9 faktai apie žalią spalvą, kurių galbūt nežinojote

Žalia spalva yra viena populiariausių. Tačiau ji sunkiai prasiskynė kelią į tendencijų viršūnę.

Žali dažai – deficitas ir sėkmės simbolis

Anksčiau nepramoniniu būdu gaminti dažai buvo itin nepatvarūs, todėl gauti reikiamą žalią spalvą nebuvo lengva. Jau XVI amžiuje stalai lošti kortomis būdavo dengiami žalios spalvos medžiaga, nes tikėta šios spalvos skleidžiama sėkmės energija.

Shutterstock nuotr.

Vario žalis – vienas ankstyviausių žalios spalvos pigmentų

Žmonės vis dėlto mėgino šią spalvą išgauti bet kokia kaina. Vario žalio kilmė ta pati, kaip ir gražiąsias bronzines skulptūras puošiantis žalumas.

Žali ir mirtinai nuodingi

„Scheele’s Green” – itin ryškus pigmentas, naudotas sienų tapetams, žvakėms, namų apyvokos daiktams, drabužiams ir netgi saldumynams gaminti. Šis pigmentas buvo itin populiarus, tačiau dėl jo sudėtyje esančio arseno jis buvo nuodingas, taigi pareikalavo vaikų mirčių. Ankstyvuosiuose Williamo Morriso darbuose, pavyzdžiui, „Trellis“ tapetuose yra šios mirtinai nuodingos medžiagos.

Shutterstock nuotr.

Žalia – net ir ant pinigų

XIX a. septintajame dešimtmetyje chemikams pagaliau pavyko pagaminti tinkamus naudoti žalios spalvos dažus, atsparius blukimui ir irimui. Be to, buvo sunku juos suklastoti. Taigi pagaliau kadaise itin sudėtingai išgaunama spalva labai gretai tapo tokia populiari, kad netgi atsidūrė ant nacionalinės JAV valiutos banknotų.

Shutterstock nuotr.

Žaliasis Baltųjų rūmų kambarys

Žalia spalva į interjero pasaulį įsiveržė su nenumaldoma jėga, kai Thomas Jeffersonas erdvę pagyvino žaliomis grindimis, o Johnas Quincy Adamsas šią idėją išplėtojo dar labiau pridėdamas žalius apmušalus ir užuolaidas. Kambaryje buvo populiaru gerti arbatą ir rengti priėmimus, tačiau yra ir liūdna su šiuo kambariu susijusi istorija. Po Willie Lincolno mirties jis buvo pašarvotas būtent šiame kambaryje, o jo motina Mary Todd Lincoln po to jau niekada nebeįžengė į šį kambarį.

Interjero madų tendencija tapusi langinių spalva

Iš pradžių langinės buvo dažomos sodriai žalia spalva, tačiau laikui bėgant ryškiai žalia virto beveik visiškai juoda. Visi aikčiojo iš nuostabos ir troško atkartoti šią nepakartojamą spalvą, tinkančią beveik visiems interjero variantams. 1989 m. ši spalva gavo oficialų „Charlestonian Black Green“ pavadinimą.

Shutterstock nuotr.

Skatina kūrybingumą

Atliktas tyrimas rodo, kad ši spalva žadina vaizduotę ir išradingumą, taigi nieko keisto, kad daugelis tikina įkvėpimo besisemiantys būtent iš gamtos, kur šios spalvos itin daug.

Atskiria net daltonikai

Žalią spalvą skiria net ir tie, kurie kitų spalvų neskiria.

Shutterstock nuotr.

Maskavimui tinkami atspalviai

Disnėjaus atrakcionų parkuose naudojamas tam tikras žalios spalvos atspalvis, skirtas paslėpti detales, kurių siekiama nedemonstruoti lankytojams (šia spalva nudažomi, pavyzdžiui, šiukšlių konteineriai ir dėžės).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis