Skandinaviška paprastumo estetika name Vilniaus priemiestyje

Skandinaviško minimalizmo interjeras dėl lakoniškos spalvinės gamos, santūrių linijų ir lygių vientisų paviršių neretai pavadinamas šaltu ir nejaukiu, tačiau dizaineris Rimantas Špokas, neseniai baigęs racionaliai suplanuotą, švaraus dizaino minimalistinės dvasios interjero projektą, įsitikinęs, kad tai – universali, išraiškinga, paprastumu dvelkianti erdvė, kurioje pagrindiniai akcentai kuriami pačių šeimininkų...

A. Stepankevičiaus nuotr.

Šiuolaikiškame jaunos šeimos name, pastatytame Vilniaus priemiestyje įkurtame individualių gyvenamųjų namų rajone, interjerą projektavęs dizaineris Rimantas Špokas pasakojo, kad svarbiausia koncepcinė linija buvo paprastumas. Kalbant apie gyvenamųjų erdvių dizaino sprendimus projekto autoriaus ir namo šeimininkų nuomonės sutapo, todėl interjerui dekoruoti buvo parinkta skandinaviško minimalizmo dvasia dvelkianti estetika, taip pat daug dėmesio skirta patalpų funkciniam ir vizualiniam ryšiui sukurti. Visai pirmojo aukšto erdvei dekoruoti Rimantas parinkto baltą koloritą: šia spalva išdažytos ne tik sienos ir lubos, bet ir išlietos baltos spalvos blizgios epoksidinės grindys. Taip pavyko susieti visas didžiąsias plokštumas ir vizualiai praplėsti erdvės ribas. Kita vertus, baltame fone išryškėja atskiri interjero elementai, skoningi skandinaviško dizaino daiktai, pagal individualius projekto autoriaus brėžinius pagaminti baldai, tad interjeras įgavo išraiškos ir savitumo.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Gera idėja
Praktiška sofa-lentyna buvo sugalvota siekiant išsaugoti atvirą svetainės erdvę, neapstatyti patalpos komodomis ar spintelėmis. Be to, kambaryje daug langų ir nebuvo tuščios sienos, kur galėtų tilpti knygų lentyna ar komoda, tad prie estų gamintojo sofos prijungta pagal Rimanto projektą pagaminta knygų lentyna.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Židinio konstrukcijos idėja Rimantui gimė mėginant sujungti kelis funkcinius elementus – židinį, TV garso ir vaizdo bloką – į vieną architektūrinį objektą. Toks sprendimas padėjo suformuoti pagrindinį svetainės dėmesio akcentą ir išsaugoti erdvumo įspūdį.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Svetainės zonoje suformuota grakšti laiptų, vedančių į antrą aukštą, linija. Laiptai įrengti ant lengvos baltai dažytos betoninės konstrukcijos, išryškėjančios pilkos faktūrinės sienos fone, – sukurtas grakštus lenktas laiptų pagrindas, interjerui suteikiantis dinamikos bei paįvairinantis lakonišką erdvę.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Projektuojant minimalistinį interjerą daug dėmesio skirta funkcionalumui. Norėdamas kuo labiau išgryninti šią koncepciją, projekto autorius pats projektavo kone visus korpusinius baldus: sienines spintas, virtuvės baldus, valgomąjį stalą, sofą-lentyną, svetainės staliuką su nuimamu padėklu indams ir kt. 

A. Stepankevičiaus nuotr.

Dizaineris pataria
Bendrosios erdvės apšvietimą galima įtaisyti į lubas: dieną, kai dirbtinis apšvietimas nereikalingas, šviestuvų nematyti, jie tarsi pradingsta. Toks apšvietimas pasižymi funkcionalumu ir labai gerai išsklaidyta šviesa.
A. Stepankevičiaus nuotr.

Atvira virtuvės zona suprojektuota tęsiant bendrą pirmojo aukšto interjero koncepciją. Projekto autorius stengėsi jos neryškinti, todėl ir čia vyrauja pagrindinis baltas koloritas, paįvairintas tamsaus medžio faktūra. Lieto akmens darbinis virtuvės paviršius su spintelėmis pasuktas kampu palei langą ir įterptas tarp valgymo ir maisto ruošimo zonos – suformuoja patogią baro tipo konstrukciją. Taip pavyko padidinti darbo zoną ir kartu šiek tiek atskirti ją nuo bendros svetainės erdvės. Kitaip nei įprasta, kaitlentė su originalaus dizaino gartraukiu sumontuota ant baro paviršiaus, plautuvei parinkta vieta palei langą, o palei visą galinę sieną suformuota niša, kurioje įrengtos virtuvinės spintos. Jų fasadams gaminti parinktos praktiškos tamsios medienos imitacijos plokštės – jos sukuria žaismingą spalvinį ir faktūrų kontrastą bei paįvairina erdvę. Siekiant sukurti interjero vientisumo pojūtį, virtuvės fasadai buvo spalviškai derinami prie kitų baldų, taip pat durų plokštumų.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Projekto autorius stengėsi virtuvės zoną įlieti į bendrą visumą, todėl ir čia vyrauja pagrindinis baltas koloritas, paįvairintas tamsaus medžio faktūra.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Už baro pertvaros suformuota valgomojo zona, kurioje pastatytas pagal Rimanto projektą pagamintas modernaus dizaino stalas, iš bendros aplinkos išsiskiriantis šviesios medienos tekstūra. Prie stalo pritaikytos lengvos, aptakios formos garsaus skandinaviško dizaino kėdės, o virš jo įkomponuotas erdvės proporcijas pabrėžiantis juodas stilingas šviestuvas.

A. Stepankevičiaus nuotr.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Nusižiūrėk idėją

Siena palei laiptus itin greitai tepasi, todėl čia dizaineris pritaikė grubesnę ir tamsesnę tekstūrą. Tinkuojant ji buvo subraižyta grėbliu ir taip išgautas grubus, netvarkingas reljefas.

Antrame aukšte suprojektuotoje privačiojoje zonoje šeimininkai pageidavo sukurti ramybės, jaukumo ir švelnumo atmosferą, tad dizaineris pritaikė keletą atitinkamų elementų, padedančių išgauti norimą įspūdį. Lyriškas laiptų aikštelės akcentas – ant sienos nutapytos smilgos – tarsi subtilus įvadas į gamtos tematiką, tęsiamą kitose antrojo aukšto erdvėse.

Nedideliam šeimininkų miegamajam dekoruoti parinkti neutralūs atspalviai ne tik siekiant sukurti ramią nuotaiką, bet ir norint išryškinti pagrindinį interjero akcentą – rankomis tapytą sieną, prie kurios galvūgaliu pastatyta dvigulė šeimininkų lova. Romantiškas, gaivumo ir ramybės pojūtį skleidžiantis miško atvaizdas tarsi pakeičia kambario architektūrą, panaikina erdvės ribas, suteikia gylio. Šį įspūdį projekto autorius dar labiau sustiprino įrengęs apšvietimą.

A. Stepankevičiaus nuotr.
A. Stepankevičiaus nuotr.

Miegamajame ir kituose kambariuose sienas dekoravo kūrybingų merginų duetas „Apuka“.

Antrajame aukšte suprojektuoti du vonios kambariai, mažesnysis buvo paskirtas šeimininkų kasdieniams poreikiams: buvo svarbu, kad ši erdvė atitiktų visus funkcionalumo reikalavimus. Kadangi šeimininkų vonios patalpa palyginti maža, čia atsisakyta įrengti vonią (ji suprojektuota kitame antrojo aukšto vonios kambaryje). Vietoj jos atsirado patogi kampinė dušo kabina. Tokia forma taip pat padėjo taupyti vietą ir išsaugoti vonios kambario funkcionalumą. Priešais dušinę, palei langą, įrengta praustuvo zona, o kitoje pusėje sumontuotas modernaus dizaino unitazas.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Šeimininkų vonios kambarys išklijuotas itališkomis malonios akmens tekstūros šilto kolorito plytelėmis, padedančiomis sukurti jaukią ir šilto kasdienio ritualo erdvę.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Praustuvo zona šiek tiek primena senovišką staliuką su dubeniu, tik gerokai stilizuotą ir pritaikytą minimalistinei natūrai.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Dizaineris pataria
Kuriant vaikų kambarius svarbu nepersistengti su spalvomis, taip pat reikėtų atminti, kad gausybė spalvų ir raštų margumas gali varginti vaiką.

Vaikų zonoje projekto autorius laisviau žaidžia su spalvomis – čia duota laisvė vaikų fantazijai. Dekoruojant šeimininkų dukters kambario sienas spalvinis koloritas parinktas atsižvelgus į vaiko mėgstamas spalvas, taigi jos išdažytos ryškiai žaliu atspalviu. Gaivią spalvinę gamą mergaitės miegamajame pagyvina žaismingi piešiniai vaikiškais motyvais – juos sukūrė „Apukos“ merginos. Prie miegamojo interjero stilistiškai derinama ir vaikų vonios dizaino koncepcija. Čia taip pat buvo nuspręsta vieną sieną papuošti tapybos darbu. Romantiška jūros tematika su ryškiaspalvėmis vandenyne plaukiojančiomis žuvytėmis ne tik pagyvino modernų vonios kambarį, bet ir suteikė jam gaivos, romantikos bei išskirtinumo. Norėdamas sukurti pusiausvyros pojūtį, kitai vonios sienai dekoruoti Rimantas parinko gilų sodrų rudą atspalvį – jis kontrastuoja su marga siena ir veikia kaip tamsus fonas, padedantis išryškinti piešinius ir baldus. 

A. Stepankevičiaus nuotr.

Visi sienų dekoro motyvai buvo renkami ir modeliuojami pagal tam tikrą tematiką, patalpos paskirtį ir emocinį poveikį: koridoriuje smilgos kuria švelnaus vėjelio, judesio įspūdį, miegamajame tvyro miško ramybė ir harmonija, vaikų kambaryje ir vonioje – ryškūs personažai ir spalvų dinamika.

Projekto autorius – interjero dizaineris Rimantas Špokas, www.rimartus.lt. Modernų jaunos šeimos namą projektavo architektas Deimantas Čekanauskas, fasadų apdailos sprendimai – Rimanto Špoko.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis