130 kv.m vyriškas loftas Maskvoje FOTO

Architektas Levas Lugovskis tarptautiniame įdomiausių ir kokybiškiausių privačių bei visuomeninių pastatų interjerų konkurse „Interia Awards 2013“ laimėjo pagrindinį metų prizą. Trijų sąjungų – architektų, dailininkų ir dizainerių – diplomas L. Lugovskiui atiteko už lofto, pavadinto muzikiniu viešbučiu, interjerą. Šis 130 kv.m dydžio loftas, esantis Maskvoje, Dinamo rajone, buvo įrengtas, derinant prabangą ir industrinio stiliaus detales. Derinant, atrodytų, nesuderinamus dalykus L. Lugovskiui pavyko sukurti labai kūrybišką, originalią ir itin vyrišką erdvę.

Vyriška erdvė

Idėja sukurti tokį neįprastą stilių architektui kilo su užsakovu aptariant architektūrinę koncepciją ir būsimo interjero detales. Jiedu nusprendė įrengti viengungišką būstą, kuriam tiktų apibūdinimas „vidutinio amžiaus krizė“.

L. Lugovskis pasakojo, kad lofto stilius buvo padiktuotas užsakovo charakterio, įpročių ir gyvenimo būdo. Šio būsto savininkas yra didelis muzikos gerbėjas, jam patinka automobilių sportas, jis daug skaito. Tai labai sąmojingas ir įvairus žmogus.

Interjeras tiesiog negalėjo būti kitoks. Jis turėjo būti tik toks: pripildytas įvairių, kartais įžūlių daiktų ir medžiagų“, – kalbėjo L. Lugovskis.

Lofto interjere buvo naudotos senoviškai atrodančios plytos, pastatytos medinės kolonos, pakabintos grubios lubų sijos, paklotos plačių lentų grindys, sudėti didžiuliai originalios konstrukcijos langai, padarytas stilizuotas, primenantis senovinį elektros įvadas. Visa tai padėjo sukurti itin vyrišką interjerą.

Loftas, architekto nuomone, apskritai yra vyriška erdvė, kurioje moteriai skirta būti Mūzai, įkvepėjai ar ryškiam papuošalui, sušvelninančiam kampuotą vyrišką buitį.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Erdvė buvo „pasendinta“

Loftas, kuriame įrengtas muzikinis viešbutis, iš pradžių buvo visiškai tuščias. Čia buvo tik keturios betoninės sienos, sudėti prie šiuolaikinio administracinio pastato fasado derantys langai ir padarytos perdangos.

Architektui ir užsakovui čia norėjosi sukurti industrinį interjerą su istorija ir įdomia praeitimi. Taip gimė muzikinio viešbučio – poilsiui ir svečiams priimti skirtos erdvės – atmosfera. Čia atsirado vietos virtuvei, miegamajam, vonios kambariui ir sanitariniams mazgams.

Loftas padalytas į tris vidines ištęstas patalpas. Jos buvo sukurtos naudojant karkasines sistemas.

Lofto sienos „apsiūtos“ senovinį sandėlį primenančiomis lentomis. Sienas, kolonas, lubų sijas, metalines detales ir baldus „pasendinti“ padėjo profesionalūs Grigorijaus Protasovo studijos dailininkai dekoratoriai.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

L. Lugovskis didžiuojasi, kad padedant dailininkams jam pavyko sukurti senoviškumo efektą. Viskas išėjo taip natūraliai ir tikroviškai, kad apsilankę lofte žmonės apipildavo jo autorių klausimais: „O kada lyginsite sienas? Ar tas rūdis ir seną sienų spalvą paliksite?“ Menininkas pasakojo, kad tie klausimai buvo pagrindinis įrodymas, jog dekoracijas pavyko sukurti tobulai.

„Mums visų pirma norėjosi pabrėžti patalpų unikalumą, todėl, kalbant apie medžiagas ir detales, galima pasakyti tik viena: kuo darėme blogiau, tuo pavyko geriau“, – kalbėjo L. Lugovskis.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Sendintos sienos sudarė puikų kontrastą itin moderniai akustikos sistemai.

Architektui buvo svarbu ne tik stilizuoti interjero detales ir daiktus, bet ir suteikti jiems natūralią išvaizdą. Todėl lofte atsirado „nutrinta“ odinė sofa, prie židinio buvo pastatyti oda aptraukti foteliai, valgomajame – permatomos kėdės, prie bibliotekos – skaitymo krėslas.

Ir, nors kai kas čia atrodo tik kaip interjero dekoracijos, viskas yra tikra ir funkcionalu.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Erdves atskiria židinys

Į paskutiniame aukšte esantį loftą veda sraigtiniai laiptai. Jais užlipus atsiveria pagrindinė patalpa – muzikinė svetainė su malkomis kūrenamu židiniu. Šis sukurtas iš tiesių sovietinių laikų ventiliacijos ortakių ir senovinių XVIII a. šaligatvio ketaus plokščių. Židinys vizualiai atskiria svetainę nuo valgomojo ir virtuvės zonos ir yra konceptuali visos erdvės detalė. Stiklinis židinio dangtis reguliuojamas, tad prireikus galima jį nusileisti arba pakelti į norimą aukštį.

Zoną, kurioje yra židinys, apšviečia originalus legendinio vokiečių dizainerio Ingo Maurerio sukurtas šviestuvas, pagamintas iš kelių dešimčių aliejinių dažų aliuminio tūbelių.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Lofte kabo tikra bokso kriaušė. Mintis ją pakabinti kilo, kai užsakovas pareiškė, kad jam reikalinga vieta daryti jogos pratimus. Buvo nuspręsta sujungti boksui ir atsipalaidavimui skirtas vietas, sumontavus konstrukciją, kuri prireikus gali pakelti kriaušę ir taip atlaisvinti vietos ant grindų. Iš bėgelių ir lyno sukurta konstrukcija buvo pavadinta „Mechanika“.

„Tokią konstrukciją kadaise mačiau vienoje geležinkelio stotyje. Tai – tam tikra kabelių pritvirtinimo sistema, kurią nusprendžiau panaudoti ir interjere“, – pasakojo interjero autorius.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Instrumentams vietą numatė iškart

Kadangi lofto savininkas žavisi muzika, nemažai vietos patalpose užima muzikos instrumentai. Čia stovi prabangus rojalis, vargonėliai, mušamieji ir elektriniai klavišiniai instrumentai. L. Lugovskis prisipažino, kad vietą instrumentams numatė dar prieš sukurdamas interjero eskizus. Jiems skirtos zonos, iš kur atsiveria geriausi vaizdai ir, žinoma, tos, kur yra geriausia akustika.

Specialiai muzikos instrumentams buvo sumontuotas specialus sceninis apšvietimas, sudarantis koncertinės salės įspūdį.

Ypatingas dėmesys apšvietimui buvo skirtas visame lofte. Čia sumontuota išmaniojo namo sistema, kurią galima valdyti telefonu ar planšete. Taip bet kuriuo paros metu, atsižvelgiant į laiką ir nuotaiką, galima sukurti skirtingus apšvietimo scenarijus. Apšvietimas šiame lofte yra svarbus ir dėl to, kad būsto savininkas daug skaito.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Spintelė iš elektros skydinės

Lofte buvo sukurtos kelios atskiros erdvės. Miegamasis, vonia ir tualetas nuo svetainės atskirti plytų pertvara su papildomu garso izoliacijos sluoksniu.

Siekdamas vonios kambarį atskirti nuo miegamojo L. Lugovskis sumontavo specialią pertvarą.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Lofto savininkas labai mėgsta automobilius, tad vonioje buvo pastatyta originali kriauklė, sukurta iš skirtingomis spalvomis nudažytų padangų. Tokia kriauklė bei ant vienos greta jos esančios sienos pakabinta stilizuota „Formulės-1“ lenktynių vėliava primena automobilių sportą ir greitį.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Vyriškumo loftui suteikia ir tualeto patalpose pastatyta originali spintelė, skirta susidėti higienos priemonėms. Ji sukurta iš senos elektros skydinės. Visi skydinės mygtukai ir jungikliai veikia. Jais galima valdyti namų garso sistemą ir perjunginėti radijo stotis.

Dėl vietos stygiaus ir noro sukurti originalų išdėstymą dušo kabina buvo įrengta ne vonios kambaryje, bet miegamajame, greta lovos. Toks sprendimas puikiai atspindėjo interjero autoriaus idėją sukurti vidutinio amžiaus krizės apimto viengungio būstą.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Iš lenkto stiklo ir dirbtinio akmens pagamintos kabinos originalią ir sudėtingą inžinerinę konstrukciją sukūrė bei sukonstravo pats architektas. Kabinoje galima paleisti 4 m aukščio krioklį, sukuti tikro lietaus efektą. Norint čia galima net ir rūką užleisti. Taip pat duše galima mėgautis apšvietimo terapija arba vandens masažu.

Loftas
Loftas
L.Chernous nuotr.

Lofto schema:

a) svetainė;

b) virtuvė;

c) valgomasis;

d) miegamasis;

e) vonios kambarys;

f) sanitariniai mazgai;

g) dušas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis