Ką pagal fengšui principus reiškia mūsų namų spalvos?

Spalva – svarbiausias interjero elementas, ji labiausiai krenta į akis ir lieka atmintyje. Spalvos suvokimas – tai fiziologinis fenomenas, nes spalvą ne tik matome, bet ir jaučiame kūnu, ji įtakoja ne tik mūsų nuotaiką, bet ir savijautą.

RUDA (Ištvermė)


Rudos spalvos simboliai: dirva, Žemė motina, ruduo, patikimumas, ištikimybė, ištvermė, darbštumas, nuobodulys, baimė, konservatyvumas.


Ruda spalva kartais pavadinama nuobodžia ir neįdomia. Tačiau tokia nuomonė toli gražu neteisinga. Atvirkščiai – šokolado atspalvio kambarys jūsų namuose bus pats jaukiausias. Rudos spalvos daiktai supo žmogų visada ir visur. Medžio kamienas, molis, rudens lapai, daugelio gyvūnų kailis (ypač naudingų žmogui, sakykim, arklio ar karvės). Galbūt todėl ruda spalva mūsų pasąmonėj suvokiama kaip saugumo ir jaukumo simbolis. Šilta ir rami ji tinka darbo kambaryje, svetainėje ir prieškambaryje, vyrauja Viktorijos laikų, angliško, kaimo, afrikietiško stiliaus interjeruose. Ruda spalva padeda susikaupti, pajusti tvirtą pagrindą po kojomis, nešvaistyti laiko ir jėgų siekiant užsibrėžto tikslo. Tai patikimumo, ištvermingumo, praktiškumo ir sveiko proto spalva. Jei esate priklausomas nuo svetimos nuomonės ir tai jums trukdo, apsupkite save ruda spalva. Be to, ji asocijuojasi su nostalgija ir melancholija, tačiau juk gyvenime nebūna tik pavasariai. Taigi šie jausmai leidžia labiau įvertinti džiugias akimirkas. 


ŽALIA (Gyvenimas)


Žalios spalvos simboliai: gamta, gyvenimas, tikėjimas, harmonija, ekstravertiškumas, nuoširdumas, gerumas, minkštumas, hipochondrija, egoizmas.


Žalia spalva siejama su gyvenimu, augimu. Ryški į namus atneš gamtos ritmo, natūralumo. Konservatyviam žmogui patiks tamsiai žalia spalva, sukelianti asociacijas su brangia angliška gelumbe. O šviesūs atspalviai (sakykim, salotinė) tarsi sukurti ieškantiems džiaugsmo naujuose horizontuose, susitinkant su žmonėmis ar patiriant įsimintinų nuotykių. Kai galvojame apie žalią spalvą, įsivaizduojame mišką, medžius, žolę. Ji padeda mums būti arčiau gamtos. Kai trūksta šios spalvos, suyra harmonija, nes žalia padeda nusiraminti sukilus pykčiui, neigiamoms emocijoms, susikausčius, turi gydomųjų savybių, tad tinka sergantiems širdies ligomis, bronchitu, plaučių uždegimu, gripu, klaustrofobija. Tačiau jei norėsite greitai priimti svarbų sprendimą, žalia aplinka jus atpalaiduos ir negalėsite sutelkti minčių. Kuo ši spalva labiau prigesinta, tuo labiau ji ramina. Žalios atspalviai harmoningai papuoš namus – jie labai tinka virtuvei ir valgomajam apdailinti, idealiai atrodo intymiose namų patalpose – vonioje ir miegamajame.


MĖLYNA (Ramybė)


Mėlynos spalvos simboliai: vėjas, dangus, šaltis, ledas, švara, taktiškumas, uždarumas, abejingumas, manipuliavimas.


Mėlyna spalva interjerui suteikia iškilmingumo. Jos atspalviai ypač tinka nedidelėse patalpose – šviesiai mėlynos lubos paaukštins ir padidins kambario erdvę. Apskritai visi šios spalvos niuansai patalpoje sukurs šviežio oro atmosferą, sukels didelės ir vėsios patalpos įspūdį, o keletas tamsiai mėlynos spalvos potėpių interjerą pavers svetingu ir šiltu. Ypač ryškus spalvos tonas – tai karališka mėlyna. Jos sodrumas tinka didelėms elegantiškoms patalpoms. Mėlyna įspūdingai atrodys saulėtame kambaryje. Tačiau šia spalva apipavidalinti virtuvės ir svetainės nepatartina. Mėlynos spalvos miegamasis – puikus sprendimas žmogui, gyvenančiam dideliame mieste: ši spalva įkūnija neskubėjimą ir ramybę. Ji išlaisvina žmogų iš rutininių minčių, panardina į vėsos ir ramybės stichiją. Mėlyna siejama su intelektu ir mokėjimu nuraminti žodžiais. Jos apsuptyje galima atitrūkti nuo išorinio pasaulio ir likti su savo mintimis, ramiai mąstyti ir svarstyti. Mėlynoje aplinkoje geriau jausis drovus, nedrąsus kalbėti žmogus, kurį kankina aukštas kraujospūdis, migrena, sukelta streso. Visi mėlynos atspalviai nuteiks pailsėti ir įkvėps kurti.


RAUDONA (Aistra)


Raudonos spalvos simboliai: ugnis, karštis, gyvenimas, energija, aktyvumas, kova, aistra, agresija, pyktis.


Raudona spalva padeda nugalėti baimę, nepasitikėjimą savimi, stimuliuoja nervinę sistemą, išlaisvina adrenaliną, pagerina kraujo apytaką, skatina seksualumą, gydo anemiją, peršalimą. Raudona spalva – tai būdas pritraukti dėmesį ir sukurti emocionalų efektą. Tačiau ilgai būnant raudoname kambaryje, gali kilti susierzinimas ir negatyvios emocijos. Todėl paprastai gyvenamuosiuose interjeruose raudona spalva dozuojama – įterpiamos atskiros detalės: baldai, paveikslai, tekstilės gaminiai, kiti dekoratyviniai aksesuarai. Raudoni akcentai pakelia nuotaiką ir suteikia energijos. Kurti vien tik raudoną interjerą ryžtasi savimi pasitikintys drąsuoliai, norintys drąsiai pasakyti apie savo išskirtinumą. Patalpa, apipavidalinta raudona spalva, atrodys vizualiai mažesnė ir žemesnė. Nepatartina gyventi raudonoje aplinkoje greit įsijaudrinantiems ir linkusiems į agresiją.


GELTONA (Šiluma)


Geltonos spalvos simboliai: saulė, diena, laisvė, šventė, linsmybės, pakantumas, užsispyrimas, kūryba, kritiškumas, nerimas, išdavystė.


Geltona spalva skatina pasitikėti savo jėgomis, lengvina minčių koncentraciją, vaikams sukelia pažinimo interesą. Jeigu norite, kad jūsų namuose visad būtų linksma, puoškite juos geltonais aksesuarais. Ši spalva padeda sergant virškinamojo trakto, odos ligomis, diabetu, gerina atmintį. Geltona saulės spalva suteikia gyvenimiškos energijos. Linksma, ryški ir stimuliuojanti ji gali pagyvinti pačias niūriausias patalpas. Geltona spalva sukuria blizgesio efektą ir vizualiai didina paviršius, kompensuoja natūralios šviesos trūkumą. Ją galima suskirstyti į tris pagrindines grupes: švelnūs šviesūs atspalviai (sutirštinto pieno) yra malonūs, lengvi, sukuria jaukumą ir ramybę; citrinos gelsvumo spalva – gana agresyvi, gali sukelti nerimą; auksinė saulės spalva – ryški ir džiugi. Priklausomai nuo atspalvio, geltona spalva tiks bet kokiam interjerui ir stiliui.


JUODA (Elegancija)


Juodos spalvos simboliai: išmintis, naktis, susikaupimas, elegancija, ramybė, paslaptis, baimė, tyla.

Juoda spalva leidžia ilsėtis, suteikia vilties. Tačiau kai juodos saplvos per daug, ji ima slėgti ir engti nervų sistemą. Tai sunki spalva, nuteikianti žmogų melancholijai, liūdesiui, vienatvei, norui izoliuotis nuo pasaulio. Antra vertus, juoda spalva padeda susikaupti dvasiniams apmąstymams, atsiskirti nuo išorinio chaoso, susikoncentruoti svarbiems sprendimams. Ji subtili, dalykiška, rimta, intelektuali ir tuo tarsi priešpastato save visai vulgarių ryškių spalvų gamai. Juoda spalva puikiai pabrėžia kontrastą su kitomis spalvomis. Tačiau rinktis juodą spalvą kaip vyraujančią gali tik kraštutiniai originalai. Juoda spalva vizualiai tolina objektą ir jį sumažina, sugeria šviesą ir sumažina objektą supančią erdvę. Tačiau ji puikiai tinka detalėms ir nedidelėms plokštumoms išryškinti, ypač gražiai atrodo ant vertikalių paviršių. Baltos ir juodos spalvos derinys interjere sukuria dinamišką vaizdą.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis