Interjero dizainerė Elžbieta Skunčikienė atskleidė, nuo ko geriausia pradėti pokyčius namuose

Į Lietuvą pagaliau atėjus pavasariui atkunta ir interjero detalių bei namų tekstilės gamintojai – juk naujos interjero kolekcijos žengia koja kojon su naujomis drabužių kolekcijomis. Ar įmanoma pakeisti namus įsigijus vos vieną kitą detalę? Nuo ko apskritai pradėti atsinaujinimą? To pasiteiravome romantiškus, Provanso stiliaus interjerus kuriančios dizainerės Elžbietos Skunčikienės.

„Kilus norui ką nors keisti namuose, pradėčiau nuo plano, ką norėtumėte pakeisti. Pagalvokite, kokia stilistika jums patinka. Internete tikrai yra gausybė idėjų, taip pat leidžiama daug interjero žurnalų. Manau, kad ir be dizainerio galite pasidaryti kažkokių nedidelių, bet mielų pokyčių savo namuose“, – sakė interjero dizainerė.


Nuo interjero detalių iki baldų atnaujinimo


Jos teigimu, lengviausia namų interjerą atnaujinti detalėmis: nauju gėlių vazonėliu, staltiese, padėkliukais ant valgomojo stalo, naujais pagalvėlių užvalkalais, pledu, nauju kilimėliu.


„Tai nekainuoja daug, o suteikia naujumo pojūtį“, – kalbėjo E. Skunčikenė.


Jei turite galimybių ir laiko didesnio masto atsinaujinimui, galite pasikeisti sienų tapetus arba naujai ištapetuoti dažytas sienas: gamintojai kiekvieną pavasarį pristato naujas gaivias kolekcijas.


„Tapetais galima atskleisti naują stilių, suteikti namams naują nuotaiką. Ypatingų sugebėjimų čia nereikia – esu ir pati savo rankomis klijavusi tapetus. Manau, kad klijuoti tapetus yra paprasčiau, nei išsidažyti sienas“, – sakė interjero namų „Soul House“ dizainerė.


E. Skunčikienė sakė, jog taip pat namus atgaivinti galima užuolaidomis – tačiau į namų tekstilę neverta daug investuoti, nes tai – dažnai keičiami dekoro elementai. Užuolaidas, internete pasieškojus idėjų, galima kaip nors įdomiau pakabinti, taip pat galima jas pasisiūti iš gabalo pirktos medžiagos.


„Šiek tiek sudėtingesnis dalykas: baldų atnaujinimas. Jei sugalvotume atnaujinti minkštuosius baldus, matyt, jau prireiktų meistrų pagalbos, tačiau išsirinkus audinį ir pervilkus baldus, suteiktumėte jiems naują nuotaiką, naują vaizdą. Galima perdažyti kėdes, valgomojo stalo, kavos staliuką. Galima juos nušveisti ir perdažyti – tai tikrai galite padaryti ir patys. Taip pat naują vaizdą suteikia pakeistos baldų rankenėlės“, – sakė E. Skunčikienė.


Ji pridūrė, jog jau yra sukurta specialių dažų baldų atnaujinimui, kuriuose nėra jokių agresyvių medžiagų – jie sukurti vandens pagrindu.


Soulhouse.lt nuotr.


Ką dizainerė mano apie naujausias baldų bei tapetų interjero tendencijas?


„Šiuo metu matau, jog madinga ryškių spalvų tendencija: ir turkio, ir alyvinė, ir geltona, oranžinė, ir raudona, mėlyna. Buvo sezonai, kai šios spalvos buvo kiek prigesintos – šįmet jos yra ryškios, efektingos. Taip pat į madą ateina netikėtos formos. Pavyzdžiui: yra elementarios kvadratinės formos stalas, tačiau jo kojos – įmantrios, raitytų formų. Arba jei jau stalviršis paprastas, medinis, kojos bus kokios nors ryškiai alyvinės. Žaidžiama kontrastais. Tačiau stengiamasi neperkrauti erdvės – toks išskirtinis baldas turėtų būti vienas kambario akcentas“, – sakė dizainerė.


Vis tik E. Skunčikienė pripažino, jog pati dirbdama nesistengia sekti tendencijų – tokiu atveju kyla pavojus prarasti namų individualumą. „Žmogus kartais įsirengia namus taip, kaip madinga, pagal tai, kokios tendencijos vyrauja. Ir tai jo netenkina – jis nejaučia džiugesio grįžęs namo. Visuomet reikia galvoti, ar tai tikrai tau tai patinka. Tikrai dažnai klientai kažką daro dėl to, kad kaimynai ar draugai taip įsirenginėja. Patarimas: atraskite save tame interjere, kurį kuriate – tai labai svarbu!“ – patarė E. Skunčikienė.


Apsivalymas ir senų relikvijų atradimas


Tačiau nuo ko pradėti, jei kol kas nežinai, kaip turėtų atrodyti tavo svajonių kambarys ar būstas?


„Geriausia pradėti nuo veiklos, kuri vadinasi „apsivalymas“. Juk mus dažniausiai erzina daiktai be funkcijos. Jie dažniausiai stovi ne vietoje, ir „nieko neveikia“. Taigi pradedame nuo to, kad atsikratome daiktais, kurie mums nereikalingi, o su tuo, kas lieka, svarstome, ką daryti: pervilkti, perdažyti? Klaida dažniausiai yra ta, jog stengiamės išgyventi su daiktais, kurie yra nebereikalingi, tačiau mes vis dar esame morališkai prie jų prisirišę“, – sakė dizainerė.

Pašnekovė ragino tokius daiktus padovanoti labdarai, parduoti, galiausiai – išvežti kur nors močiutei kaimą.


„Kiekvienas daiktas turi savo gyvenimo trukmę. Jei nebedžiugina, vadinasi, jo gyvenimo trukmė jau pasibaigė“, – sakė E. Skunčikienė.


O kalbant apie močiutes ir kaimą, nuvežę ten savo nereikalingus daiktus, nepatingėkite apžiūrėti palėpės ar sandėliuko – kartais ten galima atrasti tokių relikvijų, kurios virs išskirtine interjero detale, traukiančia visų akį.

„Esu labai už tokius daiktus! Kažką seno, su istorija. Ir dabar turiu klientus, turinčius senelio gamintą stalą – jis jiems atrodo lyg ir morališkai pasenęs, tačiau kartu ir labai mielas, nes juk senelio. Mes jį šveisim, pakeisim jo spalvą, galbūt uždėsime naują stalviršį, tačiau šis baldas naujuose namuose išliks“, – sakė E. Skunčikienė.


Soulhouse.lt nuotr.


Jei pavasaris šaltas, tesušildo interjeras


Ji stebėjosi, jog lietuviai, kurie šiaip jau močiučių skryniose galėtų atrasti įvairių jaukių ir mielų smulkmenų, nėrė į šaltus ir modernius interjerus.


„Vis tik jau ateina ta mada ir tendencija, jog ieškome savo senųjų raštų, nėrinių ir ornamentų. Mes turime tikrai labai stiprų paveldą – praktiškai turime savo Provansą! – šypsosi dizainerė. – Tad iš kur ištraukėme tą šaltą stilistiką? Vis tik po tokių šaltų pavasarių ir šaltų žiemų šiltėja bent jau interjerai. Atsiranda daugiau meno kūrinių – pavyzdžiui „Domus Galerijoje“ jau kelerius metus iš eilės organizuojamoje parodoje „Menas namams“ galima sutikti daug jaunų žmonių – jie ateina, žiūri, domisi, kuo papuošti savo namus, kuo juos sušildyti“.


Vėlgi, jei neįperkate meno kūrinio – neverta dėl to labai išgyventi. Galite ant drobės atsispausdinti savo mielų nuotraukų ir jas keisti kasmet.


„Iš nuotraukų šiandien galie padaryti meno kūrinį. Juk žmonės tiek keliauja, fiksuoja įvairias akimirkas. Didelio formato spaudos galimybės šiandien leidžia sukurti nuostabią namų puošmeną iš paties užfiksuoto kadro“, – sakė E. Skunčikienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis