Kaip namuose sukurti eklektiką, o ne kičą

Eklektiškas stilius atsirado siekiant pratęsti baroką, įvedus kelis klasikos ir modernumo akcentus.

Pagrindinė eklektikos taisyklė – ne daugiau trijų skirtingų stilių sintezėje turi vyrauti harmonija ir interjere turi susidaryti bendras vienas vaizdas. Kambario koloritas, medžiagų tekstūros, subtilumas kuria unikalų, elegantišką ir harmoningą eklektišką interjerą.

Pagrindinis eklektikos šūkis – komfortas ir praktiškumas. Štai kodėl šiame stiliuje taip lengvai susipina keli stiliai, pvz., klasika ir modernumas papildo vienas kitą.

Eklektikos filosofija paprasta: derinami skirtingų stilių ir laikotarpių elementai. Tačiau tai nereiškia, kad interjeras atrodo chaotiškai. Priešingai – panašių stilių kombinacija sukuria harmonijos ir gyvumo įspūdį.

Shutterstock

Keletas naudingų patarimų, kad eklektika nevirstų kiču.

IŠPLANAVIMAS

Prieš dėliojant baldus, pasidarykite planelį, kuriame aiškiai būtų matoma, kur koks baldas stovės. Tokiu būdu išvengsite chaoso ir gal paaiškės, kad Jums visiškai nereikia šiame kambaryje tam tikro daikto.

NEPAMIRŠKITE CENTRINIO TAŠKO

Nors eklektika ir yra stilių ir periodų mišinys, tačiau gausybė elementų turi būti struktūrizuota. Išsirinkite centrinį tašką/ akcentą ir aplink jį komponuokite visą kitą.

Shutterstock

PRAKTIŠKUMAS

Dėliojant įvairius akcentus, nepamirškite funkcionalumo faktoriaus. Kambarys turi būti skirtas gyvenamui. Daiktams sudėti naudokite krepšius, lentynas, gėrimų padėkliukus ir pan.

NUOSEKLUMAS

Jei pasirinkote tam tikrą stilių (šiuo atveju eklektiką), pasirūpinkite, kad visuose namuose stilius būtų perteikiamas nuosekliai. Išsirinkite dominuojančią spalvą.

Shutterstock

BALANSAS

Stenkitės rasti mastelio ir simetrijos balansą. Panašios linijos kuria harmoniją, netgi jei jos yra skirtingų tekstūrų ar laikotarpio.

Eklektika nereiškia, kad tiks bet kas. Kad nesusikurtumėte kičo, pasirinkite vieną dominuojantį stilių, kurį puoštų tik keli skirtingo stiliaus akcentai. Kaip bebūtų, sukurti harmoningą eklektišką stilių yra sunki užduotis net ir dizaineriams, nes vyrauja tik plona linija tarp skoningo interjero ir chaoso.

NEBŪKITE PER DAUG SANTŪRŪS

Eklektika – tai audinių, tekstūrų ir daiktų gausa. Namų akcentai, tokie, kaip kilimai, paveikslai, pagalvėlės – tai patogus būdas sukurti teigiamą chaosą erdvėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis