Levandų aromatas gali ilgai priminti vasarą arba kodėl jas verta džiovinti

Nors nuo vidurvasario žydinčios levandos puošnios išlieka ilgai, iš tiesų jomis galime ne tik grožėtis. Jei žiedų gėlyne (savo ar kaimynų) daug, iš jų galima pasigaminti hidrolato (distiliuoto eterinio augalų vandens), eterinio aliejaus. Bet paprasčiausias būdas – ne vieną mėnesį aromatą išsauganti džiovintų levandų puokštelė ar sašė, kurių malonus aromatas dar ne vieną mėnesį primins vasarą.

Kaip surinkti „derlių“


Levandas džiovinti kaip reta paprasta. Jas skinti geriausia vėlyvą rytmetį, kai rasa jau nudžiūvusi. Puiku, jei yra šiek tiek neišsiskleidusių pumpurų – jie ilgiausiai išsaugo aromatą, o ir žiedlapiai prieš išdžiūdami nenubyrės. Levandas galite skinti palikdami ilgus stiebelius, kad būtų patogu surištas „šluotelės“ ir pakabinti jas šiltoje, vėdinamoje patalpoje. Arba džiovinkite vien žiedus paskleistus ant popieriaus. Nepraeis nė savaitė, ir jos bus paruoštos naudoti. Aromatas bus stipresnis jei džiovintus augalus sutrinsite. Žaliavą laikykite sandariame inde arba orui nepralaidžiame maišelyje, kad aromatas neišsivadėtų, kol sugalvosite, kaip ją panaudoti – suberti į maišelius ir pasidaryti sašė ar supilti į kokį nors indą.


Shutterstock nuotr.


Kvapnaus sašė receptas


1. Jums reikės:


4 puodelių levandų žiedų,

2 puodelių pipirmėčių lapų,

2 puodelių rozmarinų lapų,

1 puodelio pačiulių lapų,

½ puodelio gvazdikėlių,

¼ puodelio čiobrelių lapų

5 lašų eterinio gvazdikėlių aliejaus,

10 lašų eterinio baltojo kamparo aliejaus,

20 lašų eterinio pipirmėčių aliejaus.

2. Augalų lapus ir žiedus gerai išdžiovinkite, sutrinkite, kad būtų smulkesni.

3. Dideliame stiklo ar nerūdijančio plieno inde sumaišykite visus lapus ir žiedus.

4. Supilkite aliejų, berkite gvazdikėlių ir gerai išmaišykite. Indą uždenkite ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje keletą dienų laiks nuo laiko sukratydami.

5. Nedidelius audinio maišelius užpildykite žolelių mišiniu. Kvapnius sašė dėkite į spintas, batų dėžes, patalynės stalčius.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis