Danų dizaino paslaptys: kaip įsirengti modernius namus, nepamirštant jaukumo

Kai kalbama apie modernų dekorą, vargu ar į galvą ateina žodis „jaukus“. Dauguma žmonių modernų dekorą įsivaizduoja kaip minimalistinį, akinamai baltą interjerą su aiškiomis linijomis. Savo patirtimi įrengiant tokius interjerus dalijasi dizainerė Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

Prieškambaris

Prieš įžengiant į namus Danijoje įprasta nusiauti batus. Klimatas šioje šalyje šaltas ir drėgnas, tad šeimininkai ne tik siekia išsaugoti šiuolaikinio dizaino grindis nuo greito nusidėvėjimo, bet ir nori, kad svečiams būtų jauku ir šilta be sunkių drėgnų batų. Prieškambaryje praktiškai visada yra vieta, kur galima pakabinti viršutinius drabužius ir aksesuarus. Išsilukštenę iš viršutinių drabužių, galime pajusti šilumą, svetingumą, jaukumą.

Svetainė

Danų namuose viskas koncentruojasi į „hygge“. Tai neišverčiamas žodis, kuris apibūdina bendrystę, bendrumo jausmą. Artimiausias atitikmuo būtų „jaukumas“. Savo svetaines ir namus danai kuria tokius, kurie įkvepia šį jausmą. Minimalistinio dizaino elektroniniai prietaisai įsilieja į dekorą, tad visą dėmesį galima skirti kompanijai ir bendravimui. Svetainėje deginamos žvakės suteikia kambariui šilto spindesio, jaukumo, paprastumo ir ramybės. Svarbiausia yra neperkrauti erdvės.

Virtuvė

Danų virtuvės mažos, bet jaukios. Danams nereikia daug erdvės, jie stengiasi naudoti tokius dekoro elementus, kad kuo optimaliau išnaudotų turimą erdvę. Virtuvėje lengva ranka derinamos modernios viryklės ir ištaigingi šviestuvai, nepamirštant svarbiausios šios patalpos paskirties – funkcionalumo. Stengiamasi išlaikyti aiškias, švarias linijas ir sukurti šiltą, svetingą atmosferą. Virtuvės stalai taip pat nedideli. Dažnai kėdės pasirenkamos tokios, kurias galima pastumti po stalu, kad jos neapkrautų erdvės. Tokioje virtuvėje galima pailsėti, atsipalaiduoti, nes baldai užima mažai erdvės, tad daugiau vietos lieka žmonėms.

Miegamasis

Tradiciniuose danų loftuose nėra įrengtų drabužinių. Danai paprastai perka spintas, kuriose laiko sulankstytus ar pakabintus drabužius. Drabužių spintos gaminamos įvairių dydžių, todėl galima jas sutalpinti net ir nedidelėje erdvėje. Lovos danų būstuose taip pat paprastos, be ekstravagantiškų lovūgalių. Užtiesalai malonūs liesti, dekoratyvinės pagalvės minkštos, bet jų nėra per daug – kas vakarą, prieš einant miegoti nereikia nukloti jomis miegamojo grindų. Lova skirta ilsėtis ir miegoti, tad jos dizainas paprastas, bet jaukus.

Joanos Burn nuotraukos

Daugiau įkvepiančių idėjų, kaip gimsta danų baldai ir susikurti tokį interjerą, buvo galima sužinoti neseniai organizuotame „BoConcept“ renginyje, kuriame lankėsi dizaineris Rene Hougaard:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis