Patarimai planuojantiems interjerą: ar jums reikalingas dizaineris?

Dažnai kyla klausimas, ar tikrai reikalingas interjero dizaineris? Jei manote, kad Jūs patys galite apsispręsti dėl interjero kolorito, baldų išdėstymo ir aksesuarų parinkimo – šaunu, nieko nėra maloniau, kaip kurti savo namus, įgyvendinti seniai puoselėtas svajones. Tačiau galite susidurti su tam tikra specifika, kurią gali žinoti tik profesionalūs architektai ar dizaineriai – pavyzdžiui, santechnikos ir elektros įvadų išdėstymas ir parinkimas, baldų ar šviestuvų tvirtinimo elementai, šildymo, ventiliavimo ar vėdinimo įrangos racionalus išplanavimas ir panašiai.

Kur kas paprasčiau yra keisti ir taisyti brėžinius, nei klaidas, atliktas realybėje – kartais nežinojimas gali labai brangiai kainuoti. Kartais, net ir turint konkrečią viziją, sunku įvertinti, kaip tai realizuosis esamoje erdvėje, pavyzdžiui, galbūt pasirinktas minkštasuolis ir dera interjere stilistiškai ir spalvine gama, tačiau jis gali užstatyti reikalingą praėjimą, ženkliai sumažinti erdvę. Arba, pasirinkus tam tikrus interjero kolorito sprendimus, jie gali neatitikti lūkesčių, nes galbūt įrengiami šiaurinėje pusėje, kur patenka per mažai natūralios saulės šviesos.

PATARIMAI PLANUOJANTIEMS

Jei planuojate pirkti butą ar dar tik pradėjote namo statybas ir galvojate apie profesionalaus dizainerio pagalbą - visų pirma Jūs turite išsiaiškinti, kokių paslaugų Jums gali prireikti. Sunku tokius svarbius dalykus aptarti telefonu - susitikimas su dizaineriu būtinas. Tik betarpiškai bendraujant, dizaineris gali suprasti Jūsų poreikius, gyvenimo būdą, išsiaiškinti Jūsų svajones, kokio stiliaus interjero pageidaujate ir t.t. Nuo to priklausys ir darbų apimtys bei paslaugų kaina. Taip pat svarbūs ir psichologiniai aspektai – susikalbėjimas, supratimas, diskretiškumas, įsigilinimas į kito žmogaus poreikius.

Pradedant darbus, visų pirma atliekami objekto matavimai, pastato ar buto konstrukcinių elementų analizavimas - ar galimi pertvarų griovimai, sienų ir nišų formavimai, ventiliacinių, santechninių bei elektros įvadų pakeitimai ir panašiai. Įvertinus aplinkybes, pradedamas pagrindinis darbas - funkcinis gyvenamosios erdvės zonavimas, optimalių sprendimų ieškojimai. Dauguma butų ir gyvenamųjų erdvių nėra labai dideli, todėl čia svarbus kiekvienas centimetras. Interjero dizainerio darbas - ne tik parinkti spalvas grindims, sienoms luboms ir sustatyti patogiai baldus, kaip daugelis įsivaizduoja. Interjeras - kompleksiškas sprendimas visai gyvenamajai erdvei.

Visi projektavimo etapai yra labai susiję - būtina iš karto pagalvoti apie instaliacinių įvadų išdėstymą, optimalius apšvietimo sprendimus, santechniką bei buitinę techniką, baldų parinkimą bei išdėstymą, jau nekalbant apie stiliaus vientisumą bei spalvinį koloritą. Todėl negalėsite numatyti elektros rozečių bei apšvietimo įrengimo vietų, kol nežinosite, kur stovės Jūsų baldai ir t.t.

Galutiniame etape parenkama namų tekstilė – užuolaidos, kilimai, pagalvėlės, interjero aksesuarai ir puošybos detalės. Kad būtų lengviau suprasti ir įsivaizduoti projektuojamą interjerą, yra paruošiamos 3D vizualizacijos.

Su užsakovais yra pasirašoma sutartis, kurioje nurodytos darbų apimtys ir terminai, bei kitos sąlygos, todėl visada žinosite, kas bus vykdoma sekančiu etapu ir planuotis savo laiką, išlaidas.

PASLAUGŲ PAKETO APIMTIS

Dažniausiai pasirenkamų paslaugų paketą apima šie darbai:
• funkcinis planas ir zonavimas (esamos ir būsimos sienos, esamos/būsimos patalpos, prietaisų, baldų, praėjimų išskaičiavimas, išdėstymas, veiklos zonos, jų pritaikymas, lubų, grindų, durų atidarymo krypčių planai ir pan.);
• techniniai komunikacijų brėžiniai (elektros instaliacija, apšvietimas, silpnosios srovės (TV, internetas ir pan.), vandentiekis, kanalizacija, ventiliacija ir pan.);
• apdailos medžiagų parinkimas ir techniniai išpildymo brėžiniai (tapetų klijavimo, dažymo, plytelių klijavimo, grindų išklojimo ir pan.);
• nestandartinių baldų projektavimas, medžiagų/baldinės furnitūros parinkimas;
• standartinių bei minkštų baldų, šviestuvų, buitinės technikos ir santechnikos parinkimas, namų tekstilės parinkimas (kilimai, užuolaidos ir pan.).

Konsultavo interjero dizainerė Rasa Samulionienė, www.arras.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis