Esminis dalykas, kuris sugrąžins į jūsų namus harmoniją

Šaltajam sezonui neišvengiamai artėjant pasaulis kasdien atrodo vis labiau paskendęs darbuose ir karštligiškas. Taigi nieko keisto, kad tiesiog būtina rasti laiko ramiai pabūti, atsipalaiduoti ir pasimėgauti mažais gyvenimiškais dalykais. Streso lygmeniui daugelyje šalių kylant į dar neregėtas aukštumas, Danijos gyventojai reprezentuoja save kaip ramybės puoselėtojus. Būtent danai, remiantis viešosios nuomonės apklausų duomenimis, kartu su kitų Skandinavijos šalių gyventojais yra laimingiausi žmonės visame pasaulyje. Neretai šiame kontekste minima hygge koncepcija, persmelkianti kiekvieną skandinavų gyvenimo sritį. Pastaraisiais metais šiuo žodžiu apibūdinamas gyvenimo būdas vis labiau skverbiasi į kitas šalis, kirsdamas valstybes ribojančias sienas ir skleisdamas šiai idėjai būdingą šilumą ir jaukumą. Apie tai plačiau pasakoja dizainerė Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

Kas yra hygge?

Pasaulį vis labiau užvaldo hygge žodžiu apibūdinamas gyvenimo būdas. Pirminė žodžio „hygge“ reikšmė norvegų kalba yra gerovė. Šis žodis koncepcija virto XVIII a. Danijoje, kai imta minėti tekstuose. Pritaikoma bet kuriai erdvei ir laikotarpiui hygge koncepcija aktualumo nepraranda nei žiemą, nei vasarą. Vis tik labiausiai ji atsiskleidžia šaltuoju metu, kuris itin glaudžiai siejamas su Skandinavija. Niūrios žiemos – puikus kontekstas hygge galiai reikštis: net ir šalčiausiais žiemos mėnesiais, kai dienos šviesos itin mažai, Danijos gyventojai nepraranda pasaulio laimingiausiųjų statuso.

Dažnai apibūdinamas jaukumo ir buvimo kartu sampratomis terminas „hygge“ neturi pažodinio vertimo, todėl beveik neįmanoma nusakyti tiksliai, ką šis žodis reiškia. Paprastai akcentuojamas tam tikras jausmas ir nuotaika, o ne specifinė žodžio reikšmė. Taigi ši koncepcija gali būti interpretuojama kaip mąstymo, o ne fizinė būsena. Paprasčiausi jaukumo apibūdinimai toli gražu neatspindi hygge idėjos įvairiapusiškumo, susidedančio iš nesuskaičiuojamos nepakartojamų akimirkų gausybės. Karšta vonia, rytinės kavos teikiami malonumai, žavingas žvakės skleidžiamas aromatas – tai vos keli pavyzdžiai, suteikiantys progą pasinerti į hygge. Šios koncepcijos esmės galima ieškoti su gera knyga rankose jaukiai susisukus į pledą ant sofos, su draugais laiką leidžiant prie židinio ar pietų stalo. Net ir vietos gali būti apibūdinamos kaip hygge stilių atspindinčios erdvės.

BoConcept nuotr.

Hygge – tai meno forma, kurios esmė yra artumo kūrimas kiekvieną akimirką. Paprastai turima galvoje socialinė proga, kai vieni kitus mylintys žmonės gali susiburti drauge, patirti puoselėjamos draugystės džiaugsmą, šilumą ir visas šios atmosferos teikiamas pozityvias emocijas. Vis tik mėgautis šia meno forma galima ir vienumoje, raminant nervų sistemą ir švelniai rūpinantis savo pojūčiais. Ši idėja ne tik įveikia su oru ir sezonais susijusius, bet ir socialinius barjerus. Danijoje šios koncepcijos įgyvendinimo procese dalyvauja visi, jos gausu kiekviename skandinaviško gyvenimo būdo aspekte – tai savotiška tautos sąmonė. Mėgaudamiesi mažais gyvenimo malonumais bet kurią akimirką hygge pasekėjai randa laimės šaltinį, kuris prieinamas viso pasaulio gyventojams ir itin aktualus technologijomis grįstoje visuomenėje.

Hygge namų patarimai

1. Investuokite į žvakes
Sklinda kalbos, kad Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyje vienam gyventojui tenka daugiau įsigytų žvakių nei kurioje kitoje pasaulio šalyje. Taigi galima drąsiai teigti, kad Šiaurės Europos valstybių gyventojai itin vertina šildančią žvakių skleidžiamą šviesą. Tiek paprastų, tiek ir skleidžiančių aromatus žvakių šviesa paverčia švarų ir gaivų klasikinių skandinaviškų interjerų stilių nepakartojamu prieglobsčiu, kuriame galima pasislėpti nuo žiemos žvarbos. Paprasčiausia deganti žvakė – vienas esminių hygge elementų. Netgi yra sukurtas hygge aromatas, susidedantis iš plikomos arbatos, braškių pyrago, rodžių žiedlapių ir laukinių mėtų natų.

BoConcept nuotr.

2. Tekstūrų reikšmingumas
Norint sukurti šiltą ir jaukų interjerą, kuriame būtų malonu atsipalaiduoti, privalomi minkštų ir švelnių tekstūrų audiniai. Tereikia įsivaizduoti prigulti viliojančias pagalvėles, dekoruotas mezginiais ar dirbtiniu kailiu, ir jaukumą skleidžiančius vilnonius kilimus. Pagaminti iš švelniausių audinių (nuo merino avių vilnos iki kašmyro) išskirtinių tekstūrų aksesuarai šiuo metu tapę tikrų tikriausia būtinybe. Šios tendencijos aktualumas nė kiek nestebina, nes skirtingus lietimo pojūčius sukeliančios medžiagos suteikia papildomo stilingumo bet kokiai erdvei. Maža to, kartu su jaukiai spragsinčiu židiniu ir švelnia žvakių skleidžiama šviesa šie elementai sukuria tobulą hygge idėjos atspindį.

BoConcept nuotr.

3. Paprasčiausi gyvenimiški dalykai ir yra hygge
Nepatartina interjero apkrauti: svarbu prisiminti, kad mažytės namų erdvę papildančios detalės gali tapti itin reikšmingomis transformacijomis. Pasimėgavimas itin mėgstama kava, poilsis burbulinėje vonioje, žvakių šviesa, ant sienų pakabintos širdžiai mielos nuotraukos – visi šie elementai neabejotinai pagerina nuotaiką ir padeda mėgautis gyvenimo teikiamais džiaugsmais ir malonumais.

BoConcept nuotr.

4. Namams skirtos aprangos atnaujinimas
Patogi namų apranga nebūtinai turi būti išskirtinė – daugybė prekių ženklų siūlo gausybę poilsiui skirtų derinių. Pradedant laisvo kirpimo palaidinėmis ir judesių nevaržančiomis kelnėmis ir baigiant itin patraukliais kombinezonais – visi tokio tipo drabužiai padės jaustis komfortiškai po dienos biure ar lėtai mėgautis savaitgaliu. Galite rinktis išskirtinėmis detalėmis puoštus variantus arba pirmenybę teikti klasikiniams laiko patikrintiems drabužių modeliams. Tiek iš itin praktiškos medvilnės, tiek ir iš švelniausio kašmyro pasiūti namams skirti drabužiai gali atrodyti prabangiai ar visiškai nebūti išskirtiniai, priklausomai nuo jūsų pageidavimų.

BoConcept nuotr.

5. Hygge su draugais
Kadangi pirminė hygge paskirtis yra socialinė, geriausia į šios idėjos realizavimą pasinerti kartu su draugais. Ilgi Skandinavijos šalių žiemos vakarai kuo puikiausiai skaidrinami hygge stiliaus pasibuvimais su draugais ir šeima prie jaukią šviesą skleidžiančio židinio, gurkšnojant karštą vyną ir valgant gerą maistą. Taigi geriausias būdas įsigilinti į hygge idėjos esmę – pasikviesti bičiulių pulką ir kartu su jais pagaminti ką nors gardaus. Tiesa, mėgautis maloniu laiku toli gražu nebūtina vien tik patalpoje – hygge dera ir su grynu oru. Galima tiesiog apsirengti šiltai ir leistis į malonų žiemos pasivaikščiojimą su širdžiai mielais žmonėmis. Hygge tinkamas ir kitų asmenų nuotaikai pakelti, taigi pasitikrinę savo kulinarinius sugebėjimus drąsiai neškite virtuvės šedevrus į senokai nelankytų draugų namus ir kartu mėgaukitės hygge.

BoConcept nuotr.

6. Primirštas hobis ir naujas pomėgis
Išmėgindami naujus laisvalaikio užsiėmimus, skirtus mėgautis namuose leidžiamu laiku, suteikiate sau papildomą progą atitrūkti nuo rūpesčių ir susitelkti į savo mintis. Išjunkite televizorių ir pamėkite naują veiklą, padedančią mėgautis akimirkos žavesiu. Ne ką prastesnis patarimas – iš naujo atrasti primirštą, tačiau širdžiai mielą užsiėmimą, kuris išstumtas iš kasdienybės buvo dėl laiko trūkumo. Pastaraisiais metais itin populiaru megzti ir siūti, taigi nepraleiskite galimybės išmokti kurti gražius daiktus savomis rankomis, tuo pačiu mėgaudamiesi atsipalaidavimu ir ramybe. Be jokios abejonės, kelios valandos, praleistos su gera knyga rankose, atgaivins ir suteiks energijos.

BoConcept nuotr.

7. Jokio skubėjimo
Nuolat skubame, tiesa? Visada turime kur nors vykti, nenustodami galvojame apie darbus, kuriuos turime padaryti. Jei norite pajausti tikrąją hygge dvasią, privalote sulėtinti tempą ir atidėti tokias mintis į šalį. Visada bus dalykų, apie kuriuos tenka galvoti ir kurie kelia nerimą, tačiau ši koncepcija moko mus mėgautis kiekviena akimirka be jokio skubėjimo. Skirkite laiko iš tiesų pasimėgauti kava, praleiskite papildomas 10 minučių vonioje, įsitikinkite, kad per dieną sukauptas stresas ištirpo lyg jo nė nebūtų buvę, leiskite sau pasidžiaugti iš tiesų gardaus pyrago gabalėliu. Nepamirškite, kad nesuteikę sau šių mažyčių malonumų ateityje neabejotinai pasigailėsite.

BoConcept nuotr.

8. Nepersistenkite
Hygge neturi nieko bendro su ekstravagantiškumu – tik su pasimėgavimu. Šios idėjos persmelktos erdvės nėra skirtos svečiams sukelti didelį įspūdį ar juos nustebinti. Jų paskirtis – šiltos ir svetingos atmosferos kūrimas, buvimas su draugais ir šeima. Vakarienės neturi būti tobulos, sudarytos iš 10 išskirtinių skonių patiekalų. Jei rengiate vakarėlį, visai nebūtina paruošti ilgo kokteilių sąrašo ir tikrai nėra jokio poreikio dėlioti pasaulio muzikos hitų grojaraščio. Dėmesį sutelkite į susibūrimų esmę, akcentuokite jų natūralumą ir nevaržančią atmosferą.

BoConcept nuotr.

9. Mėgaukitės jus supančia aplinka
Esminė hygge idėja – mėgautis supančia aplinka, o juk namai ir yra tobula aplinka šiai užduočiai atlikti. Kiekvienas kambarys turi tapti prieglobsčiu, kuriame bet kurią akimirką galėtumėte atsipalaiduoti. Taigi būtina namų erdves pripildyti svarbių objektų, kurie suteiktų galimybę patirti pačias geriausias emocijas. Kadangi visų mūsų gyvenime daug streso, akcentuojama būtinybė pabėgti nuo visko ir patirti tikrąjį atsipalaidavimą kasdien. Hygge koncepcija padeda kovoti su stresu, demonstruodama, kad bendroji gerovė gali būti dar geresnė, jei bus padaryti mažyčiai pakeitimai kasdienėje aplinkoje. Taigi nepriklausomai nuo to, ką darote, skirkite laiko pasimėgauti mažytėmis akimirkomis, priverčiančiomis nusišypsoti ir pagerinančiomis nuotaiką.

BoConcept nuotr.

10. Hygge skirtas ne vien tik žiemai
Nors hygge idėja dažniausiai siejama su jaukumu, būtina žinoti, kad tokiu gyvenimo būdu galima mėgautis visus metus. Kartu su draugų būreliu netoli nuo namų esančiame parke surenkite iškylą, pažaiskite smagų žaidimą, pasėdėkite saulės atokaitoje su mėgstamu žurnalu ir gaivinančiu gėrimu – mėgaukitės hygge stiliumi šiltesniuoju metu laiku. Kasdienių vakarienių perkėlimas į sodą ar kiemą – dar vienas privalomas vasariškojo hygge atributas, padėsiantis maksimaliai pasimėgauti šiltais saulės spinduliais ir sukaupti pozityvumo atsargas ilgai žiemai, kai laiką leisite su mezginiais ir žvakėmis.

BoConcept nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis