5 moksleivio kambario įrengimo gudrybės

Mokyklinio amžiaus vaikai yra maždaug nuo septynerių iki devyniolikos metų. Retas kuris gali ir nori savo vaiko kambario rūbą, jo apdailą keisti, kaip kasmet išaugamą mokyklinę uniformą. Namų apdailos medžiagų centro Unideco parduotuvių atstovai, architektai ir psichologai pataria, kaip įrengti kambarį, kad jis būtų patogus, vaikas jame gerai jaustųsi ir suaugtų. Vaikai savo kambaryje ne tik mokosi. Jie čia gyvena ir jis yra jų tvirtovė.

Užmirškite tapetus su meškiukais

Vaikai greitai auga. Net nepastebėsite, kaip lego kaladėles ir lėles kambaryje pakeis kompiuteriai, riedlentės, gitaros ir visoks kitoks paaugliško gyvenimo rekvizitas. Prekybos centre įsikūrusios parduotuvės „Parketas ir tapetas” konsultantė Grėtė Volungevičiūtė sienų apdailai pataria rinktis neutralių, ramių spalvų, geometrinių raštų plaunamus tapetus.

„Patalpos su vaikiškais piešinėliais margintais ryškiaspalviais tapetais atrodo žaismingai, tačiau vaikų kambariuose spalvų ir be margų sienų yra daug. Mes rekomenduojame ramesnių tonų, flizelininius tapetus, nes juos lengva nuvalyti šlapia šluoste, lengva klijuoti: sudrėkinti klijais jie neišbrinksta, nesideformuoja. Jei tapetų raštas derinamas, jį lengviau suderinti”, - aiškino G. Volungevičiūtė. Pasak jos, tapetai vaikų kambariui tinka ne tik dėl to, kad yra valomi. Pabodus, juos palyginti lengvai galima pakeisti kitais. Jei senųjų spalva ir raštas nepersišviečia, naujuosius galima tiesiog klijuoti ant viršaus.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Rinkitės patvarias dangas

Ko gero, nė vienai kitai namų erdvei netenka tiek išbandymų, kiek vaikų kambariui, ypač jo grindims. Tradiciškai manome, kad kietmedis turėtų atsilaikyti prieš nuolatinį brūžinimą kėdės ratukais, ir ne tik prie rašomojo stalo, prieš tyčia ar netyčia nukrentančius aštrius daiktus ir kitokius iššūkius tvarumui. Tačiau taip nėra. Štai čia ir iškyla dilema, ką rinktis – patvarias sintetines dangas ar natūralų medį.

„Aš esu natūralumo šalininkas. Kietmedžio, ąžuolo, uosio grindys reikalauja didesnės priežiūros, bet jos turi gamtos šilumą. Ką pasirinkti – požiūrio klausimas. O jomis rūpintis – savotiškas malonumas”, - sakė „Gerų grindų” padalinio prekybos centre vadovas Arvydas Marcinkonis. Jis pastebėjo, jog pačios šilčiausios, tyliausios ir maloniausios vaikščioti yra visiškai ekologiškos kamštinės grindys. Visgi dauguma žmonių yra praktiški ir pirmenybę teikia tam, kas patvaru ir tarnauja ilgai, nors, anot A.Marcinkonio, ne visada tai, kas praktiška yra ir tinkama.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Populiariausios sintetinės grindų dangos yra laminato arba vinilo parketlentės. Grindų pardavėjai pripažino, jog vinilinės dangos yra tobulesnės, jų nereikia taip dažnai valyti ir tiek prižiūrėti, kaip laminato.

„Laminatas, palyginus su vinilu, yra šaltesnis, jis neturi medžio šilumos pojūčio. Tuo tarpu vinilas yra minkštesnis ir šiltenis, tylesnis, ant jo nesigirdi žingsnių aido, bet mažiau atsparus mechaniniam poveikiui. Vinilinės dangos vaikų kambariui tinka dar ir dėl to, kad jų paviršius labai lengvai valomas, lengvai susivalo flomasteriai, rašalas ir kitos dėmės. Jis netraukia dulkių. Priklausomai nuo to, kaip bus dėvimas, tarnauja 15-20 metų. Tačiau jei svarbu, kad neliktų žymių nuo kėdės ratukų, patarčiau laminatą”, - pasakojo G.Volungevičiūtė.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Sintetinės grindų dangos yra marginamos natūralaus medžio spalvomis ir raštais, pažiūrėjus ir net palietus ne visada atskirsi, kas tai. Paprastai visame bute ar name žmonės nori turėti vienodas grindis. Pasak specialistų, skirtingose erdvėse galima dėti skirtingų medžiagų grindų dangą ir neprarasti vieningo vaizdo, nes sintetinių dangų raštų įvairovė tokia didelė, kad jas visada priderinsi prie natūralių. „UNIDECO turime 11 parduotuvių, prekiaujančių grindimis. Didžioji dalis specializuotos, parduoti tik grindis ir jų priedus. Jei to, ko reikia, nėra vienoje, tikrai bus galima rasti kitoje, čia pat, už kampo”, - pastebėjo prekybos centrą valdančios bendrovės „Šklėriai” vadovas Audrius Mockus.

Tose erdvėse, kur daugiau vaikštoma, rekomenduojamos patvaresnės sintetinės, poilsio – natūralios medienos.

Sukurkite sąlygas reikštis fantazijai

Interjero dizaineriai vaikų ir paauglių kambarių sienų apdailai rekomenduoja kamštines dangas, nes jos labiau nei bet kokia kita medžiaga leidžia laisvai skleistis fantazijai: Su sauja paprasčiausių smeigtukų, be jokių grąžtų ir varžtų, ant tokių sienų jauni žmonės susikabins ką tik jų širdis geidžia ir kas jiems gražu: plakatus, nuotraukas, priminimus, pamokų tvrakaraščius, laimėjimus...

Jie juk patys sau geriausi dizaineriai. Nebūtina visų sienų dengti kamščiu. Tai gali būti viena plokštuma šalia darbo stalo, kolona arba kažkokia dekoro elementų konfigūracija. Patys paaugliai juos gali išsikirpti iš kamščio. Kamštines dangas galima dažyti tais pačiais akriliniais sienų dažais. Pasirinkus skirtingas spalvas galima dėlioti piešinius, mozaikas.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Be to kambarys su kamštine sienų danga turės gerą akustiką, joje gerai skambės muzika ir tuo pačiu garsas bei vibracijos bus izoliuotos, nesklis į kitas patalpas.

A.Marcinkonis pastebėjo, jog kamštinės grindų ir sienų dangos, kaip ir medinės, kambaryje palaiko drėgmę, gerą mikroklimatą. „Geros grindys” prekiauja 3 mm storio specialiu ekologišku vašku padengtomis kamštinės sienų dangos plokštelėmis, kurios yra klijuojamos tam skirtais klijais.

Virš darbo stalo įrenkite lubinį šviestuvą

Stalinio šviestuvo šviesos nepakanka. Šviestuvų parduotuvės „Ardena” projektų vadovė Tatjana Sprainaitė primygtinai rekomenduoja įrengti ir, ruošiant pamokas, įjungti lubinį šviestuvą virš darbo stalo: - „Jei norime sukurti komfortišką zoną darbui prie knygų ir sąsiuvinių, būtina numatyti šviesą nuo lubų. Stalinis šviestuvas yra naudojamas tik papildomam, tiesioginiam apšvietimui. Vien tik lubinio šviestuvo kambario viduryje irgi neužtenka, nes, atsisėdus prie stalo, ant darbo erdvės, užstodamas šviesą, krenta paties vaiko šešėlis”.

Pasak jos, kiekvienas žmogus individualiai suvokia šviesą, tačiau tėvai turėtų pasirūpinti, kad jos nebūtų per mažai. Šalia lovos, kur vaikas skaito, žiūri į kompiuterio ar mobiliojo telefono ekraną, taip pat reikėtų įrengti pakankamai ryškią sieninę lempą arba pastatyti toršerą. Žiūrėdami į ekranus tamsoje, vaikai gadina akis. Šiuo metu vis dažniau yra naudojami nuo lubų šalia lovos nuleidžiami šviestuvai. Už stalinius ir sieninius jie geresni tuo, kad iš viršaus šviesa sklinda tolygiau, didesnis apšvietimo spindulys.

Šviesos spalvos temperatūra neturėtų būti labai šalta. Optimalu – 2700 – 3000 Kelvinų. „Namai visgi nėra biuras. Nors paauglio kambarys ir yra darbo vieta, patarčiau jame išlaikyti neutralų arba šiltą apšvietimo spektrą”, - sakė T.Sprainaitė.

Šaltesnės šviesos temperatūros prasideda nuo 3000K ir daugiau.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Atsiklauskite vaiko, kas jam patinka?

Vaikų ir paauglių elgesys savo „tvirtovėje” kartas nuo karto įžiebia nemenkus konfliktus namuose. Vyresnieji piktinasi iš ten sklindančiu tiukšmu, kurį vaikai vadina muzika, pasibaisėję stebi, kaip greitai nyksta remonto pėdsakai nuo sienų bei grindų, ir, žinoma, bando neklaužadas sutramdyti. Šeimos psichologė Giedrė Gutautė-Klimienė kovoti su vaikais nepataria dėl kelių priežasčių.

„Draudimais nieko nepasieksite, - perspėjo psichologė. - Paaugliai priešinasi ir viską daro atvirkščiai. O jei paklūsta – irgi nėra ko džiaugtis. Ilgainiui tokių vaikų santykiai su tėvais gali atšalti ir pablogėti, kai šie užauga. Draudimais suvaržyta paauglystė kartais labai ilgai užsitęsia, nes jauni žmonės savo laiku neišmoksta priimti savarankiškų sprendimų”. Kaip elgtis? Psichologė pataria, užuot kovojus, bendradarbiauti. Jei problema – garsi muzika, ją spręsti įtraukiant vaikus. „Išeitis gali būti ir tos pačios kamštinės dangos, bet paaugliai turėtų prie jų prisidėti, arba santaupomis, arba įrengimu. Jie turi jaustis, kad jų nuomonė svarbi. Taip ugdoma atsakomybė už savo pasirinkimus”, - sakė G.Gutautė Klimienė.

Moksleivio kambarys
Moksleivio kambarys
Gamintojo archyvas

Dažniausiai daroma klaida, anot jos, kai tėvai neklausia, ko jų vaikas nori. Juk kambarys – jo asmeninė erdvė, kur jis pats tvarkosi ir pats sprendžia, kas ten vyksta. Ji turi būti gerbiama.

UNIDECO parduotuvių atstovai pripažino – tėvai, su vaikais besirenkantys apdailą kambariui – retas reiškinys. Kantrybe nepasižyminčius paauglius nėra lengva įtraukti į sudėtingą pasirinkimo procesą, ypač jei reikia aplankyti ne vieną, o kelias parduotuves. „Mūsų privalumas šiuo atveju yra tas, kad po vienu stogu turime net 38 apdailos prekių parduotuves. Grindys, sienos, durys, langai, šviestuvai – viskas vienoje vietoje. Turint apytikslę viziją, viską galima susirinkti per gerą pusdienį. Ar tiek pauglys ištvertų?” – pusiau rimtai, pusiau juokais retoriškai klausė A. Mockus.

Užsakymo nr.: PT_75607633

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis