PRIEŠ ir PO: kaip senas rąstinis namas Kaune pavirto į jaukų būstą

Senas, daugiau nei prieš aštuoniasdešimt metų Kaune pastatytas rąstinis namas po rekonstrukcijos tapo jaukia, stilinga ir funkcionalia gyvenamąja erdve, kurioje santūrią šiuolaikiškos klasikos estetiką paįvairina netikėti industrinio dizaino elementai. Išraiškingas ir apgalvotas architektės Arūnės Bitinaitienės suprojektuotas namo interjeras šių metų interjero konkurse pelnė „Tautos interjero“ apdovanojimą.

1934 m. statytą klasikinės architektūros 170 m² ploto rąstinį namą su mansarda, kuriame įsikūrusi solidi kauniečių pora, buvo nuspręsta rekonstruoti ne tik siekiant kapitaliai atnaujinti pastatą, bet ir pertvarkyti vidines erdves – pritaikyti jas šiuolaikinio žmogaus poreikiams, nes kone per šimtmetį jie tikrai pasikeitė. Kaip ir būdinga daugumai to laiko namų, visi gyvenamieji kambariai pirmame aukšte buvo pereinami, tad rekonstrukcijos metu kai kurios erdvės buvo perplanuotos, suformuoti atskiri kambariai, bendra liko tik svetainė su valgomuoju. Be to, dėl patogumo į kitą vietą perkelta virtuvė, o greta jos įrengta itin praktiška patalpa – skalbykla-sandėliukas. Namo eksterjeras irgi atnaujintas – sienos apkaltos naujomis dailylentėmis, parenkant šiuolaikišką, derantį prie visumos spalvinį sprendimą, taip pat pakeisti langai, stogo danga. Pasitarus atstatyta anksčiau čia stovėjusi terasa. Ji uždengta patogiais naudoti slankiojančiais stiklais, tad po rekonstrukcijos ši zona tapo ne tik funkcionali, bet ir lengvesnės, modernesnės architektūros.

Žurnalas
Žurnalas

Pagal originalų namo projektą įstiklinta terasa stovėjo čia ir anksčiau, tik laikui bėgant buvo nugriauta, tad šeimininkų pageidavimu ji buvo atstatyta toje pačioje vietoje.

Žurnalas

Įgyvendinant daugiau nei prieš aštuoniasdešimt metų statyto namo rekonstrukcijos projektą, buvo stengiamasi išlaikyti kuo daugiau autentikos, todėl pasirinktos natūralios medžiagos, neutralus, prie aplinkos derantis koloritas, o interjere vyrauja subtili klasikinė stilistika.

Žurnalas

Jau daug metų čia gyvenantys šeimininkai pageidavo, kad sename, tradicinės architektūros rąstiniame name po rekonstrukcijos vyrautų jaukios šiuolaikiškos klasikos atmosfera, deranti tiek prie pastato architektūros, tiek ir prie jų pačių pomėgių bei gyvenimo būdo. Norėdama sukurti jaukų, spalviškai neutralų, bet išraiškingą pagrindą visam interjerui, jį projektavusi architektė Arūnė Bitinaitienė nutarė atidengti rąstines sienas. Jas atnaujinus smėliavimo būdu ir padengus specialiu beicu, faktūriškos senų rąstų sienų plokštumos, padengtos neįprastu tamsiai pilku atspalviu, tapo pagrindiniu interjero akcentu. Siekdama dar labiau išryškinti senuosius rąstus, interjere architektė pritaikė daug metalo elementų, medžiagiškumu kontrastuojančių su šilta medžio faktūra. Svetainės-valgomojo erdvėje medinę sieną įstrižai kerta metalinė industrinio dizaino laiptų linija, poilsio erdvę pagyvina židinys su juodo metalo apdaila, išraiškos suteikia pagal projekto autorės brėžinius pagaminti industrinio dizaino metaliniai svetainės ir valgomojo baldai.

Žurnalas


Interjere vyrauja neutralios spalvos bei paprastų formų baldai, tad šeimininkams bus nesunku pritaikyti bet kokius dekoro elementus (pvz., ryškiaspalvius paveikslus ar pan.) ir kurti savąją namų stilistiką.

Žurnalas

Renkant baldus buvo atsižvelgta į spalvinį viso namo sprendimą, baldų formos neįmantrios, vyrauja moderni klasika ir industrinis stilius, o jaukumo erdvei suteikia medžio faktūra ir skoningai pritaikyti dekoro elementai.

Žurnalas

Išskirtinis svetainės akcentas – židinio zona su įmontuota krosnele. Jos apdailai architektė sumaniai panaudojo senas plytas, likusias nugriovus senuosius kaminus, bei metalo elementą – siaura atbraila čia yra ir architektūrinė detalė.

Bendrą svetainės-valgomojo erdvę į dvi dalis skiria kambario centre iškilusi sienelė – ja siekiama sukurti jaukesnės erdvės įspūdį ir suformuoti papildomą vientisą plokštumą: iš svetainės pusės pertvaroje įrengta židinio vieta, o iš kitos pusės suprojektuotas šiek tiek atskirtas nuo poilsio zonos valgomasis, iš kurio galima patekti tiesiai į naujai pastatytą įstiklintą terasą. Siekiant neperkrauti erdvės papildomomis detalėmis, nenukreipti dėmesio nuo pagrindinio akcento – senų rąstų sienų, ir išlaikyti solidaus, stilingo interjero įspūdį, šiam kambariui apstatyti pasirinkti tik būtiniausi baldai. Kambario viduryje akį traukia projekto autorės sukurtas didelis juodo metalo korpuso valgomojo stalas su išraiškingos faktūros natūralaus medžio stalviršiu, kitos dvi tokio pat dizaino konsolės pastatytos prie lango ir palei židinio sieną. Netikėtumo efektą valgomojo zonoje sukuria įspūdingi virš stalo pakabinti šviestuvai. Projekto autorė tikino specialiai siekusi tokio įspūdžio, todėl jaukios klasikos stiliumi dekoruotame tradicinės architektūros rąstiniame name pritaikė ne klasikai įprasto aukso ar vario, bet balto metalo – nikelio – apdailos, industrinio dizaino šviestuvus. Taip buvo siekiama interjerui suteikti modernumo bei išskirtinumo.

Žurnalas
Žurnalas
Žurnalas

Architektė visoms erdvėms dekoruoti parinko išskirtinius industrinio dizaino šviestuvus su žibančiomis metalinėmis detalėmis: savo forma bei dizainu jie sukuria netikėtumo įspūdį ir suteikia modernumo, o dėl neeilinių jų proporcijų interjeras atrodo prabangiai ir net šiek tiek iškilmingai.

Žurnalas

Originalaus industrinio dizaino, paprastų formų architektės Arūnės Bitinaitienės suprojektuoti dažyto metalo baldai su mediniais stalviršiais jaukiai klasikinei erdvei suteikė šiuolaikiškos dvasios, išraiškos ir stilingumo.

Žurnalas

Gruboko industrinio stiliaus metalo konstrukcijos laiptais savo medžiagiškumu kontrastuoja su rąstine siena. Pakopos dengtos natūralia oda, siekiant sumažinti atviro metalo skambesį.

Namo šeimininkai mėgsta gaminti maistą namie, todėl projektuojant interjerą virtuvei buvo skiriamas ypač didelis dėmesys. Dėl šios priežasties po namo rekonstrukcijos ši zona ypač pasikeitė – ji buvo perkelta į kitą, kur kas didesnę patalpą, be to, greta jos atsirado galimybė įrengti uždarą pagalbinį kambarėlį su skalbykla bei patogiais stelažais maisto produktų atsargoms ir kitiems buities reikmenims laikyti. Projektuodama virtuvės patalpą architektė Arūnė Bitinaitienė stengėsi, kad čia būtų numatyta viskas, ko reikia, kad ši patalpa taptų ne tik funkcionali ir praktiška, bet ir jauki bei stilinga. Palei dvi virtuvės sienas buvo suformuoti patogūs darbastaliai su spintelėmis indams ir kitiems reikmenims laikyti, o pačiame centre nuspręsta įrengti funkcionalią virtuvės salą. Jos paviršiuje buvo sumontuota didelė kaitlentė, prie kurios galima patogiai prieiti iš visų pusių, taip pat numatytos pusbario tipo sėdimosios vietos. Čia įsitaisius patogu papusryčiauti ar išgerti kavos, taip pat pabendrauti, kol ruošiamas maistas.

Žurnalas
Žurnalas

Į paplatintą palangę integruotas darbastalis sudarė galimybę sukurti papildomos vietos daiktams susidėti, simetriškai įrengti dvi indaujas ir sumontuoti plautuvę tiesiai priešais langą – kad plaunant indus ar daržoves nereikėtų nuobodžiai žvelgti į sieną.

Antrajame namo aukšte įrengtas šeimininkų miegamasis bei svečių kambarys, taip pat vonios kambarys. Projektuojant šeimininkų miegamąjį buvo svarbu išsaugoti visame interjere vyraujančią stilingos ir jaukios šiuolaikiškos klasikos atmosferą. Tinkuotos kambario sienos buvo nudažytos neutraliu pilkšvu atspalviu, prie jo derintas ir baldų, tekstilės, užuolaidų koloritas. Architektė stengėsi neperkrauti poilsiui skirto kambario nereikalingomis, dėmesį blaškančiomis detalėmis. Kambario centre stovi pagrindinis akcentas – plati minkšto korpuso lova, pabrėžianti interjere kuriamo jaukumo pojūtį. Spintų buvo nuspręsta atsisakyti – vietoj jų kampe po stogo nuolydžiu, kur aukštis nedidelis, įrengtos drabužinės atskirai šeimininkui ir šeimininkei – kiekvienas į savąją dalį gali patekti pro savo lovos pusę. Nuo miegamojo erdvės drabužinė atskirta pertvara, prie kurios galvūgaliu pristumta lova.

Žurnalas


Minkštas ir aukštas šeimininkų lovos galvūgalis pabrėžia interjero jaukumo ir funkcionalumo koncepciją: maloni liesti audinio faktūra erdvei suteikia šilumos pojūtį, o atsirėmus patogu skaityti knygą.

Žurnalas

Antrojo aukšto vonios kambarys perskirtas sienele, už kurios paslėptas unitazas ir dušo zona, todėl abu šeimininkai vienas kitam netrukdydami vienu metu gali naudotis vonios kambariu.

Žurnalas

Vonios kambariui dekoruoti buvo parinktos pastelinės rusvo kolorito keraminės plytelės, sukuriančios jaukumo ir šilumos pojūtį, bet neapsunkinančios nedidelės erdvės.

Nuotraukos: eksterjeras – Arūnės Bitinaitienės, interjeras – Algirdo Rutkausko. Projekto autorė – architektė Arūnė Bitinaitienė, arune.b@gmail.com.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis