Kaip išsirinkti pagalvę

Didelę gyvenimo dalį žmogus praleidžia miegodamas. Be miego negalėtume produktyviai dirbti, sveikai gyventi, būti geros nuotaikos. Tam reikalingos komfortiškos sąlygos miegui. Viena iš sąlygų – tinkama pagalvė.

Pagalvė reikalinga tam, kad stuburui būtų patogu. Jeigu pagalvė netinkama, dėl jos gali netgi iškrypti kaklas, imti skaudėti nugarą. Kyla logiškas klausimas – kaip išsirinkti pagalvę?

Ką reikia žinoti, renkantis pagalvę

Yra kelios taisyklės, kaip rinktis pagalvę. Visų pirma, negalima pirkti vienodo dydžio pagalvių visiems šeimos nariams, nes kiekvieno žmogaus kūnas kitoks, skiriasi poreikiai. Atsiminkite, kad ant pagalvės turi gulėti netik galva, bet ir kaklas. Renkantis pagalvę pagalvokite apie jos aukštį. Žmogui su plačiais pečiais reikia aukštos pagalvės. Jei žmogus mėgsta miegoti, gulėdamas ant nugaros, jam reikia žemesnės pagalvės, o jei miegate gulėdami ant šono, pagalvė turėtų būti gana aukšta. Pagalvės aukštis priklauso nuo čiužinio minkštumo. Jeigu čiužinys minkštas, pagalvė gali būti žemesnė, jei kietas, aukštesnė.

Jei miegodami vis dedate po pagalve ranką arba kumštį, vadinasi, pagalvė jums per žema. Jei ryte skauda kaklą, o pečiai tarsi mediniai, laikas keisti pagalvę.

Kokia gi pagalvė būtų geriausia?

Tinkama pagalvė neturėtų trukdyti cirkuliuoti orui, ji turėtų ilgai išlaikyti ant jos miegančio žmogaus kūno šilumą, į ją neturi įsimesti pelėsis, pagalvės forma išlieka mažiausiai trejus metus.

Perkant pagalvę reikėtų atsiminti kelias paprastas taisykles

Pagalvės dydis

Dabar pagalvės siuvamos pagal užvalkalų dydį. Populiariausi dydžiai – 70 / 70 cm, 60 / 60 cm ir 50 / 70 cm. Pagalvės būna nuo 40 iki 80 cm ilgio ir nuo 30 iki 50 cm pločio. Pagalvė neturėtų būti platesnė už čiužinį.

Pagalvės aukštis

Pagalvės aukštis turi atitikti jūsų petį. Pagalvės būna nuo 6 iki 16 cm aukščio. Plačiapečiams žmonėms reikėtų miegoti ant aukštų pagalvių. Jei čiužinys kietas, perka aukštas pagalves. Dauguma žmonių perka 10 – 14 cm aukščio pagalves.

Užpilas

Ne mažiau svarbus ir pagalvės užpildas. Pagalvė turi būti ir minkšta, ir stangri. Puikios yra ortopedinės pagalvės, naudojamos osteochondrozės profilaktikai. Tokios pagalvės būna tam tikrų formų, ant jų miegant atsipalaiduoja nugaros, kaklo ir krūtinės raumenys.

Užpildai būna natūralūs ir sintetiniai. Abeji turi privalumų ir trūkumų. Dirbtiniai užpildai kur kas pigesni už natūralius, jie ilgiau tarnauja, juos galima skalbti. Ekologiniu požiūriu jie prastesni, nes pagaminti iš sintetinių pluoštų.

Natūralios pagalvės – ne pats geriausias variantas alergiją turintiems žmonėms, jos brangesnės, jas sunkiau prižiūrėti. Sintetiniai užpildai pranašesni tuo, kad neturi kvapo, juose nesiveisia dulkių erkutės, ko nepasakysi apie natūralias pagalves.

Populiariausi užpildai:

Sinteponas ir „holofiber“ pluoštas yra plunksnų ir pūkų pakaitalas, gerai skalbiasi, ilgai tarnauja – vidutiniškai apie 10 metų.

Poliesterio rutulinis pluoštas „comforel“ – populiariausias užpildas.

Silikono pagalvės greičiausiai atgauna formą.

Pagalvės su atminties poveikiu yra užpildytos specialia puta, kuri atkartoja kūno formą, o paskui atgauna pradinę formą. Šios pagalvės tiks žmonėms sergantiems osteochondroze, radikulitu, kenčiantiems nuo galvos skausmų. Šių pagalvių trūkumas – jų negalima skalbti, nes tada suirs struktūra ir pagalvė nebeatkartos kūno formų.

Pūkai ir plunksnos – klasikinis variantas. Tokias pagalves perduodavo iš kartos į kartą, bet dabar jų lieka vis mažiau, palaipsniui jas išstumia dirbtiniai užpildai. Tikrose pūkinėse pagalvėse būna iki 90 proc. pūkų. Kuo daugiau pūkų, tuo minkštesnė ir brangesnė pagalvė.

Avies vilnos užpildas puikiai tinka žmonės, kurie skundžiasi sąnarių skausmais, reumatizmu. Tačiau esminis tokių pagalvių trūkumas – jos greitai subliūkšta.

Vata ir vatinas – pigiausi natūralūs užpildai, bet jie susidėvi per kelis mėnesius.

Šilkas. Egzotikos mėgėjams tiks šilko pagalvės, užpildytos šilko siūlais. Jos nesubliūkšta, nesukelia alergijos, neturi kvapo. Šios pagalvės labai brangios ir labai minkštos. Kad šilko pagalvė būtų kietesnė, į ją deda šiek tiek silikono.

Būna ir aromatinių pagalvių, į kurias deda apynių, žolelių, ryžių ir grikių lukštų. Tokios pagalvės labai tinka dirgliems žmonėms, patiriantiems daug streso. Tokių pagalvių trūkumas – jos ilgiausiai tinkamos naudoti pora metų. Ir dar jos šlama, tad trukdo miegoti.

Pagalvių forma

Pirmiausia išsirinkite pagalvės formą. Jų būna įvairių – apvalių, stačiakampių, kvadratinių, volelio formos. Atskira kategorija – ortopedinės pagalvės su įduba galvai. Specialistai iki šiol ginčijasi, ar ant tokių pagalvių verta miegoti visą naktį, ar tik porą valandų per parą. Ortopedinės pagalvės kietokos, jų forma praktiškai nesikeičia, nuo kraštų gali skaudėti kaklą. Ortopedinės pagalvės užpildomos brangiu natūraliu lateksu, gaminamu iš kaučiuko medžio sakų. Tokios pagalvės nepigios, bet tarnauja iki 20 metų.

Rinkdamiesi pagalvę negalvokite apie madą, apie grožį, svarbiausia – kokybė ir savi poreikiai. Jums turi būti patogu, juk geras miegas garantuoja gerą savijautą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis