„Menas namams 2016“: menas, kuris garsina Lietuvą svetur

Šių metų parodoje „Menas namams“ lankytojai pasijus tarsi tarptautinėje meno galerijoje. Balandžio 12 – 30 d. vyksiančioje parodoje „Domus galerijoje“ po vienu stogu darbus eksponuos beveik šimtas menininkų, kurių kūryba pripažinta tarptautiniu mastu ir džiugina žiūrovus nuo Holivudo iki Tokijo.

„Tokios turtingos parodos dar neturėjome. Joje savo darbus pristatys mūsų tautiečiai, išgarsėję Prancūzijoje, JAV, Japonijoje, Izraelyje ir kituose pasaulio kampeliuose. Tai – unikali proga po vienu stogu išvysti kūrinius, kuriais pasaulį džiugina mūsų šalies talentai. Dailininkai į parodą buvo atrinkti konkursiniu būdu, laikantis aukšto meninio profesionalumo kriterijų“, – tvirtino parodos organizatorė Aušra Kazanavičienė.

Organizatorių nuotr.

Pasaulio galerijas puošiantys darbai

Parodoje darbus eksponuos tikras meno garsenybių desantas. Parodoje kūrinius pristatys Lietuvą užsienyje garsinantys menininkai: Eglė Kuckaitė, Laisvydė Šalčiūtė, Birutė Zokaitytė, Jūratė Stauskaitė, Nijolė Šaltenytė, Elvyra Kriaučiūnaitė, Rimvydas Kepežinskas ir daugelis kitų. E. Kuckaitės kūrinius jau eksponavo Estijos, Argentinos, Japonijos, Rumunijos ir Italijos muziejai bei modernaus meno galerijos, J. Stauskaitės kūrinius jau pripažino Vokietijos, Čekijos, JAV meno kritikai, jos darbais žavisi Niujorko modernaus meno galerijos lankytojai.

Parodoje akį džiugins šviesūs ir jaukūs dailininko Arūno Žilio darbai. A. Žilio paveikslai puikuojasi įvairių kraštų privačiose kolekcijose, Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje Kaune, Pasaulio banko galerijoje Vašingtone (JAV). Jais žavėjosi ir Holivudo scenografai, dekoravo interjerus, kuriant filmus „X Failai“ („X-Files“), „Tobula žmogžudystė“ („Perfect murder“), „Bafė – vampyrų žudikė“ („Buffy The Vampire Slayer“) ir kt.

Organizatorių nuotr.

Žanrų ir stilių įvairovė

Šiais metais paroda kaip niekad turtinga žanrų ir stilių. Lankytojai ras visko – nuo neoklasikinių iki postmodernių kūrinių. Parodą papildė ir 43 praėjusiais metais nematyti menininkai. Žiūrovus pasitiks ir nauji tapytojos Miglės Kosinskaitės ir Andriaus Miežio paveikslai, Vilmanto Adamonio skulptūros, išraiškingos Nomedos Marčėnaitės, Noros Blaževičiūtės, Agnės Šemberaitės ir kitų autorių keramikos darbai. Parodoje bus eksponuojama ne tik keramikos plastikos, bet ir funkcionalių, dailiai dekoruotų stalo indų.

Organizatorių nuotr.

Iš naujai prisijungusių menininkų šįmet reiktų paminėti žymius tapytojus Vidmantą Jusionį, Audrių Gražį, Dalią Kasčiūnaitę, Arūną Rutkų, Artūrą Aliuką, fotografus Dainių Labutį ir Agnę Gintalaitę. Akį traukia mistiški animalistiniai V. Jusionio paveikslai, skambios, muzikalios A. Gražio ir D. Kasčiūnaitės abstrakcijos, prašmatniai elegantiški A. Rutkaus darbai. Siurprizų pateiks keramikai bei skulptoriai, tarp kurių Julius Rakevičius ir šiais metais prie parodos prisidėję ir savo kūrinius eksponuojantys – Ona Grigaitė, Gintaras Kamarauskas. Didesnę darbų ekspoziciją pristato Alius Berdenkovas, kurio erotiškos skulptūros žiūrovo nepalieka abejingo.

Jauno meno atsakas

Kiekvienais metais parodoje sužimba vis naujo jauno menininko žvaigždė. „Itin džiaugiamės, kad mūsų parodoje save pristatę jaunieji menininkai pelno pirmąjį pripažinimą. Šiemet jaunystės parodoje dar daugiau. Su išdykėliškai provokuojančiais grafikos kūriniais parodoje debiutuos Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedros studentas Žilvinas Bražukas, o tarptautinio pripažinimo susilaukusi fotografė Agnė Gintalaitė atkreips mūsų dėmesį į meniškus kasdienybės fragmentus“, – tvirtino parodos kuratorė Ramutė Rachlevičiūtė.

Organizatorių nuotr.

V. Kernagio dovana lankytojams

Kaip ir praėjusiais metais paroda „Menas namams“ remia Vytauto Kernagio fondo projektą „Gėrio menas“. Projektu siekiama įtraukti onkologinėmis ligomis sergančius vaikus į prasmingą ir džiuginančią veiklą kartu su garsiausiais šalies žmonėmis. 10 proc. pajamų nuo kūrinių parduotų „Menas namams“ parodoje, atiteks projekto veikloms finansuoti. „Praėjusiais metais parodos „Menas namams“ skirtos lėšos padėjo išleisti nuostabią onkologinėmis ligomis sergančių vaikų piešinių ir pasakų knygelę. Tad, šiais metais, atsidėkodami dosniems parodos svečiams, ją dovanosime parodos lankytojams“, – teigė Vytauto Kernagio fondo įkūrėjas ir vadovas Vytautas Kernagis.

Organizatorių nuotr.

Paroda „Menas namams“ vyksianti balandžio 12 – 30 dienomis „Domus galerijoje“ (Lukšio g. 32, Vilnius) yra nemokama ir lauks visų įvairaus skonio profesionaliam menui neabejingų sostinės gyventojų ir svečių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis