Skoningi dizaino patarimai, kaip vizualiai praplatinti mažą virtuvę

Yra daugybė pavyzdžių, įrodančių, kad net kompaktiškiausiose virtuvėse galima sumaniai sutalpinti viską, ko reikia patogiam gyvenimui, o pritaikius interjero kūrimo gudrybes, mažytė virtuvė gali ir atrodyti vizualiai didesnė. Pateikiame sprendimus, kurie gali praversti, jei nedidelėje patalpoje norite įsirengti šiuolaikišką, stilingą ir patogią bei visa būtiniausia įranga ir baldais aprūpintą virtuvę.

Vienas iš patikimiausių sprendimų, kuris padeda praplatinti mažą erdvę – veidrodžio panaudojimas. Patariama veidrodine danga išklijuoti darbastalio sienelę – erdvę tarp darbastalio ir kabančių virtuvinių spintelių, nes tokiu būdų patalpa praplatės horizontaliai, be to, ji atrodys gilesnė.

Mažoje virtuvėje nebūtina įsirengti vien uždarų spintelių, kad jose galima būtų paslėpti visą indų ir įrankių gausą. Stilingai atrodo prie vienos iš sienų pritvirtintos atviros lentynos, kurios neužims daug vietos ir neužgoš šviesos, o į jas bus patogu sudėti daiktus, kurių reikia po ranka. Be to, atvirose lentynose galima sutalpinti daugiau daiktų, nei toje vietoje įrengus kelias uždaras spinteles, kurių erdvė ribota. Per visą sienos ilgį einanti lentyna neabejotinai sukurs platesnės patalpos įspūdį, tačiau joje laikant daiktus derėtų nepamiršti, kad teks palaikyti idealią tvarką.

Virtuvės baldus ir įrangą rinkitės šviesių spalvų, nes jie atspindės šviesą ir patalpa atrodys didesnė. Apskritai mažose virtuvėse nederėtų naudoti tamsių tonų, kurie vizualiai mažina ir siaurina patalpą. Jei yra galimybė, rinkitės vertikalius akcentus ar raštų tekstūrą. Beje, „šviesi spalva“ nebūtinai reiškia vien baltą, tai gali būti įvairių spalvų pasteliniai tonai, kuriuos galima derinti su medžiu, marmuru, metalu ir kitomis medžiagomis.

Apie apšvietimo svarbą ko gero nereikia nė priminti. Tai viena veiksmingiausių priemonių, padedanti vizualiai praplatinti patalpą. Labiausiai apšvietimo reikia po virtuvinėmis spintelėmis, kurios meta šešėlį ant darbastalio. Geriausia įrengti apšvietimą per visą spintelių ilgį, kad ji tolygiai pasiskirstytų.

Rinkdamiesi virtuvinius baldus mažesnei patalpai, turėkite omenyje, kad tokiu atveju vertėtų naudoti vertikalius, horizontalius arba įstrižus brūkšnelius, detales arba ornamentus. Tokie motyvai patalpą vizualia praplatins.

Kad ir kokia siaura ir netalpi būtų virtuvė, pasistenkite ją įrengti taip, kad kuo mažiau technikos ir rakandų būtų išorėje. Kad darbastalis neatrodytų užgriozdintas ir netvarkingas, įrenkite žemesnes lentynas su slankiojančiomis ar pakeliamomis durimis, į jas galite sudėti virtuvės techniką. Taip pat vertėtų išnaudoti kampus ir laisvus paviršius. Į giliausias lentynas sudėkite didelius puodus, keptuves ir kitus rakandus, o mažesnius daiktus, kurių visada reikia po ranka, sudėkite į mažesnes spinteles ar lentynas – taip juos lengviau pasieksite.

Patalpą vizualiai praplatina ne tik veidrodis, bet ir blizgūs paviršiai. Blizgūs paviršiai yra labai modernus sprendimas, jie atrodo stilingai – ar tai būtų dažyti fasadai, ar metaliniai paviršiai.

Kad pjaustymo lentelės bereikalingai neužimtų vietos ant stalviršio, jas galima įmontuoti į virtuvės spinteles. Taip pat galima įmontuoti peilių stovą, prieskonių indelius
stalčiuose ir kitus atributus.

Patalpa atrodys daug erdvesnė, jei virtuvinių spintelių durelės bus iš stiklo ar veidrodžio ir atspindės šviesą. Tokiu atveju reikės palaikyti idealią tvarką, nes viskas bus matoma, bet kadangi tokiu būdu erdvė vizualiai prasiplečia, nevertėtų atmesti šio potencialaus sprendimo.

Mažų virtuvių savininkams derėtų pamąstyti ir apie daugiafunkcius baldus. Specialios kėdės, kurias galima naudoti ir kaip lentynas, ir kaip stalą, yra puikus sprendimas, be to, jų dizainas labai stilingas.

Mažoje virtuvėje nereikia iš paskutiniųjų stengtis sutalpinti valgomojo stalą. Verčiau rinktis kažką labai minimalaus, kas neužima vietos ir neužgriozdina erdvės.

Rinkdamiesi virtuvės baldus ir sienų dažus, stenkitės išvengti per didelio spalvų ir raštų margumyno. Mažoms erdvėms labiausiai tinka monochrominis sprendimas, nepriklausomai nuo vyraujančios spalvos ir jos tonų pasirinkimo. Išmarginta patalpa atrodo dar siauresnė ir mažesnė, nei yra iš tiesų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis