Modernaus ekologiško lofto-sodybos idėja

Ar kada svajojote gyventi gamtos apsuptyje ir tuo pačiu mėgautis aukščiausios klsės viešbučio privalumais? Entre Cielos, argentinietis architektas iš Mendozos miesto būtent tai ir siūlo: gamtą po kojomis ir pro langus bei patogius buitinius privalumus, rašo inhabitat.com.

Savo kūrinį autorius pavadino „Limited Edition“ („Ribotas leidimas“). Kokono formos, nuo žemės pakeltas loftas statomas ant kelių kolonų. Pirmuosius tokius namus Mendozos mieste padėjo pagaminti vokiečių architektūros kompanija „Baumraum“, už teisę ateityje panaudoti kai kuriuos architektūrinius sprendimus.

Mendozos miestas yra vakarinėje Andų kalnų dalyje. Šalia miesto stūkso virš 6000 m aukščio kalnai, o juos juosia apie 1200 vynuogynų. E. Cielos todėl ir nusprendė šalia kalnų vynuogynuose pastatyti pirmuosius savo kūrinius, nes tokie vieta geriausiai atspindi jo gimtojo miesto dvasią.

Namukai pakelti į 5 metrų aukštį. Pusiau atviras interjeras statiniui parūpina pakankami šviesos ir puikių panoraminių vaizdų gyventojams. Toks mini viešbutis turi terasą, lovą, vonios kambarį, rašomąjį stalą ir mini barą.

Atchitekto tikslas - ne tik pastato grožis. Kiek tik leido sąlygos, loftai statyti iš aplinkai nekenksmingų medžiagų. Didesnė dalis medžiagų pirkta iš vietinių gamintojų (vadinasi nebuvo teršiama aplinka gabenant medžiagas didelius atstumus). Draugišką aplinkai detalę galime vadinti ir tai, kad pastatas neturi pamatų, yra pakeltas nuo žemės. Vadinasi nebuvo plačiai iškasama žemė, liejami pamatai ir žemė tarsi atimama iš gamtos.

Šiuo metu pastatas energiją gauna iš specialių baterijų, turi atskirą vandens rezervuarą, o nuotėkų vanduo surenkamas į specialias talpas. Nors E. Cielos statiniai yra skirti viešbučiui, juos nesunkiai būtų galima perdaryti į gyvenamuosius namus. Žinoma, dėl to smarkiai išaugtų kaina, nes reiktų padidinti patį pastatą ir aprūpinti jį keliais papildomais elementais: centralizuota kanalizacijos ir vandentiekio sistema, prijungti prie elektros tinklo ar parūpinti atsinaujinančių elektros energijos gamybos būdų. Būtent tokį namą ir siekia sukurti „Baumraum“ specialistai.

-Gamtosauga-

Tvari statyba yra darnaus vystymosi iššūkis. Kiekvienai šeimai reikia būsto, o žmonių kiekis nuolat didėja. Statyboms reikia vis daugiau išteklių, todėl būtina ieškoti mažiau išteklių ir energijos reikalaujančių statybos metodų, namų modelių.

Faktai

Tvarioji architektūra

Siekiant supažindinti visuomenę su ,,žaliąja“ architektūra, naujomis technologijomis ir medžiagomis, visame pasaulyje vyksta parodos, kuriose eksponuojamos įvairios inovatyvios idėjos: ekologiški daiktai, avalynė, drabužiai, baldai, ,,žalių“ pastatų projektai, miestų vizijos.

Tvarus vystymasis - šiandienos norų tenkinimas, nekenkiant ateities kartoms. Naujos sistemos suliejimas su esama didžiąja ekologinės sistemos struktūra sukurtų geresnes gyvenimo sąlygas, sustiprintų ekonomiką, tolimesnį pasaulio vystymąsi. Pasaulyje siekiama, jog pastatas, gyvenvietė, miestas būtų projektuojami kaip gyvi organizmai. Visa ko vartojimas turi vykti rotacijos principu - tai atsinaujinančių energijos šaltinių išgavimas, naudojimas, perdirbimas.

Kiekvienam architektui svarbu analizuoti diegiamas naujoves, novatoriškus sprendimus jo laikmečio kontekste, mokėti juos tinkamai taikyti. Atsinaujinančios energetikos specialistai nuolat primena, kad didžiausi planetos energijos ištekliai - atsinaujinanti natūrali energija. Natūralūs planetos gyvavimo procesai yra valdomi tokios energijos, apie kurią iki šiol negalvota kaip apie ,,normalią“ energiją: saulės šviesa, vėjas, vanduo, gravitacija, potvyniai ir hidrologiški ciklai. Šios gamtinės energijos kiekiai yra didžiuliai, ir tai yra vienintelė energija, kuri yra atsinaujinanti.

Modernios architektūros stiliaus atsiradimą ir raidą labiausiai veikė tuometinės pramonės ir technologijų laimėjimai. Pastatai įgijo bruožus, primenančius viską nuo fabrikų iki dirižablių, turbinų, karbiuratorių, okeano lainerių, raketų ir kosminių stočių - žodžiu apėmė visą spektrą asociacijų, bet tik nesusijusių su pačia Žeme. Šios mašinų amžiaus įtakos turi vieną bendrą dalyką. Jos reprezentuoja švaistūnišką iškastinio kuro naudojimą ir technokratinį bei antropocentrinį požiūrį į žmogaus būstą.

Net ir patys geriausi tvarios architektūros kūrėjai patiria tuos pačius iššūkius - kaip pastatuose suderinti aplinkai draugiškas technologijas, išteklių tausojimą ir estetiką. Pastatų ilgaamžiškumas slypi ne vien statybinių medžiagų ar inžinerinių sprendimų patvarume, ne vien funkcionalume ar gyventojų poreikių išpildyme, bet ir jų estetiniame grožyje.

Tvarus vystymasis

Pagrindiniai tvaraus vystymosi komponentai yra ekonomika, visuomenė ir gamtinė aplinka. Naudojant neatsinaujinančius gamtos ir ypač energijos išteklius, į aplinką patenka daugiausia teršalų, kurie sąlygoja pagrindines vietinio, regioninio ir pasaulinio masto aplinkos problemas tarp kurių yra miestų smogai, rūgštieji lietūs, klimato atšilimas. Kalbant apie aplinkos talpumo ribas dažnai nurodoma, kad mokslo ir technikos pažanga bei naujausios technologijos sudaro galimybę žymiai padidinti aplinkos talpumą.

Ekonomikos sektorius bendrąja prasme turėtų atlikti dvi itin svarbias funkcijas: tenkinti materialius žmonių poreikius, palaikyti švarią bei sveiką aplinką.

Vienas pagrindinių oro taršos šaltinių yra būstų apšildymui sunaudojama 25 - 30% energijos. Tvaraus vystymosi požiūriu itin svarbu sustiprinti visuomenės pastangas apsaugant gyvybiškai svarbius gamtos resursus. Tvarus vystymasis - tai ekonomikos, visuomenės ir gamtinės aplinkos darni sąveika, kur kiekvienas iš šių trijų elementų yra lygiavertis ir vienodai svarbus. Šios sistemos principų praktiškas pritaikymas yra būdas užtikrinti ilgalaikių žmonijos poreikių patenkinimą.

Tvariosios gyvenamosios architektūros vertinimo kriterijai (normatyvai)

Norint apibrėžti sąvoką tvarioji architektūra, visos išsivysčiusios pasaulio šalys sudarinėja projektavimo vadovus, vertinimo sistemas, metodus į kuriuos atsižvelgus architektai, projektuotojai, dizaineriai kuria gyvenamąją aplinką. Forma turi išreikšti žinias. Objekto forma susidaro iš žinių ir technologijų, kurias architektas turi įgauti prieš pradėdamas kūrybos procesą.

Pagrindinės pasaulyje vyraujančios tvariosios architektūros vertinimo programos yra: BRE Environmental Assessment Method (trumpinys BREEAM) UK;The Leadership in Energy and Environment Design(trumpinys LEED), JAV; Žalioji žvaigždė (ang. Green Star) (Australija) ir HQE (Prancūzijoje), pasyvus namas (Vokietija, Austrija). Tarptautiškai pripažintos aplinką tausojančių pastatų vertinimo metodų sistemos, orientuotos į energijos saugojimą, vandens naudojimo efektyvumą, CO2 emisijos mažinimą, vidaus gyvenimo kokybės gerinimą ir išteklių valdymą, bei jų tikslingą vartojimą.

Pasyvus namas - pastatas, kurio normalios vidaus temperatūros (20° C) palaikymas ištisus metus nereikalauja aktyvaus energijos naudojimo. Pagrindinis reikalavimas tokiam namui, kad energijos suvartojimas pastato šildymui ir vėdinimui neviršytų 15 kWh vienam kvadratiniam metrui per metus. Tai reiškia, jog nereikia brangiai kainuojančių šilumos siurblių, šildymo katilų, radijatorių ar kitokių šildymo bei vėsinimo prietaisų, bei juos aptarnaujančių vamzdžių bei laidų. Vienintelis būtinas inžinerinis įrenginys – vėdinimo rekuperatorius su didelio efektyvumo šilumokaičiu, kuris panaudoto vidaus oro šilumą naudoja tiekiamo oro šildymui, o esant reikalui, pašildo orą papildomai elektra. Pasyvus namas efektyviai panaudoja energiją. Gyventi tokiame name reiškia būti nepriklausomam nuo energijos išteklių kainų. Pasyviajame name šilumos energija gaunama ne aktyviai, iš vienokių ar kitokių energijos šaltinių, o pasyviai – ją taupant. Tokiam naujai pastatytam namui reikia apie 80–90 % mažiau šilumos, palyginti su sąnaudomis tradicinės statybos name.

Tvariosios architektūros vertinimo kriterijai, metodai, vadovaujantis pripažintais pasauliniais pavyzdžiais, turėtų būti kuriami kiekvienoje valstybėje, bei kiekviename regione, atsižvelgiant į gamtinius, ekonominius, kultūrinius savitumus. Taip būtų užtikrintas kokybiškos architektūros projektavimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis