Baldų ir šviestuvų dizaino paslaptys: Frankfurtas prieš Milaną

Kovo mėnesį Frankfurte prie Maino įvyko šiemet svarbiausias pasaulyje apšvietimo renginys „Light+Building“. Jau po kelių savaičių Milaną drebino Milano dizaino savaitė ir grandiozinis metų dizaino įvykis – „Salone del Mobile“ baldų paroda. Ar šios dvi parodos atskleidė pagrindines šių metų interjero dizaino tendencijų gaires? Kalbinti pašnekovai sutinka, jog šios dvi parodos buvo pagrindinės, tačiau siūlo į interjero dizaino tendencijas žvelgti kritiškai ir kūrybingai.

Pasak apšvietimo specialisto, salono „Ekoliumenas“ vadovas Aušrius Leonavičiaus, kuris lankėsi „Light+Building“, šiemet išskirtinio lankytojų dėmesio parodoje sulaukė dizaino studijos „borka.herke.palmisano style studio“ pristatyta speciali ekspozicija „Light+Building Trends 2016-17“, kurioje dizaino ekspertai apžvelgė keturias aktualiausias šio sezono apšvietimo dizaino tendencijas.

Pasak pašnekovo, viena įdomiausių tendencijų akcentuoja šviestuvų inovatyvumą ir dekoratyvumą. „Ši tendencija atskleidžia, kokias galimybes ir kokią įtaką apšvietimo dizainui turi inovacijos, – sako A. Leonavičius – Šiandien vis labiau populiarėja trimačiai spausdintuvai, lazeriai, galintys greitai ir preciziškai atspausdinti ar išpjauti reikalingas šviestuvo korpuso dalis, o LED ir OLED technologijos atveria dizaineriams galimybes kurti išskirtinio dizaino šviestuvus“. Tačiau tai nereiškia, kad tradiciniai šviestuvų gamybos būdai traukiasi į užmarštį. „Netgi atvirkščiai – itin patraukliai atrodo šviestuvai, kurių gamybai naudojamos tradicinės stiklo putimo technikas“.

Kita stilistinė tendencija, kuri buvo išskirta ekspozicijoje, akcentuoja šviestuvų stilistinę įvairovę ir kūrybiškumą. „Ši tendencija skatina į apšvietimą pažvelgti kitomis akimis – kad šviestuvai gali ne tik skleisti šviesą, bet ir atskleisti kokią nors idėją. Tokie šviestuvuose dizaineriai „paslepia“ įvairių stilių ir epochų bruožų, nevengia savaip jų interpretuoti“.

Trečiąją tendenciją daug kas pavadintų tiesiog „minimalizmu“, tačiau pasak A. Leonavičiaus, toks požiūris per daug siauras, ši tendencija pirmiausia pabrėžia estetinį ir funkcinį perfekcionizmą: „Šie šviestuvai žavi iki mažiausių smulkmenų apgalvotais funkciniais sprendimais, – sako pašnekovas. – Juose nėra nieko nereikalingo, viskas apgalvota iki mažiausių smulkmenų, dėl to naudojimasis jais virsta intuityviu veiksmu“.

Paskutinės, ketvirtosios tendencijos šviestuvai iš kitų kitų išskiria organiškomis, plastiškomis formomis, plačiai naudojama žemės spalvų paletė ir natūralios kilmės medžiagos ir audiniai. „Ši tendencija įvardina, jog dizaineriai vis dar aktyviai idėjų ieško gamtos, augalų pasaulyje, - teigia A. Leonavičius. – Tokie šviestuvai gali stovėti ir lauke, ir viduje, jie tarsi trina ribas tarp interjero ir eksterjero“.

Pasak Namų idėjų centro NIC rinkodaros vadovo Nerijaus Urbonavičiaus, bendros baldų ir šviestuvų tendencijos koreliuoja ir papildo viena kitą, nes baldai ir šviestuvai turi didžiulę įtaką bendrai interjero stilistikai. Šiemet tuo aiškiausiai buvo galima įsitikinti Frankfurto „Light+Building“ ir Milano „Salone del Mobile“ baldų parodose ir Milano dizaino savaitės metu. Ir nors šiemet Franfurte nedalyvavo nemažai svarbių italų apšvietimo gamintojų, dauguma jų šviestuvų naujienas pristatė savo apšvietimo salonuose ir ekspozicijoje Milano dizaino savaitės metu.

Šiai nuomonei pritaria ir dizaino publicistas Vaidotas Norkus: „Po šiemetinių Frankfurto ir Milano parodų galima atrasti nemažai paralelių tarp baldų ir šviestuvų dizaino tendencijų, nors ryškesnių pokyčių nėra jau porą metų. Nors ekspozicijoje „Light+Building Trends 2016-17” dizaino ekspertai daugiausia dėmesio skyrė šviestuvų dizaino tendencijomis, ši ekspozicija buvo kompleksinė, neapsiribojo vien tik šviestuvais, bet pristatė ir baldus, interjero aksesuarus“. Kaip teigė V. Norkus, Milano baldų paroda šias įžvalgas netiesiogiai patvirtino: „Žinoma, ir baldų, ir šviestuvų dizaine daug dėmesio skiriama taip vadinamai eko krypčiai. Baldų dizaine ši kryptis atsispindi įvairiai – per natūralios kilmės medžiagas ir audinius, organiškas plastiškas formas, augalų integravimui į baldų modulines sistemas, – pasakojo V. Norkus. – Taip, ir baldų ir šviestuvų gamintojai drąsiai į serijinę gamybą gražina modernaus dizaino ikonas. Ir tikrai taip – žinios apie minimalizmo mirtį gerokai perdėtos - nors vartotojams minimalistinis dizainas asocijuojasi su šaltumu, paprastai tokie šviestuvai ar baldai yra tiesiog patogūs ir neišsišokantys“.

Vis dėl to, pasak V. Norkaus, didžiausio dėmesio abiejuose parodose sulaukia autorinis dizainas. Šiemet „Salone del Mobile“ vėl naujais kūriniais džiugino pripažintos pasaulinės dizaino žvaigždės, tokios kaip Ph. Starckas, P. Urquiola, M. Wandersas, N. Fukosawa, J. Morrisonas, P.Lissoni ir kiti.

„Light+Building“ naujus šviestuvų modelius įvairioms kompanijoms pristatė dizaino studijos „Atelier Oi“, „Nendo“, architektų biuras „Foster+Partners Industrial Design”, dizaineriai Toan Nguenas, Philippe’ as Rahmas ir kiti.

Todėl ir interjero dizaino tendencijas pašnekovas siūlo vertinti kūrybiškai, be kategoriškų stilistinių apibendrinimų: „Tendencijos labiausiai rūpi žmonėms be fantazijos, - sako V. Norkus. – Tačiau šiuolaikinis baldų ir šviestuvų dizainas labiau skatina vartotojus į interjerą žvelgti kūrybiškai, nebijoti eksperimentuoti, neprisirišti prie vieno konkretaus interjero stiliaus ir labiau pasitikėti dizaino ir architektūros profesionalais“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis