Kilimai: kokią formą pasirinkti?

Renkantis kilimą paprastai daugiausia dėmesio yra skiriama šioms charakteristikoms: medžiagiškumui, spalvai bei dydžiui, tačiau vertėtų neužmiršti dar vieno svarbaus aspekto – kilimo formos. Stačiakampio formos kilimai, kvadrato formos kilimai, apskritimo formos kilimai – trys dažniausiai sutinkamos kilimų formos. Publikacijoje aptarsime kilimo formos daromą įtaką atskiroms namų erdvėms.

Trumpai apie kiekvieną kilimo formą

Stačiakampio formos kilimai. Stačiakampis – tradiciškiausia kilimo forma iš visų trijų. Tokie kilimai gražiai atrodo erdviose, atvirose patalpose, todėl dažniausiai yra naudojami svetainėse. Taip pat populiari šių kilimų versija – ilgi stačiakampio formos kilimėliai, kurie yra tiesiami koridoriuose arba virtuvės zonose.

Shutterstock

Kvadrato formos kilimai. Kvadratinė kilimo forma dera su kitais kvadratais: tokie kilimai yra tiesiami kvadrato formos kambariuose arba derinami prie kvadratinės formos stalų bei staliukų.

Apskritimo formos kilimai. Paprastai apskritimo formos kilimai yra apibūdinami trimis žodžiais: jaukūs, minkšti bei žaismingi. Apvali kilimo forma gali sušvelninti erdvę ir taip jai suteikti jaukumo. Ši forma dažnai yra naudojama nedideliuose kambariuose, nes ji gali vizualiai praplėsti erdvę. Taip pat priimta šią formą derinti su apvaliais baldais: stalais, staliukais, minkštaisiais baldais.

Shutterstock

Kilimo forma pagal kambarį

Svetainė. Svetainės zoną paprastai puošia ir erdvę suriša didelių išmatavimų stačiakampio formos kilimai. Šioje zonoje svarbiausia kilimo paskirtis yra sujungti atskiras detales (sofą, fotelius, žurnalinį staliuką ir pan.) į bendrą, harmoningai atrodančią kompoziciją, o šie kilimai dėl savo formos ir matmenų gražiai užpildo visą erdvę.

Shutterstock

Jeigu tradicinė stačiakampio forma netinka erdvei, arba tiesiog nepatinka, galima rinktis apskritimo formos kilimą. Apskritimo formos kilimas svetainės zonoje ypač patraukia dėmesį, todėl sėdėjimui skirta erdvės dalis tampa kambario centru.

Dar vienas svetainės erdvei tinkamas variantas – kelių skirtingų formų kilimų derinimas. Šiandien tai yra itin populiari tendencija. Du skirtingos formos, tekstūros arba rašto kilimai yra tiesiami vienas ant kito, tai erdvei suteikia gylio bei dinamiškumo.

Valgomasis. Valgomajame kilimas paprastai yra derinamas prie valgomojo stalo formos (stačiakampio formos kilimas dera su stačiakampio formos stalu, kvadrato formos kilimas – su kvadrato formos stalu, apskritimo formos kilimas – su apskritimo formos stalu).

Fojė. Atviro, erdvaus tipo foje rekomenduojami kvadrato bei apskritimo formos kilimai. Siaurame koridoriuje labiausiai tinka ilgi bei siauri stačiakampio formos kilimai.

Vaikų kambarys. Norint sukurti žaismingą vaiko kambario nuotaiką, labiausiai tinka naudoti apskritimo formos kilimus. Toks kilimas ne tik atrodo linksmai, bet ir vizualiai gali praplėsti nedidelę vaiko kambario erdvę.

Miegamasis. Miegamajame tinka naudoti visas kilimų formas, svarbiausia, kad pasirinktas variantas skleistų šiltumą bei minkštumą, nes šiame kambaryje svarbiausia kilimo tikslas – jaukinti erdvę.

Paruošta pagal Dekorama.lt informaciją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis