Interjero stilius, dėl kurio nebenorėsite išeiti iš namų

Kodėl skandinaviškas interjero dizainas daugeliui žmonių šiandien atrodo toks patrauklus? Galbūt skandinaviško stiliaus paslaptis – tai trykštantis optimizmas, pasižymintis atsipalaidavimą keliančia atmosfera ir gaiviomis spalvomis? Skaitmeninėmis sistemomis kontroliuojamas apšvietimas vietą užleidžia paprastoms žvakėms, sudėtingų derybų dėl darbo ir gyvenimo balanso rezultatu paremtą gyvenimo būdą namuose džiaugsmingai keičiame baldais iš medžio masyvo ir jaukiomis šlepetėmis. Langai tapę vertikaliais sodais, tobulo dizaino sofa papildoma kukliu vilnoniu pledu. Viena tikrai aišku – atėjo laikas atsipalaiduoti ir į namus priimti naująjį minimalizmą. Kaip tai padaryti, dalijasi izainerė Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept.

Pernelyg neapkrautas ir skoningas vaizdas

Kokių gi priemonių imtis, siekiant minimalistinio interjero stiliaus įgyvendinimo aukštumų? Kokie yra kriterijai, į kuriuos būtina atsižvelgti? Svarbiausi yra asmeniniai būsto gyventojų poreikiai. Kur man būtinas didžiausias aiškumas, o kur jo gali būti mažiau? Vieniems neapkrautumo veiksnys svarbus vonios kambaryje, kitiems – miegamajame. Svetainės erdvėje minimalistiniai dizaino sprendimai, jei tik bus pasirinktos netinkamos medžiagos, labai greitai gali tapti dvelkiančiais vėsa, užuot skleidę šilumą ir jaukumą. Įspūdis gali būti lengvai paverstas priešingu, nes šiandieną aktualiausios yra kombinacijos ir deriniai, tampantys žinovo, suvokiančio, kas yra reikalinga, o kas – ne, skiriamuoju ženklu.

Tenka pripažinti, kad mūsų dienomis tobulai dera vienspalviškumas ir margumas, modernumas ir senumas. Vis tik šie akcentai turėtų būti naudojami itin taupiai, nes būtent tai yra naujojo minimalizmo esmė. Švedai turi žodį, apibūdinantį tokį požiūrį į gyvenimą – „lagom“, pažodžiui reiškiantis „tiek, kiek reikia“. Kai tenka baldais apstatyti namus ar kitas erdves, „lagom“ apibūdina aukso viduriuką tarp dviejų polių. Vis tik šis principas aktualus ne tik interjero dizaino, bet ir savarankiškai nustatyto gyvenimo būdo kontekste.

BoConcept nuotr.

Lagom“ paieškos – tobulas balansas

Amerikiečiai garsėja kaip amžini „subalansuoto“ gyvenimo būdo medžiotojai, o štai švedai tiesiog gyvena tokį gyvenimą. Knygos „Lagom: Not Too Little, Not Too Much: The Swedish Art of Living a Balanced Happy Life“ (Lagom: ne per mažai, ne per daug – švediškas subalansuoto gyvenimo menas) autorė Niki Brantmark šį tą supranta apie balansą. Kaip ir sufleruoja pavadinimas, „lagom“ reiškia pusiausvyros radimą. Tai yra gražus skandinaviškas požiūris į gyvenimą ir dizainą. Knygos autorė prognozuoja, kad ši tendencija netrukus užvaldys mūsų kasdienybę ir miegamuosius, kai svarbiausia taps „sąmoningas pirkimas ir lėtas dizainas“.

Naujasis stilius pasižymi paprastumu ir yra orientuotas į minimalistines formas be jokio siekio atrodyti įspūdingai. Jis dekoratyvus, bet tuo pačiu ir nepasimetantis detalių jūroje. Subalansuotas šiuolaikiškas mišinys reikalauja tinkamo įrėminimo. Tobuliausi tie baldai, kurie dera su architektūra ir nekuria pernelyg įspūdingų apimčių. Namams suteikiamas vizualios ramybės įspūdis. Pirminė „lagom“ paskirtis – ne sukurti pastebimumo efektą ar suteikti visas reikalingas funkcijas – erdvę daiktams laikyti ir objektams (muzikos grotuvui, gėlėms, nešiojamam kompiuteriui ir kt.) susidėti.

Baldai ir objektai atrenkami itin kruopščiai: graži spintelė, paveikslas, fotelis ar skulptūriškas šviestuvas. Visiems šiems daiktams skirtos puikiai matomos vietos. Svarbu sumažinti daiktų skaičių ir palaikyti tvarką, nepamirštant praktiškumo ir kasdieniškumo. Pažvelgę detaliau už švarių linijų ir paprastumo visada randame daugybę interjero detalių, dėl kurių naujų prekių ženklų objektai tampa tokie ypatingi.

BoConcept nuotr.

Minimalizmo ir komforto derinys

Šios dvi sampratos nebūtinai turi prieštarauti viena kitai ir tai kuo puikiausiai įrodo tradiciniai Skandinavijos ir Japonijos namų kūrimo stiliai, kurių pagrindas – švarių linijų ir šiltesnių tonų bei medžiagų (medžio, tekstilės) kombinacija. Jaukios suapvalintos formos minimalizmo kontekste itin dažnai akcentuojamos. Ar kas kada yra teigęs, kad minimalistinio stiliaus stalas būtinai turi turėti aštrius kampus ir kojas? Tiesą pasakius, minimalizmas tik reiškia, kad forma neturėtų pasižymėti akcentų pertekliumi, o medžiagos turėtų būti parenkamos kuo elementaresnės. Tokiu būdu kuriamas idealus skaidrios ir šviesios erdvės scenarijus.

Jei rinksitės medieną ir šiltus baltos ir pilkos spalvų tonus, neužgošite lengvumo įspūdžio nereikalingų dekoro elementų gausa, o apsiribodami keliais iš tiesų vertingais objektais, galėsite sukurti namus, kurie pasižymės minimalistiškumu ir bus patogūs gyventi. Likusi dalis – tai apšvietimas. Stulbinančių efektų galima pasiekti pasitelkus paslėptus šviesos šaltinius. Šiltais tonais dažyta siena, netiesiogiai apšviesta reguliuojamu toršeru, be didesnių sunkumų nukonkuruoja įprastinį šviestuvą ir padeda sukurti kur kas jaukesnę atmosferą. Vis tik esminis ingredientas – tai asmeninis stiliaus pojūtis, nes būtent šis veiksnys suteikia tobulai sudėliotam minimalistinio interjero dizaino variantui gyvybės, be kurios komfortas paprasčiausiai neįsivaizduojamas.

BoConcept nuotr.

Įtraukiantis ir neslopstantis „hygge“ fenomenas

Visgi danų „hygge“ jau tapo viso pasaulio namų dalimi ir jo taip pat nevalia pamiršti. Šiomis skandinavų paslaptimis domisi net pietiečiai. Ši koncepcija aktualumo nepraranda nei žiemą, nei vasarą. Vis tik labiausiai ji atsiskleidžia šaltuoju metu, kai į pagalbą pasitelkiami jaukūs aksesuarai ir kuriami namų ritualai, kurie suburia šeimos narius bei draugus. Apie šią koncepciją daugiau skaitykite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis