Loftas, apsaugojęs nuo emigracijos

Laiptai be turėklų, ore pakibusi lova, vietoje kėdžių – kelmai. Tokiais dizaino sprendimais išsiskiria architektės Renatos Mockutės ir animatoriaus Emilio būstas. Tik aptikus 38 kvadratinių metrų apleistą patalpą, jis priminė nykią skylę, tačiau jaunoji pora išsikėlė tikslą paversti šią vietą šviesiu ir gyvu būstu.

Vietoj Prancūzijos – loftas Lietuvoje

Besiruošiant emigruoti į Prancūziją, R. Mockutė aplankė Naujamiestyje besikuriantį loftų kvartalą ir sumanė šią patalpą paversti savo namų oaze. „Apžiūrėję būstą, supratome, jog tai mums artima aplinka ir nusprendėme čia įsikurti. Didžiausias iššūkis – erdvę, kuri yra šiaurinėje pusėje paversti šviesia ir pabėgti nuo nykumo. Tai padėjo pasiekti pasirinktas baltas fonas, kuriame buvo suprojektuota griežtų formų antresolė, padidinusi patalpą nuo 38 iki 57 kvadratinių metrų“, – pasakoja Renata.

S.Puzanskij nuotr.

Menininkų šeima pasirinko baltą spalvą, nes pasak jų, šviesiame fone lengviau išryškinti detales. Be to, visi daiktai atsispindi ir taip sukuriamas šviesos efektas.

Tam, kad atsirastų papildomi 19 kvadratinių metrų, bute įvykdyta daugybė įdomių sprendimų. Būsto kūrimas paremtas kontrasto principais. „Namuose atsispindi mūsų charakteris ir gyvenimo būdas. Lengva greta sunkaus, šalta dera su šiltu, rimta šalia žaismingo. Baltą griežtą antresolės konstrukciją sušildo medis, juodi tonai dera šalia šiltų žemės tonų, šmaikščios detalės – trikojis toršeras, senus laikus menantis krėslas, trys kelmai kviečiantys greta gėlių oazės, veidrodinių spintelių virtuvė, lemputė, pakibusi ant raudono laido“, – ne iš pirmo karto pastebimas detales apibūdino architektė.

Ji pabrėžia, kad tokia gyvenamoji patalpa nepritaikyta gyventi šeimai su vaiku. Tai – dviejų žmonių tvirtovė. „Nebent, jei vaikui įkurti atskirą namelį būste“, – juokaudama sprendimo ieško Renata.

Jokios galimybės pasislėpti – tualetas be durų

Interjero ieškojimai užtruko trejus metus. Lofte pagrindinis elementas – antresolė ant kurios ir nutūpė darbo zona bei miegamojo erdvė su neįprasta lova. Tačiau ji, kaip ir komoda, rašomasis stalas, pakibusi ore. Iš tiesų, po lova suformuota bazė, kurioje suprojektuoti stalčiai. Ji ir sukuria nesvarumo įspūdį. Lipant į antrąjį aukštą, nėra jokių turėklų. Vijos, kurios vėliau bus apželdintos, suteikia lengvumo pojūtį.

Rodos, kur pažvelgtum – gali matyti kiekvieną gyvenamosios patalpos kampą. Interjeras, dalyvavęs konkurse „Metų interjeras/Auksinė paletė‘12“ nėra tinkamas standartinei šeimai. Net tualetas – be durų. „Prieš tai planuotos durys visgi nerado savo vietos, gyvenimo būdas ir atvirumas padiktavo savas taisykles“, – neįprastą sprendimą apibūdino architektė R. Mockutė. Tad šeimai, kuriai būtinos durys, privačios erdvės atskyrimas, šis būstas būtų priverstinis išėjimas iš komforto zonos.

S.Puzanskij nuotr.

„Vien tai, kad antrame aukšte esančios lovos neapsaugo jokios atramos, atspindi mūsų ekstremalumą. Bet tai labiau psichologinis aspektas – mes neįžvelgiame tokiame sprendime jokio nesaugumo. Tiesa, dabar ši vieta apstatyta vazonais, bet tai daugiau vizualinis sprendimas“, – aiškina architektė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis