atskleisti jo dizaino koncepciją. Interjero dizainerė Ugnė Puronaitė dalijasi geromis idėjomis ir pataria, kaip nesuklysti.

Kad ir kaip viliotų mintis papuošti namus ekstravagantiško, išskirtinio ir originalaus dizaino daiktais, kalbant apie apšvietimą reiktų nepamiršti, kad svarbiausią vaidmenį turi vaidinti funkciniai aspektai, t. y. šviestuvas pirmiausia turi atitikti savo paskirtį, kitaip jis bus tik gražus dekoro elementas, dėl netinkamo pritaikymo praradęs savo pirminę funkciją. Tad jei tam tikroje vietoje konkretaus modelio šviestuvas negali tinkamai atlikti savo funkcijos, geriau jo išvis atsisakyti ir rinktis tinkamesnį, nors ir ne tokį išraiškingą. Kitas svarbus dalykas – komponavimas interjere. Visuomet reikia kruopščiai apgalvoti, rinktis vieną ar kelis šviestuvus, kaip derinti jų proporcijas priklausomai nuo aplinkos dydžio, kokius spalvinius ir sprendimus rinktis ir pan. Į šiuos klausimus padės atsakyti parinkti skirtingų zonų įdomaus ir išskirtinio interjero apšvietimo pavyzdžiai.

Proporcijos

Dauguma architektų ir interjero specialistų neretai kartoja, kaip svarbu išlaikyti tinkamas erdvės ir joje komponuojamų objektų proporcijas. Tačiau kartais, siekiant efektingesnio įspūdžio, šias taisykles pravartu sulaužyti. Smarkiai išdidintas įprasto toršero gaubtas pats laužo akiai priimtinų normų ribas, toks jo dizainas tarsi inspiruoja taip pat nepaisyti įprastų erdvės proporcijų. Dėl šios priežasties palyginti masyvų toršerą galima komponuoti ir nedidelėje erdvėje, kad ir tipiniame daugiabutyje – tuomet jo gabaritai atrodys dar didesni, taip pabrėždami gamintojų kūrybinį sumanymą. Erdvesniame būste su aukštomis lubomis ir dideliais langais šis efektas bus gerokai silpnesnis. Ryškiai raudonas atspalvis padeda dar labiau pabrėžti šviestuvo, įkomponuoto neutralaus kolorito aplinkoje, dizaino išskirtinumą. 

Gamintojo nuotr.

Svorio iliuzija

Būtina sąlyga šiems lietuvių dizainerių sukurtiems šviestuvams komponuoti – didelė erdvė. To reikalauja ne tik gaubto proporcijos, bet dar labiau – jų svorio iliuzija. Nors iš tiesų yra gana lengvi, dėl specialios gaminimo technologijos šviestuvų gaubtai atrodo tarsi betoniniai, todėl gali būti vizualiai per sunkūs mažame kambaryje. Reikia pabrėžti, kad tokių šviestuvų kompozicija gerai atrodys su ilgu laidu – jo ilgis turėtų būt tiesiogiai proporcingas gaubto diametrui. 

Gamintojo nuotr.

Rytietiška interpretacija

Išraiškinga ir moderni rytietiška interpretacija, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka supaprastintų linijų stilizuotas bendrojo apšvietimo šviestuvas. Logiškai parinkta jo pozicija – šviestuvas pakabintas vadovaujantis asimetrijos principu palei lovos kraštą, todėl dalyvauja bendrojo kompozicijoje su baltais dar labiau traukia dėmesį. Nepaisant neįprastos pozicijos, šviestuvas puikiai atlieka pagrindinę bendrojo apšvietimo funkciją – baltas audinys išsklaido šviesą ir sukuria miegamajame jaukų, tolygų, ramų apšvietimą. 

Gamintojo nuotr.

Patarimas
Rinkdamiesi išskirtinio dizaino šviestuvą, diktuojantį viso interjero dekoravimo ypatumus, pritaikykite dar bent vieną interjero elementą, padėsiantį palaikyti vientisą stilistinę liniją. Šią užduotį puikiai atliks tapetai – juos naudojant nesunku sukurti norimą koloritą ir pritaikyti pasirinktos stilistikos piešinį.

Šviesos taškai

Jei norite sukurti romantišką, nerūpestingą, lengvą atmosferą, rinkitės originalų šviestuvą su netvarkingai“skirtingame aukštyje kabančių šviestuvėlių kompozicija. Tokią papildomo dekoratyvaus apšvietimo schemą galima pritaikyti įvairiose namų erdvėse – tiek svetainėje, tiek valgomajame, tiek miegamajame, ir kaskart jis sukurs vis kitokį įspūdį. Komponuojant tokį šviestuvą svarbu atkreipti dėmesį, kad lemputės netrukdytų laisvai judėti erdvėje. 

Gamintojo nuotr.

Grafika

Grafiškas šviestuvas, savo forma primenantis pieštuku pieštą stilizuotą į sieną atsirėmusį žmogeliuką, – žaismingas ir sąmojingas. Jį nesunkiai pritaikysite ne tik kaip funkcionalų ir praktišką šviestuvą, bet ir kaip originalų dekoro objektą, padėsiantį užpildyti sienos tuštumą grafiškomis linijomis. Tokį toršerą tinka komponuoti lakoniškoje, skandinavišku stiliumi dekoruotoje, daiktais neperkrautoje erdvėje, kitaip santūrios jo formos išnyks tarp kitų daiktų.

Gamintojo nuotr.

Netikėtas akcentas

Prieškambaris dažniausiai neišsiskiria įmantriais dizaino sprendimais, ypač jei užima vos kelis kvadratinius metrus. Tačiau netikėtas daugianfunkcio sieninio šviestuvo-kabyklos dizainas jam gali suteikti žaismingumo ir išsklaidyti monotoniją. Į erdvės centrą orientuota šviesos spindulys apšviečia prieškambarį, ant stovo įrengta kabykla praverčia drabužiams pasikabinti, o ryškus gaubto bei prie pro priderintos patogios kėdutės koloritas paįvairina spalvinę gamą.

Gamintojo nuotr.

Akibrokštas

Specialiai padidintų gabaritų klasikinių formų toršeras su žolę imituojančia faktūra – gaivus bet kokio interjero akibrokštas. Toks impozantiškas akcentinio dekoratyvaus apšvietimo objektas kalba pats už save ir reikalauja ypatingos vietos interjero kompozicijoje. 

Gamintojo nuotr.

Konsultavo Interjero dizainerė Ugnė Puronaitė.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis