Šviestuvai šiuolaikiniams biurams: originalūs interjerai ir pagerėjusi darbuotojų savijauta

Sėdimas darbas biuruose ir ofisuose neišvengiamai veikia mūsų sveikatą. Yra keletas būdų, kaip sumažinti įvairių susirgimų pavojų bei padidinti darbingumą. Vienas paprasčiausių ir lengviaiusiai įgyvendinamų būdų – kokybiškas apšvietimas. Įgyvendinama lengvai, o poveikis milžiniškas – padeda išvengti daugybės akių ligų, gerina psichinę darbuotojų savijautą, didina darbingumą ir mažina klaidų kiekį.

Šviesos poveikis žmogaus sveikatai ir savijautai yra milžiniškas. Nereikia išmanyti medicinos ar fizikos, kad intuityviai kiekvienas žmogus pasakytų, jog tinkamas apšvietimas veikia ne tik fizinę, bet ir dvasinę žmogaus savijautą. O mokslas jau seniai įrodė, kad nuo apšvietimo lygio ir intensyvumo keičiasi žmogaus elektroencefalogramos, tiesiogiai veikiama centrinė nervų sistema ir tuo pačiu sukuriama įtaka įvairiausioms organizmo funkcijoms. Šviesa yra būtinai reikalinga žmogaus smegenų veiklai, todėl daro įtaką darbingumui ir poilsio kokybei. Žmogaus nervų sistema reaguoja į šviesą, patenkančią į akis, ir siunčia signalus mūsų biologiniam laikrodžiui, kuris savo ruožtu reguliuoja daugelio žmogaus organizme vykstančių procesų dieninius bei sezoninius ritmus. Tai lemia bendrą žmogaus savijautą, darbingumą, net ir jo motyvaciją. Jeigu dirbtinis apšvietimas įrengtas netinkamai, žmonės tokioje patalpoje gali jaustis prislėgti ir nelaimingi. Po darbo dienos netinkamai apšviestame biure regėjimas laikinai gali pablogėti net iki 30 proc., o nuolatinis darbas tokioje aplinkoje neatstatomai silpnina regėjimą.

Šviesos poveikis žmonių darbingumui. Tinkamas darbo vietos apšvietimas visada būtinas, nesvarbu, apie kokio pobūdžio darbo erdvę kalbama. Dirbtinis apšvietimas visada turi užtikrinti žmogaus darbingumą, priklausantį ne tik nuo šviesos ryškio, bet ir nuo apšvietimo kokybės. Pasitelkus skirtingą apšvietimą, galima pagerinti žmogaus savijautą bei jo motyvaciją, pavyzdžiui, pamaininiame darbe, ir labai padidinti darbingumą. Moksliniai tyrimai įrodė, jog ryški šviesa padeda kovoti su nuovargiu ir leidžia ilgiau išlikti budriam. Šis poveikis pastebimas fiksuojant smegenų bangas – jose būna mažiau delta bangų, kurios yra mieguistumo indikatorius. Tad jei nenorite, kad darbuotojai darbo vietoje snaustų ar būtų aptingę, juos reiktų lengvai „žadinti“ ryškiu ir kokybišku patalpos apšvietimu. Įdomu tai, jog kokybiškas darbinių patalpų apšvietimas didina darbingumą ir sumažina daromų klaidų kiekį bei nelaimingų atsitikimų skaičių grįžtant į namus po darbo. Vieno tyrimo metu nustatyta, jog kontrolinėje aplinkoje padidinus apšviestumo lygį, traumų kiekis grįžtant į namus po naktinės pamainos sumažėjo nuo 40% iki 10%, o operatorių darbingumas išaugo 64%.

Šviesos intensyvumas. Ryškiausias šviesos šaltinis Žemėje yra Saulė. Giedrą saulėtą dieną lauke pasiekiamas ir net viršijamas 100 000 liuksų apšvietimas. Debesuotą dieną lauko apšvietimas sumažėja iki 10 000 liuksų, o rūškaną dieną jis nukrenta net iki 1000-3000 liuksų. Ryškiausi dirbtiniai šviesos šaltiniai paprastai sukuria iki 3000 liuksų apšvietimo intensyvumą. Tad lauke jis prilygtų rūškanos dienos šviesai, tačiau uždarose patalpose būna net per ryškus. Todėl paprastai darbinėse patalpose rekomenduojamas apšvietimas apie 700-1000 liuksų. Deja, dažnai uždarose patalpose būna per mažas apšvietimo intensyvumas, siekiantis tik 100-500 liuksų. Negana to, jis kartais pasiekiamas tik staliniais apšvietimo prietaisais. Tačiau norint sukelti reikiamą biologinį poveikį, yra būtinas visapusiškas akių apšvietimas, kurį leidžia pasiekti tik ant lubų ar aukštai ant sienų kabantys apšvietimo prietaisai. Jei norite motyvuotų ir energingų darbuotojų, būtina įrengti kokybišką ir pakankamai ryškų apšvietimą. Tačiau persistengti neverta – dažnai regimojo persitempimo, bendro nuovargio, galvos skausmo priežastimi tampa nepakankamas apšvietimas ir per ryški šviesa. Per ryškią šviesą paprastai sukuria koncentruotas šviesos šaltinis, į kurį vien užmetus žvilgsnį ima skaudėti akis. Modernūs apšvietimo šaltiniai leidžia šviesą paskirstyti tolygiai ir švelniai, todėl ji nebėra akinanti ir nebedirgina akių.

Šiuolaikiškas apšvietimas moderniame biure

Teisinga šviesos šaltinių kombinacija. Patalpose turi būti įvairūs šviesos šaltiniai, kurių bendra visuma padeda sukurti jaukią aplinką. Be būtinai reikalingo, tačiau kiek monotoniško bendro apšvietimo, būtinas ir vietinis šviesos šaltinis. Mat žmogaus biologinis ritmas per tūkstančius metų prisiderino prie natūralaus aplinkos apšvietimo, kuris yra nuolat kintantis – Saulės pateka ir leidžiasi, ją karts nuo karto užstoja slenkantys debesys. Patekęs į dirbtinio apšvietimo aplinką, žmogus instinktyviai retkarčiais nori keisti apšvietimo lygį. Štai tą ir leidžia padaryti vietinis darbo stalo šviesos šaltinis, kurio šviesos intensyvumą kiekvienas darbuotojas gali reguliuoti individualiai.

Šviesos estetika. Svarbu atminti, jog apšvietimas negali būti kuriamas ar egzistuoti atskirai nuo visumos – juk netinkamas apšvietimas gali gadinti efektingo dizaino pranašumus. Apšvietimo įrenginiai privalo tapti neatsiejama interjero detale, o skleidžiama šviesa išryškinti interjero detales, sukurti darbingą ir jaukią atmosferą. Įsivaizduokime modernų biurą su šiuolaikiškais darbo kompiuteriais ir kita elektronine technika. Kaip tokiame biure atrodo senosios technologijos dienos šviesos lempos? Kaip taisyklė, tokie šviestuvai nebeatitinka modernios darbo vietos apšvietos reikalavimų, be to, neretai ryškiai kontrastuoja su originalia šiuolaikinių biurų architektūra. Panašiai taip pat, kaip klientų laukiamajame pastatytas didelis kineskopinis televizorius, menantis dar sovietinius laikus. Klientams geriausiu atveju kils minčių apie skonio nebuvimą, o blogiausių – apie sunkią įmonės finansinę padėtį. Panašios mintys aplanko ir užmetus žvilgsnį į atgyvenusius šviestuvus – nejaugi jiems pakeisti pritrūko pinigų?

Kaip seni šviesos šaltiniai kenkia sveikatai. Tačiau bendra estetika dar ne viskas – senieji šviestuvai gali sukelti ir sveikatos problemų. Daliai žmonių galvą ima skaudėti dėl šviesos šaltinio pulsavimo, t. y. dėl netolygios šviesos. Tuo pasižymi senosios liuminescencinės dienos šviesos lempos. Ilgalaikis šviesos mirgėjimas sukelia nuolatinį stresą ir įtampa, o šie du faktoriai yra daugelio ligų priežastis. Tačiau jos ne tik pulsuoja, bet ir skleidžia žmogui kenksmingus toksinus – fosforo (naudojamo vamzdelio vidaus paviršiui dengti) ir gyvsidabrio garus. Deja, dėl mažos kainos ir gero įperkamumo šie šviestuvai vis dar nėra uždrausti įstatymiškai, tad jų pasirinkimas paliekamas įmonės vadovų atsakomybei ir sąmoningumui.

Rinkitės modernius apšvietimo prietaisus. Visas šias problemas labai lengvai sprendžia šiuolaikiškos pakabinamos LED panelės. Jos puikiai pritaikomos ne tik įprastinėje namų aplinkoje, bet ir biurų, cechų interjeruose. Tai ypač ploni, modernaus dizaino šviestuvai, idealiai tinkantys šiuolaikiškam interjerui – lengvai įstatomi į pakabinamas lubas, gali būti montuojami į sienas, derinami su bet kokiomis interjero detalėmis. Jų galimybes interjere riboja nebent fantazija. Be to, LED šviestuvų skleidžiama šviesa yra pastovaus intensyvumo, be jokių pulsavimų, o į aplinką neišskiriamos jokios kenksmingos medžiagos.

Užsakymo nr.: PT_72350950

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis