Triaukštis namas, kuris garsėja įspūdingais papuošimais

Bleiro kelio 17-asis namas įsikūręs saugomoje teritorijoje Bleiro lygumos rajone. Bleiro lygumos istorinis gyvenamasis rajonas, įsitaisęs Downtown Core (angl. miesto centras) vakarinėje dalyje, vis dar yra išsaugojęs savo patrauklumą, o Kampong Bahru kelyje vyksta prekyba. Tai kompaktiškas ankstyvojo, pereinamojo, vėlyvojo shophouse (tam tikras architektūrinis pastatų tipas, būdingas Pietryčių Azijai; angl. shophouse – dviaukštis ar triaukštis namas, kurio pirmajame aukšte įrengta parduotuvė, virš jos – gyvenamosios erdvės – vert. past.) ir art deco stilių dviaukščių ir triaukščių parduotuvių su gyvenamosiomis erdvėmis ir gyvenamųjų terasinių namų grupė. Šis konkretus pastatas priklauso vėlyvajam shophouse stiliui.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Šie namai, statyti 1900–1940 m., labiausiai garsėja įspūdingais papuošimais. Daugelio namų savininkai keitėsi, dauguma buvo restauruoti. Dabar ši zona – išskirtinis gyvenamasis anklavas. Dabartinis savininkas kartu su dviem draugais laimėjo aukcioną Bleiro gatvės 15, 17 ir 19 namams įsigyti, jam atiteko vidurinis namas. Prieš tai namai buvo renovuoti pritaikinant juos biurams. 

Structum nuotr.

BENDROJI INFORMACIJA

Savininkai, Singapūro prancūzų šeima, patys aktyviai dalyvavo konservuojant pastatą. Jie norėjo susikurti šiltus šeimos namus, kuriuose atsispindėtų namo istoriškumas. Pastatas prieš tai jau buvo renovuotas, tačiau jokių įrašų apie vykdytus darbus neišliko. Viena buvo akivaizdu – siekiant pritaikyti biurams, namas buvo išdraskytas, jo pirminė forma radikaliai pakeista. Kitaip tariant, jis nebuvo tinkamas gyventi, be to, mažai kas liko iš pirminės architektūros ir medžiagų, išskyrus klasikinį fasadą. 

Structum nuotr.

PIRMASIS AUKŠTAS

Vienintelis priminimas apie ilgą biurų bloką buvo pirmasis aukštas. Tai dviejų bendrų sienų ribojama labai menkai apšviesta vientisa erdvė, besitęsianti iki pat sklypo galo. 

Siekiant įleisti į namą taip trokštamos šviesos, buvo įrengtas kiemelis, pro kurį galėtų patekti saulės šviesa ir vėjas, vėdinantis namą. Žalia siena vienoje pusėje, jaunas medelis – kitoje ir žolės kilimas po kojomis, visiškai užklojantis grindis, suformuoja žavingą vidinį sodą, kuriame gali žaisti vaikai. Žalioji erdvė tapo viso pirmojo aukšto dėmesio traukos centru – kadangi nėra pertvarų, sodu galima gėrėtis per visą aukštą nuo virtuvės gale iki svetainės priekyje. 

Structum nuotr.

Kadangi klientas yra ne tik šeimos žmogus, bet ir entuziastingas virėjas, jam buvo svarbu turėti galimybę sukiojantis virtuvėje bendrauti su sode žaidžiančiais vaikais, būtent todėl šios dvi erdvės tarsi nepastebimai susilieja. Be to, virtuvės priekyje įrengta erdvi poilsio zona, skirta bendrai šeimos veiklai. 

Structum nuotr.

Drąsios geometrinės formos laiptai namo priekyje, besivejantys per visus tris aukštus, dalija gyvenamąsias ir valgomojo erdves. Tai yra ir svarbus šviesos šaltinis, nes pro stoglangius, įtaisytus tiesiai virš laiptų, srūva saulės šviesa. Siekiant išpildyti kliento troškimą ten, kur įmanoma, sugrąžinti buvusį namo žavesį, pirmojo aukšto lubose ir stoge buvo įtaisytos medinės sijos. 

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

ANTRASIS AUKŠTAS

Viename gale įrengtas vienas miegamasis, kitame – kitas, abiem kambariams skirtas vienas vonios kambarys. Laiptinę tarp dviejų miegamųjų sudaro ilgas koridorius, nusėtas knygų lentynų, jame pakankamai vietos daiktams laikyti. Šioje zonoje paslėpti ir abiejų kambarių sanitariniai mazgai.

Structum nuotr.

Kai buvo grąžinta pirminė stogo forma, architektai ėmėsi plano stogo gale įmontuoti sieną, kuri atkartotų priekinę namo pusę, – taip suformuotas simetriškas namo apgaubas. Vis dėlto kelti sienos stogo gale neleido konservavimo nuostatai. Siekiant jų nepažeisti, galinis miegamasis buvo papildytas balkonu, besidriekiančiu per visą horizontalųjį stogo ilgį. Vietoje betono buvo panaudota medinė permatoma pertvara, atstojanti skiriamąją sieną, – taip nebuvo pažeisti konservavimo apribojimai. 

Iš abiejų kambarių atsiveria žavūs vaizdai: priekinis kambarys žvelgia į klasikinį fasadą, o iš galinio kambario galima gėrėtis žaliąja kiemo siena. 

TREČIASIS AUKŠTAS

Viršutiniame aukšte driekiasi ypatingos formos šeimininkų miegamasis. Paprastai šalia šeimininkų miegamojo įrengiamas vonios kambarys, bet ne šiame name – dėl laiptų, dalijančių šias dvi erdves, šeimininkų vonios kambarys atskirtas nuo pagrindinės miegojimo zonos. Įdomu tai, kad nors tarp miegamojo ir vonios įsiterpusi bendra erdvė (t. y. geometrinės formos laiptai ir koridorius), šiai zonai netrūksta privatumo vien dėl aukščio, kuriame įkurdintas šis aukštas. 

Structum nuotr.

Dar vienas įdomus faktas: stalviršį šeimininkų vonioje atstoja ilga kalkmedžio plokštė, besidriekianti iš vonios į koridorių ir suformuojanti funkcionalią darbo erdvę. 

Šeimininkų miegamajame iškirstas stoglangis, apšviečiantis ne tik šį kambarį, bet ir antrojo aukšto balkoną. Panašiai kaip ir įpinant istorinius elementus pirmajame aukšte, tam tikrose stogo dalyse įtaisytos medinės sijos. Žalioji siena pasiekia ir šį aukštą ir taip tarsi leidžia įkvėpti gamtos. 

GALINIS BLOKAS 

Galinį bloką sudaro jau minėta virtuvė, 7 m ilgio baseinas ir aptarnaujančiojo personalo patalpos. Vykdant konservavimo darbus, grindys buvo išklotos klasikinėmis glazūruotomis plytelėmis, o geometrinės formos tarnų laiptai mena ankstyvuosius namo laikus. Šie laiptai kyla iki pat viršaus, kur įrengtas tarnų kambarys ir baseino zona. 

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

Structum nuotr.

FASADAS

Kaip buvo minėta, restauruojant namą, laukė daug darbo, nes nemažai originalių elementų buvo prarasta, ypač transformuojant namą į biurų pastatą. Nors išsaugota tradicinė fasado išvaizda, jį taip pat teko gerokai tvarkyti. 

Dvejos paradinės priekinio fasado durys (tikriausiai naudotos biurų tarnautojų), vadovaujantis URA (Singapūro urbanistinio perprojektavimo institucijos) gairėmis dėl tokių fasadų konservavimo, buvo pakeistos vieneriomis durimis, dekoruotomis vėlyvojo shophouse stiliaus papuošimais. Duris sudaro dviguba medžio plokštė su mediniu rėmu, o vartai – originalaus dizaino. 

Structum nuotr.

Pirmajame aukšte buvo atkurti dvigubo rėmo medžio plokščių langai su geležiniais skersiniais, dengiančiais stiklines medžio įrėmintas plokštes. Taip pat buvo atkurti stačiakampio formos viršulangiai raižytomis plokštėmis ir rėmais. Antrojo aukšto fasadui taip pat buvo grąžinta vėlyvojo shophouse stiliaus išvaizda – reikėjo atkurti visus langus ir stoglangius, konkrečiai – ilgus dvigubus prancūziškus langus su žaliuzėmis, išraižytas medines kolonas, baliustradą ir segmentuotus arkinius stoglangius su skaidriomis glazūruotomis plokštėmis. Čia jau buvę profiliuoti karnizai, kombinuoti kapiteliai ir dekoratyviniai fasado reljefai taip pat turėjo būti kruopščiai renovuoti ir atstatyti. Grąžinti peranakanietiškas fasado šaknis padėjo ir blizgios, glazūruotos plytelės, puošiančios apatinę namo sienos dalį. 

STOGAS

Bėgant metams ir keičiantis Bleiro kelio 17-ojo namo naudojimo paskirčiai, pirminė puošni fasado ir stogo forma gerokai pakito. Iki šio renovavimo darbų etapo stogo konstrukcija, medžiagos ir dizainas buvo keisti pritaikant pastatą biurams – buvo didinamas patalpos aukštis. 

Pradėjus vykdyti renovavimo darbus, dizainerių komanda, siekdama atkurti reikiamą stogo dizainą ir originalias neglazūruotas plyteles, atidžiai ištyrinėjo pastatą ir intensyviai konsultavosi su konservavimo institucijomis. 

Siekiant išpildyti kliento pageidavimą geriau apšviesti namo centrą, galinėje stogo dalyje buvo įmontuotas stoglangis. 

IŠVADOS 

Namo būklė buvo prasta – pastatas, renovuotas pritaikant jį biurams, buvo netekęs istoriškumo. Padedami kliento, architektai sąmoningai stengėsi atkurti tradicinius elementus bei grąžinti gyvenamąją namo paskirtį. Atsižvelgiant į atliktų konservavimo darbų mastą, galima teigti, kad buvo sukurti ir idealūs namai šiuolaikinei šeimai, ir atiduota duoklė pastato istoriškumui. 

Sklypo plotas
196,7 kv.m.
Bendras grindų plotas
404 kv.m.
Vieta
Singapūras
Architektai
„ONG&ONG Pte Ltd“
Projekto vadovai
Diego Molina ir Maria Arango
Fotografas
Aaronas Pocockas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis