2016 metų svarbiausios interjero tendencijos

Apie tai, kaip šiemet dekoruosime savo namus, kalbamės su interjero dizainere Vaida Žemaityte, studijos „Interjero pasaka“ vadove. Moteris neseniai lankėsi vienoje didžiausių interjero parodų pasaulyje „Maison & Objet Paris“, kur renkasi žymiausi šios srities kūrėjai iš viso pasaulio, ir pasidalijo įžvalgomis apie 2016-ųjų tendencijas.

– Kokie Jūsų įspūdžiai iš Paryžiuje vykusios parodos?

Parodos siekis – kurti meną gyvenimui. Joje dukart per metus (rugsėjį ir sausį) nubrėžiamos ateinančio pusmečio interjero tendencijos, kurias matysime savo aplinkoje. Į renginį susirenka baldų ir namų aksesuarų gamintojai – jie ne tik demonstruoja meno kūrinius, bet ir didina savo prekės ženklo žinomumą, mezga ryšius su kitais interjero specialistais, plečia prekybos rinką. Be abejo, ši paroda dizaineriams suteikia gausybę idėjų apie tai, kas svarbiausia kuriant šiuolaikiškus ir nuo pasaulinių madų neatsiliekančius interjerus.

Šiemet Paryžiaus parodos tema buvo „LAUKINIS“, atskleidžianti, kaip į modernią urbanistinę ir technologinę aplinką grįžta natūralūs, sakralūs, gamtiški motyvai. Įliejant šiurkščias formas ir raštus modernus stilius įgyja pirmapradžio žavesio. Siūloma rinktis drąsius ir ryškius augalinius ir gyvūninius motyvus sienų tapetuose, gobelenuose, audiniuose. Tai įneša į interjerą gaivios estetikos ir egzotikos pojūtį. Apskritai, šių metų šūkis: atveskite gamtą į namus – nuo augalų kaip dekoro detalių iki gyvų augalų sienų ar sodininkystės įkvėptų audinių ir tapetų.

Daugelio kūrėjų darbuose vyravo elegancija, moderni klasika. Prabangos įspūdis kurtas blizgiais metalais, veidrodžių gausa, įspūdingo dydžio bei gabaritų šviestuvų spindesiu ar formomis. Minkštuosiuose balduose dominavo prabangūs, blizgantys audiniai – kailis, aksomas, veliūras. Madingi purūs, raštuoti kilimai, sodrių spalvų vienspalviai baldai, paryškinti raštuotomis pagalvėlėmis.

Neblėsta monochrominės (juodai baltos) geometrijos populiarumas. Grafiniai motyvai, figūros ir linijos kuria saikingo maksimalizmo įspūdį.

– Kokios pagrindinės 2016-ųjų interjero dizaino tendencijos?

Bendrai paėmus, 2016-ieji bus organiškos prabangos metai. Vyraus amatininkystė, ekologija: namus puoš amatininkų darbai – nuo pintų krepšių iki rankų darbo keramikos. Į madą ateina viduramžių epochą primenantys modernūs baldai su masyviais elementais.
Natūralios medžiagos bus derinamos su metalais. Medį, akmenį, kamštį, metalą (varį ar žalvarį) galima sėkmingai derinti tarpusavyje. Pavyzdžiui, įmanomas medžio ir marmuro ar net betono ir aukso derinys.

Šiais metais interjero dekore vyraus tvarūs produktai ir ilgai nesidėvinčios medžiagos. Vis labiau populiarėja tendencija perdirbti, pakartotinai panaudoti ar pakeisti tam tikro daikto paskirtį. Be abejo, bus naudojamas kamštinis paviršius – juo gali būti dengiamos virtuvės ar biuro sienos, grindys ar prekystaliai.

– Kas naujo, lyginant su ankstesniais metais?

Praėjusį sezoną namų aksesuaruose, tekstilėje buvo ryški Maroko kultūros įtaka. Šį sezoną neapsiriksite pasirinkę pūkuotas pagalves iš netikro kailio ar ilgo plauko kilimus.

2016-ieji – metai, kai patartina eksperimentuoti su raštais, medžiagomis, spalvomis, tekstūromis.
Interjere vyraus įvairūs metalo atspalviai, kurie suteiks erdvei rafinuotos prabangos. Nebijokite naudoti skirtingų metalų atspalvius – šilti metaliniai tonai (varis ar rausvas auksas) puikiai tiks prie šaltų, tokių kaip sidabras. Tiesa, varis pamažu užleidžia vietą žalvariui ir auksui. Be to, populiarėja poliruotas betonas, marmuro, įvairių kitų natūralių medžiagų paviršiai.

Į madą grįžta tradiciniai raštai. Stambūs gėlėti raštai grįžta su trenksmu: nuo laiko patikrintų gėlių puokščių iki lapų motyvų. Siuvinėjimo elementais siekiama pabrėžti simetriją ir balansą.

– Kokios spalvos vyraus interjero dizaine šį sezoną?

Praėjusiais metais dominavusios išblukusios spalvos pamažu įgauna šiokį tokį toną. Spalvų institutas „Pantone“ pristatė dvi spalvas, vyrausiančias 2016 metų interjere, aprangos detalėse, grožio industrijoje. Tai rožinis kvarcas (angl. Rose Quartz) ir rami šaltai melsva spalva (angl. Serenity). Interjere šias spalvas galite perteikti per kilimus, apmušalus ar dažytus paviršius. Pastelinius atspalvius patartina derinti su marmuru, žalvariu. Populiari išlieka klasikinė balta spalva, derinama su rožiniais ir melsvai atspalviais.

Apdailoje vyraus šviesesnių tonų medis – graikiško riešuto ar raudonmedžio atspalviai.

Šį sezoną patartina atsisakyti šaltų pilkų tonų ir naudoti šiltus akmens tonus. Daugelio kritikų nuomone, metų spalva – alebastro, nuo pusiau skaidrios baltos iki dramblio kaulo ir geltonos.
Mėgstantiems ryškesnius tonus siūloma praeities įkvėpta sodri Viktorijos laikų raudona ir elegantiška „gruziniška“ mėlyna. Mėlyni akcentai rasis nuo vazų iki audinių raštų. Jau minėjau, kad šio sezono karščiausia naujiena – tropinių motyvų tapetai. Neapsiriksite su auksiniais ananasų ar palmių motyvais tamsiai mėlyname fone.

Kadangi vis daugiau atsigręžiama į gamtą, vyraus natūralios – samaninė žalia ir gili pelkių mėlyna, taip pat žemės spalvos.

– Skaitmeninis technologijų amžius kardinaliai keičia gyvenamąsias aplinkas. Kokių technologinių naujovių galima tikėtis šiemet?

Taip, tikrai, čia daugybė naujovių, kurios pereina iš ankstesnių sezonų ir vis tobulėja. Skaitmeninis 3D spausdinimas suteikia naujų galimybių dizaineriams dirbti su akmeninėmis plokštėmis. Kvarcas pagaliau turi atsvarą – porcelianą. Dėl skaitmeninio spausdinimo porceliano plokštės gali atrodyti kaip marmuras. Taigi, 3D spausdinimas suteiks galimybę ir vidutinių pajamų namų ūkyje įvesti skulptūrinius elementus.

Norėdami patraukti svečių dėmesį, virtuvėje rinkitės 3D plyteles su geometriniais raštais. Jie geriausiai atsiskleis ant cemento arba medžio.

Dar paminėčiau tai, kad praėjusį sezoną pradėjo atsirasti vis daugiau bendrovių, siūlančių patiems nuotoliniu būdu susikurti baldų dizainą. Viena pirmųjų tokių kompanijų – Lenkijos firma „Tylko“. Tai paslauga, suteikianti užsakovams galimybę patiems išsirinkti audinį, baldų dydį, jų išdėstymą, – ir šiemet ji tik plėsis.

Tebėra madingi daugiafunkciai transformuojami baldai. Tai nepakeičiamas daiktas mažoje erdvėje. Šiuo metu balduose įmontuojami bevieliai įkrovimo lizdai. Tuo pačiu į madą grįžta 70-ųjų baldai, kurie netikėtai suskamba moderniame interjere.

Populiarėja lanksčios darbo vietos-stalai, kuriuos galima konvertuoti iš sėdimosios pozicijos į stovėjimo būseną. Štai lietuviai sukūrė tokį stalą „TableAir“, kuris automatiškai prisitaiko prie vartotojo poreikių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis