Uosto istorijos: kaip į namus įnešti marinistinio stiliaus natų

Jūra neišsenkanti ir amžina. Kartais bauginanti, kartais alsuojanti ramybe. Ir labai jauki pakrantėse, apjuostose nedidelių uostų, prieplaukų, burlaivių. Dailininkai vaizduoja ją drobėse, poetai apdainuoja eilėmis, o dizaineriai siūlo marinistinę nuotaiką įsileisti į savo namus.

Jūrinis (arba marinistinis) stilius interjere turėtų būti patrauklus romantikams, keliautojams ir tiems, kurie mėgsta švelnų baltos ir melsvos spalvų derinį. Marinistinė apdaila, jūriniai motyvai ir aksesuarai patalpoje išties labai išraiškingi, unikalūs ir netgi, galima sakyti, literatūriški. Juk ne visiems, pamėgusiems šį stilių, yra nusišypsojusi laimė aplankyti gražiausius pasaulio uostus ar burlaiviu skrosti vandenyno bangomis. Jūros kelionių romantikos dvasią puikiai jaučiame prisiminę dar vaikystėje perskaitytas nuotykių knygas. Tai turbūt ir nulemia šio dizaino patrauklumą.

Marinistinis stilius – ir drabužiuose, ir interjeruose – skaičiuoja jau antrąjį šimtą metų, tačiau visad išlieka šiuolaikiškas ir gaivus. Mada keičiasi dažnai ir verčia mus gyventi sekant jos kaprizais, tad tam tikrų skirtumų tarp XX ir XXI amžiaus dizaineriškų idėjų yra. Tačiau bendros tendencijos – tos pačios ir atpažįstamos, marinistiniai motyvai, kurie buvo favoritai prieš šimtmetį, išlieka išskirtiniai, originalūs, netikėti ir dabar.

Gamintojo nuotr.

3 stiliaus principai

– Marinistinio stiliaus interjere visada vyrauja balta ir melsva spalvos (tiks ir smėlio spalvos derinys su pasteline mėlyna) bei įvairūs jų dekoro deriniai – įvairių pločių juostelės, ornamentai, piešiniai.

– Interjere priimtinos tik natūralios medžiagos – šviesi, tarsi jūros vandens ir saulės išblukinta mediena. Iš jos turi būti pagaminti baldai ir sudėtos grindys. Marinistinį stilių puikiai atspindės ir pinti baldai, dembliai, virveliniai grindų takai.

– Jūrinio stiliaus interjerą būtina papildyti aksesuarais – jų dekoras turi vieną ar kitą santykį su jūra ar jos pakrante: burlaivių maketais, šturvalais, skryniomis, plūdurais, kompasais, kriauklėmis, senoviškais buteliais, marinistiniais paveikslais. Vintažiniai aksesuarai, kuriantys šį stilių, nepradingsta, nenukenčia atsidūrę ir šalia šiuolaikiško dizaino daiktų – madingų pastatomų šviestuvų ar buitinės technikos. Net atvirkščiai – marinistinės dekoro detalės dar labiau išryškėja, suteikdamos išskirtinumo ir subtilumo šiuolaikiškai estetikai.

Gamintojo nuotr.

Rekomendacijos kuriantiems

Marinistinio stiliaus interjero pagrindas aiškus – baltos sienos ir lubos, medinės, nedažytos, tarsi nušveistas denis, grindys. Štai tokiame fone jau galima pradėti kurti kambario dizainą. O prisiminti reikia štai ką:

– Jūsų namai vaizdingiau atspindės jūros temą, jeigu išvengsite juodos spalvos kalbant net apie aksesuarus. Juoda spalva visiškai neatitinka marinistinės paletės, kurioje vyrauja pagrindinės vandens, dangaus, bangų putos spalvos, suteikiančios erdvei gaivumo ir vėjo dvelksmo.

– Neverta gilia mėlyna spalva (angl. „navy“) dažyti sienų. Užteks, jeigu ją naudosite nedideliais kiekiais – juostelėms, jūriniams ornamentams ant audinių, pagalvėlių, patalynės skalbinių. Tamsiai mėlynos sienos atrodys niūriai, grėsmingai. Ar norėtumėte gyventi erdvėje, pritvinkusioje galingos audros nuojautos?

– Nepersistenkite su baltai mėlynomis juostelėmis. Taip, tai išskirtinis marinistinio dekoro ženklas, tačiau, jei tokių piešinių erdvėje daug, ji tampa ryškiai dryžuota.

– Jūrinio stiliaus interjere netinka natūralaus medžio imitacija – dirbtiniai analogai iškart bus pastebimi. Geriau tegul būna mažiau baldų, bet iš kokybiškos natūralios medienos. Tas pats ir dėl pintų baldų – plastikinės juostelės kaipmat išduos savo nenatūralią prigimtį. Bet yra išeitis ir turint natūralių medžiagų pakaitalų. Sofas, kėdes, krėslus galima apvilkti balintos drobės, primenančios senoviškų burių audinį, apvalkalais.

Gamintojo nuotr.

Marinistinis stilius tinka visur
Jūros tema interjere sukuria nepaprastai ramią, atsipalaiduoti palankią atmosferą. O subtilus šio stiliaus grožis išryškėja dėl kruopščiai kiekvienam kambariui parinktų baldų, aksesuarų ir detalių. Tokiam stiliui sukurti gali prireikti nemažai laiko, tačiau kambario dizainas nustebins daugelį.

Svetainėje

Jūrinio stiliaus svetainėje sienos tegul būna šviesios, minkštieji baldai – baltai mėlynos spalvinės gamos, o kiti baldai – pinti ar iš natūralaus medžio. Ant grindų patieskite smėlio spalvos kilimą, primenantį pintą demblį, o ant langų pakabinkite romanetes ar permatomo šviesaus audinio užuolaidas. Jos ypač pabrėš šį stilių, nes plaikstysis nuo mažiausio oro virptelėjimo ir primins švelnų jūros brizą. Svetainę papuoškite permatomo plono stiklo vazomis, į jas pridėkite suvenyrų iš pajūrio: įvairiaspalvių akmenukų, kriauklių, bangų išplautų medžio gabaliukų ir panašiai. Iki pusės į vazas priberkite pakrantės smėlio ir įstatykite žvakių – bus gražu ir saugu.

Jei yra galimybė, pastatykite didelį akvariumą, o lubų šviestuvus galite papuošti ant siūlų ar virvelių suvertais spalvotais permatomais karoliukais. Ant baldų tiks čiužinukai, pagalvės, drobiniai užvalkalai. Labai tiktų ir užklotai ar pagalvėlės, sukurtos kviltingo stiliumi. „Kviltingas“, iš anglų kalbos verčiamas kaip „antklodė“, – tai tokios rūšies rankdarbiai, kai keliais sluoksniais susiūti audiniai ant gaminio paviršiaus sukuria reljefinį, trimatį raštą. Kaip ir skiautiniai, šie kantri aksesuarai prigesina prabangos įspūdį ir sukuria kažką panašaus į kolonijinį stilių, kuriam būdinga ir marinistinė pakraipa. Svetainės įvaizdį puikiai papildys įvairūs laivininkystės atributai: šturvalai, kompasai, burlaivių maketai buteliuose, įrėminti jūriniai žemėlapiai, iš virvių surišti jūriniai mazgai.

Miegamajame

Čia taip pat galioja pagrindiniai marinistinės apdailos niuansai – baltos sienos ir medinės grindys. Dar labiau reikėtų atkreipti dėmesį į kokybiškus lovos audinius su jūros vaizdų ornamentais, lengvus klasikinius baldus ir lengvo audinio užuolaidas. Marinistinio stiliaus miegamojo interjere ypač tiktų lova su baldakimu, apdengtu organzos draperija, primenančia egzotiškose šalyse naudojamus tinklelius nuo moskitų. Miegamąjį dar labai papuoštų lenktų formų pinti krėslai, skrynios, senoviški lagaminai ir jau minėti kolonijinio stiliaus audiniai.

Gamintojo nuotr.

Vaikų kambaryje

Vaikų kambaryje jūrinis stilius itin tiks. Ypač tokiu savo kampeliu apsidžiaugtų berniukai. Išklijuokite sienas tapetais su žuvytėmis, jūrų žvaigždėmis ar kitais povandeniniais gyventojais, inkarais, burlaivių piešiniais. Kaip dekoracijas galite panaudoti gelbėjimosi ratus, net ir pripučiamus. Jie linksmai nuspalvins kambarį, o netyčia užkliudyti nesuduš, nesužeis. Ant lentynų pridėliokite žaislinių laivelių, pakabinkite virvelines kopėčias – bus ir dekoracija, ir priemonė mankštintis.

Vonios kambaryje

Įsileisti jūrą į vonios kambarį turbūt lengviausia: kur maudynės – ten ir jūra. Kokios mintys sukasi mūsų galvoje, kai prisimename pajūrį? Žinoma, smėlis, žuvėdros, kriauklės, bangų puta. Štai toks dekoras dažniausiai ir naudojamas vonios kambario interjerui apipavidalinti. Sienas išklijuokite žydromis ar net tamsiai mėlynomis plytelėmis. Baltos lubos „prašysis“ daugiau baltų akcentų, ypač baltų veidrodžio rėmų. Balti ar mėlyni rankšluosčiai ir dušo užuolaida, pinti skalbinių krepšiai, higienos priemonių indeliai čia nesunkiai sukurs marinistinę aurą.

Gamintojo nuotr.

Virtuvėje

Ir čia nesunkiai sukursite jūrinę aurą. Ypač padėtų balto porceliano ar fajanso indai, dekoruoti mėlynais ornamentais, piešiniais. Kuriant jūrinę atmosferą tiks ir skaidrūs indai, sukeliantys gaivumo, atviros erdvės, lengvumo įspūdį. Įsigykite virtuvinį stalą ant vienos kojos kaip pajūrio kavinėje, baltų kėdžių su drobiniais čiužinukais, palanges dekoruokite skaidraus stiklo vazelėmis su smėliu ar kriauklytėmis. Tokia aplinka visad primins jums atostogas prie jūros.

Darbo kambaryje

Štai čia marinistę atmosferą daugiausia kurs dekoratyvūs akcentai. Vandens stichija gali būti atskleista kad ir dviem detalėm: gobelenu ant sienos, kuriame pavaizduota fregata, ir grakščiu burlaivio maketu ant stalo. Detalių nedaug, o klajonių vėjas jaučiamas. Vargu ar tokios paskirties patalpoje tiks baltai mėlynas koloritas. Tegul čia būna daugiau žalsvų atspalvių, klasikinių tamsaus medžio masyvo baldų, persiškų motyvų kilimų ir, žinoma, kruopščiai atrinktų puošybinių vintažinių elementų – marinistinės tematikos paveikslų, gaublių, teleskopų, burlaivių maketų, senų žemėlapių kopijų. Tarp jūros kelionių atributikos natūraliai ras vietą ir šiuolaikinė technika, nes žvilgsnį, ko gera, mažiausiai trauks visiems įprastas kompiuteris ar garso aparatūra – visų akys kryps į keistas, šiek tiek paslaptingas dekoracijas. Beje, galite pamėginti darbo kambaryje sukurti savotišką kajutės modelį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis