Dizaino pamokos: suteikime progą juodai spalvai

Juoda spalva interjere, kaip ir maža juoda suknelė mados dizaino istorijoje, niekada nenustumiama į stiliaus užribį. Jau, rodos, aprimsta blackmanija, ir vėl kuris nors mados diktatorių paskelbia juodą spalvą metų tendencija. Matyt, ne veltui ji atlaiko įvairių laikotarpių išbandymus. Ši spalva turi galios patraukti dėmesį, tad užtenka paimti į rankas teptuką ir juodais potėpiais išradingai dekoruoti savo namus arba įsigyti vieną kitą juodos spalvos baldą ar aksesuarą.

Mažos juodos suknelės fenomenas

Juoda spalva tokia universali, kad joks nepavyktų priskirti nė vienam stiliui (to nepasakytume nei apie ryškias, nei apie pastelines spalvas). Ji gali būti vyriška, moteriška, solidi, romantiška, smagi... Tačiau ji visada elegantiška.

X Juoda – tarsi panacėja neišraiškingame interjere. Profesionalai tvirtina, kad bent šiek tiek juodos spalvos turi būti kiekviename interjere. Ji išryškina kontrastą, o šis kuria dramatišką ir rafinuotą intrigą. Nudažykite duris juodai – ir interjeras netikėtai pasikeis. Netgi tokie paprasti dalykai kaip juodos baldų rankenėlės gali išsklaidyti monotoniją kad ir vonios kambaryje.

X Pabrėžia formą. Juoda spalva išryškina daiktų formą, apibrėžia ribas – tai tarsi akių pieštukas, padedantis atskleisti jų išraiškingumą. Ji idealiai tinka, kai reikia išskirti įspūdingo silueto baldą, įdomią faktūrą ar originalios formos aksesuarą. Tad nieko keista, kad juoda yra viena mėgstamiausių minimalistinio stiliaus gerbėjų spalvų – ji atskleidžia linijų tikslumą ir lakoniškumą. Ir turi dar vieną privalumą – sukuria „minimizuojantį“ efektą. Juodos kelnės vizualiai žmogų lieknina, o juodi dažai didelių matmenų daiktus padaro ne tokius impozantiškus, slegiančius. Juodas baldas atrodo mažesnis nei šviesus.

X Sujungia lyg tiltas... Juoda susieja sudėtingiausius atspalvius, ji visur tinka, todėl ją lengva priderinti prie bet kokios spalvų paletės. Beje, tamsiame fone visos spalvos pašviesėja. Juoda susieja ir skirtingų stilių elementus – tai išsigelbėjimas mėgstantiesiems eklektišką dekorą.

Shutterstock nuotr.

Svarbu žinoti!

Ar juoda spalva erdvę vizualiai sumažina tiek, kad jos reikėtų vengti? Tai priklauso nuo jos kiekio. Ši spalva suteikia erdvei gilumo ir tarsi ištrina ribas, todėl jos vizualiai nutolsta. Tačiau jei plokštumos masyvios ir juodos spalvos daug, kambarį ji tarsi sumažina.

Shutterstock nuotr.

Tinkama dozė
Juodą spalvą naudokite saikingai – pirmiausia pritaikykite interjere šios spalvos aksesuarų ir kitų nedidelių dekoro elementų. Kai erdvėje vyrauja vien šviesios spalvos, žvilgsnis už nieko neužkliūva, jis klaidžioja. Juoda spalva leidžia akims pailsėti. Nieko ypatinga nereikia: žvakidė, vaza, šviestuvo gaubtas, paveikslų rėmai ar stalelis – tarsi juodieji pipirai, kuriais galima pagardinti prėską maistą.

Norisi daugiau juodos? Tobula schema tokia: masyvus veidrodis siaurais juodais rėmais, nedidelis kilimėlis juodu grafiniu ornamentu ir pagalvėlės juodais apvadais ant minkštųjų baldų. Juodos detalės susieja interjerą į harmoningą visumą. Pavyzdžiui, net skirtingos stilistikos kūriniai vienoduose juoduose rėmuose atrodys darniau.

Jei nebijote iššūkių, galite juodai išdažyti dalį prieškambario, sieną, ant kurios sukabinti paveikslai ar prie kurios įrengtas židinys. Šią tamsią plokštumą atsvers baltos lubos, baldai, buitinė technika ir langai.

Shutterstock nuotr.

Praktiškas sprendimas

Interjero dizaineriai gana dažnai juodai nudažo langų rėmus. Taip patraukiamas dėmesys, kuriama intriga. Kita vertus, toks namų dekoravimo būdas yra pagrįstas istoriškai – XIX amžiuje langų rėmai buvo dažomi tamsia spalva.

Ką daryti, jei jie balti ir plastikiniai? Tokių rėmų dažyti negalima, nes tamsi spalva, įkaistanti nuo šilumos, gali pakeisti plastiko savybes. Panašų įspūdį sukursite „įrėmindami“ langus siaurais juodai dažytais apvadais.

Shutterstock nuotr.

Nesuklysite, pasirinkę juodos spalvos:
X aksesuarus šviesių šiltų atspalvių interjere,
X tapetų, tekstilės, keraminių plytelių ornamentus,
X medžiagas, derinamas su natūralios spalvos mediena,
X plokštumas, kurios yra auksaspalvių ir varinių akcentų fonas.

Tobulas suderinamumas

Juodos ir baltos spalvų derinys niekada neišeina iš mados. Jis gali būti tradicinis ir rafinuotas, kuklus ir išskirtinis. Juk balti ir juodi dryžiai – vienas iš klasikinių triukų panaudoti juodą spalvą neapsunkinant erdvės. Tačiau svarbu apsispręsti, kuri spalva dominuos, o kuri bus pagalbinė. Jei abiejų bus po lygiai, interjerui trūks pusiausvyros. Juodos ir baltos spalvos derinys, kai pastaroji pasirenkama kaip pagrindinė, tinka ir nedideliam kambariui, o jei plokštumos blizgios, jis atrodo erdvesnis ir šviesesnis.

Jaukumo ir komforto suteikia šiltos šviesios spalvos. Juodos kombinacija su gelsva – taip pat klasika, tik švelnesnė ir subtilesnė. Juoda ir rožinė gali atrodyti originaliai arba saldžiai, priklausomai nuo pastarosios atspalvio: jei jis sodrus ir blizgus, derinys atrodys ekstravagantiškai ir rėksmingai, jei švelnus ir matinis – subtiliai ir moteriškai. Derindami juodą ir geltoną spalvas sukursite šiuolaikišką interjerą, o juodos ir raudonos kompozicija gali priminti praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį. Tiesa, pastarasis derinys būdingas daugeliui laikotarpių ir stilių, tad su juo galite elgtis kaip išmanote. Nėra nieko prabangesnio už juodos ir auksinės spalvos kompaniją. Tačiau ką prie jos derinti, reikės gerai pagalvoti. Tarpusavyje derinamos sidabrinė ir juoda spalvos taip pat atrodo prašmatniai, bet šiuolaikiškiau. Jei siekiate sukurti ramią nuotaiką, juodą derinkite su įvairiais pilkais atspalviais. Jie gali būti ir šilti, ir šalti, įvairaus sodrumo, skirtingos faktūros. Tačiau tokiame interjere prireiks kokios nors ryškios detalės.

Shutterstock nuotr.

Ko reikėtų vengti

Juoda niekada neišeina iš mados, tačiau su ja reikia elgtis atsargiai. Kad interjeras nebūtų šaltas ir nesvetingas, venkite:
X daug juodos spalvos mažoje, prastai apšviestoje erdvėje,
X juodų sienų ir tokių pat užuolaidų viename kambaryje,
X juodos spalvos ir pilkai rudo atspalvio derinio,
X juodos ir raudonos spalvų kombinacijos „didelėmis dozėmis“.

Shutterstock nuotr.

Sėkmingi triukai

X Viena juoda siena įspūdingai atrodo mažoje erdvėje, esančioje tarp erdvesnių kambarių, – koridoriuje ar nišoje.
X Jei lubos žemos, juodos užuolaidos vizualiai paaukštins kambarį, o jei aukštos – spalvų kontrastas išryškins langą kaip svarbų interjero elementą.
X Juoda sofa yra puiki alternatyva standartinei baltai ar gelsvai. Įsitikinkite, kad ji neužgožia erdvės, ir rinkitės neutralių atspalvių akcentus.
X Apgalvotai išryškinti metaliniai juodi karnizai suteikia erdvei išbaigtumo. Kad jie neatrodytų vieniši, reikėtų pritaikyti dar kelis juodus akcentus „arčiau žemės“.
X Miegamajame juodas lovos karkasas atkreipia dėmesį į svarbiausią šio kambario objektą. Juodai dažytas lovos ar baldakimo rėmas atrodo ir moderniai, ir elegantiškai.
X Staliukas, kėdė ar kita juoda detalė ne tik suteikia kambariui elegancijos bet ir prikausto žvilgsnį, netgi atitraukia jį nuo galbūt ne itin pavykusių interjero sprendimų.
X Banaliai paprastoje vonios erdvėje baltą santechniką gali išryškinti juodi tapetai.

Simbolinė prasmė

Juoda yra viena archajiškiausių spalvų ir nuo senų senovės žmonių naudojama kaip simbolis. Jo reikšmės gali būti įvairios ir priešingos: tai ir mirtis, ir ko nors naujo pradžia, destrukcija ir atsinaujinimas, begalinė tamsa ir terpė mažiausiai šviesai įžvelgti...

Juoda – viena iš simbolinių absoliuto spalvų, lygintina su savo „antipodu“ balta spalva, o psichologijos požiūriu ji yra visiško nesąmoningumo, pasinėrimo į tamsą ir liūdesį spalva. Juoda kartu su balta simbolizuoja kraštutinę ribą ir nesibaigiantį gamtos ciklą. Juodos spalvos reikšmių yra labai daug – tai ir depresija, ir pyktis, ir solidumas, ir amžinybė, ir pauzė, ir nieko nebuvimas, ir naujo potencialas... Man labai patinka Clarissos Pinkolos Estes žodžiai, kad juoda – „tai tarytum pažadas, jog netrukus patirsi ir atrasi tai, ko iki šiol nežinojai“.

Juoda spalva interjere

Saikas. Pirminė juodos spalvos simbolinė prasmė neabejotinai daro labai stiprų poveikį žiūrovui. Kaip žmogus reaguoja ir kokios asociacijos jam kyla, priklauso nuo daugelio veiksnių – aplinkos ir tradicijų, patirties, emocinio nusiteikimo ir kt. Kaip tik todėl juodą spalvą interjere reikia naudoti itin apdairiai ir apgalvotai. Labai svarbu saikas, proporcijų ir kompozicijos išmanymas, erdvės pajautimas. Juoda spalva tokia stipri, kad ir nedidelis jos kiekis gali paryškinti, suteikti išskirtinumo, dinamikos, netgi dramos aplinkai. Tačiau naudojama neatsargiai ar neturint supratimo ji gali sukelti įtampą, nerimą.

Aplinkos funkcinė paskirtis. Daug juodos spalvos (sienos, grindys, lubos) erdvėje sukuria teatro scenos įspūdį ir suteikia paslapties. Tamsos, šviesos ir šešėlių žaismas spinduliuoja ypatingą, nežemišką nuotaiką. Todėl tokia aplinka labiau tinka visuomeninėms erdvėms (klubams, barams, restoranams, viešbučiams...), o ne namų aplinkai. Juoda spalvos naudojimo spektras platus – nuo taško, linijos, iki dėmės ar didesnių plokštumų. Jos proporcija kitų spalvų kompozicijoje priklauso nuo norimos išreikšti idėjos, įspūdžio, bet ji visada tampa akcentu.

Namų aplinkoje daugiau juodos spalvos patartina naudoti patalpose, kuriose ilgai neužsibūname. Kitur (pavyzdžiui, svetainėje) siūloma juodai suteikti nedidelį kitos spalvos atspalvį. Tamsumas suteiks erdvei gylio, o atspalvis sumažins juodos spalvos keliamą įtampą. Juodai nudažyta siena tampa dėmesio traukos objektu. Ant jos tinka eksponuoti norimus akcentus – paveikslus ar kitus meno kūrinius. Svarbu nepamiršti, kad juoda spalva sugeria daug šviesos, todėl patalpoje turi būti ir daug natūralaus apšvietimo. Kartu su juoda patartina naudoti bent šiek tiek aukso, vario ar sidabro atspalvių – jie suteiks prabangos ir solidumo.

Kalbant apie pavojus dar galima paminėti, kad juodi minkštieji baldai – nepraktiški net neturintiesiems naminių gyvūnų (to negalima pasakyti apie odinius baldus). O juodos ir baltos spalvų raštai jautrios regos žmonėms gali sukelti nuovargį ar net migreną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis