Dilema: kaip komponuoti nuotraukas

Skaitytojai dažnai klausia, kaip tinkamai komponuoti paveikslus ar nuotraukas. (Rudenį natūraliai kyla noras sustabdytas vasaros įspūdžių akimirkas paversti namų dekoro elementu.) Į šį klausimą paprašėme atsakyti interjero dizainerės Lauros Giržadės. Ji pateikė 5 galimus derinimo būdus – kiekvienas jų savaip įdomus.

1. Originali, ritmo ir simetrijos principais (jie dažnai vienas nuo kito neatsiejami) pagrįsta kompozicija. Ji didžiausią įspūdį daro, kai nuotraukas sieja ne tik bendras stilius, bet, svarbiausia, ir vienas siužetas, suskaidytas į atskiras dalis, tačiau matomas kaip visuma. Tokią kompoziciją turėtų sudaryti nelyginis nuotraukų skaičius, o jų rėmai turėtų būti kuo neutralesni, kad neblaškytų dėmesio.

Shutterstock nuotr.

2. Tokio dydžio nuotraukai reikia daug erdvės, ji nepakęstų draugijos, tad kitą tokių pat matmenų fotografiją galima kabinti ant priešpriešinės sienos – taip sukursite veidrodinį efektą ir vizualiai praplėsite erdvę. Nuotraukos centras turėtų būti akių lygyje. Ir būtinai palikite bent 20 cm tarpą nuo baldo, virš kurio ji kabo!

Shutterstock nuotr.

3. Jei interjere vyrauja griežtos tiesios linijos, tos pačios tematikos, vienodo dydžio bei vienodai įrėmintas nuotraukas taip pat sudėkite į liniją – taip sukursite ritmišką kompoziciją ir išlaikysite pusiausvyrą. Beje, ją turėtų sudaryti bent trys (triptikas atrodo itin harmoningai) fotografijos. Jeigu komponuosite daugiau, svarbu, kad jų skaičius būtų nelyginis.

Shutterstock nuotr.

4. Įvairaus dydžio ir formų nuotraukos gali būti komponuojamos nesilaikant griežtų linijų – atsainus jų derinimas atspindi laisvą ir kūrybišką interjero atmosferą. Tačiau pasirinkus tokį derinimo būdą svarbu kompoziciją kurti nuo centro: jame turėtų būti ryškiausias ir didžiausias paveikslas, o aplink dėliojami mažesni ir ne tokie spalvingi.

Shutterstock nuotr.

5. Horizontalaus ir vertikalaus formato derinys atrodo dinamiškai. Jei paveikslų stilistika skirtinga, palikite tarp jų didesnius tarpus, nes būdami itin arti vieni kitų jie atrodys kaip visuma – o taip juk nėra. Du vienodo formato paveikslai kompozicijos kraštuose suteikia į akis nekrintančios, bet būtinos tvarkos.

Shutterstock nuotr.

Klauskite!
Jei neapsisprendžiate, kokius tapetus ir dažus rinktis, jei niekaip nerandate, kur pirkti norimo dizaino šviestuvo, ieškote, kas galėtų atnaujinti baldus ar turite kitokių dizaino, namų dekoravimo ir panašių klausimų, drąsiai klauskite mūsų el. paštu info@namonamai.lt, ir mes pasufleruosime atsakymą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis