50 kv. m. butas Vilniuje: tegyvuoja stiliaus vientisumas

Naujos statybos name esančio buto dizainas turėjo atitikti užsakovės – jaunos ir veržlios, bet kartu santūrios asmenybės – charakterį ir gyvenimo būdą. Todėl siekta sukurti šiluma ir šviesa spinduliuojančią erdvę, kurioje po intensyvios darbo dienos galima pasimėgauti ramybe.

Kuriant buto interjerą buvo svarbu ne tik patogiai įrengti, bet ir optinėmis priemonėmis padidinti 46 kv. m. erdvę. Tam pasitelktos vientisų plokštumų ir atspindžių kūrimo priemonės, išnaudotos šviesos teikiamos galimybės. Ieškant nestandartinių sprendimų, kai kurias pertvaras reikėjo minimaliai koreguoti. Išskirtiniu interjero akcentu tapo specialiai šiam interjerui kurta siena. Jos stilizuotos, medžio tekstūrą primenančios geometrinės formos įneša į ramų interjerą dinamikos. Kita vertus, siena kuria neišskaidytos erdvės įspūdį, nes į ją integruotos tokios pat faktūros, rankenų neturinčios durys, atstumiamos už dekoratyvių įraižų.

Bendroje svetainės ir virtuvės patalpoje formuota vientisa, skaidri erdvė, kuriai gylio suteikia šviesą atspindintys baldų fasadai. Nors vienoje erdvėje telpa dvi skirtingos funkcinės zonos, dėl pasikartojančių formų, faktūrų ir medžiagų ji neatrodo chaotiška. Išraiškingumo patalpai prideda šviesaus audinio sofa, kontrastuojanti su tamsesnio tono grindimis. Kadangi nenorėta skaidyti nedidelės erdvės, prieškambario zona atskiriama tik lengva pertvara, kurioje įrengta sieninė spinta.

L.Garbačausko nuotr.

Vientisumo principas išlaikytas ir balduose: dalis virtuvės įrangos paslėpta nišoje, o likusią erdvę užima pakabinamų spintelių blokas ir stalviršis su pusbario kėdėmis. Prie nišos iš kitos pusės glaudžiasi moderni lentynų sistema, taigi plotas funkcionaliai išnaudojamas.

Į miegamąjį kambarį patenkama pro įstumiamas duris. Čia pasitinka smėlio spalvos lovos galvūgalis, atkartojantis geometrinį sienos motyvą. Švelnius miegamojo tonus paryškina tamsiai pilka lovatiesė ir tamsaus mėlio užuolaida, kuri taip pat suteikia erdvei privatumo, jaukumo. Vonios kambaryje, nors ir išsiskiriančiame sterilumu ir spindesiu, parinkta tokia plytelių faktūra, kuri ne tik atspindi šviesą, bet ir vizualiai kuria kilimo minkštumo įspūdį.

Interjero kūrėjų komandai šiame projekte svarbiausia buvo perteikti šviesią nuotaiką. Todėl visos medžiagos, spalvos, faktūros, proporcijos, formos kuria balanso įspūdį. Lengvam ir šviesiam modernistiniam stiliui realizuoti parinktos natūralios medienos grindys, o funkcinėse zonose panaudotas dirbtinis akmuo, medienos plaušų plokštės, plytelės. Vyraujantys šviesiai pilki atspalviai dera su šviesaus medžio tekstūra.

Viena iš projekto autorių architektė R. Mockutė pataria naujakuriams neskubėti imtis apdailos darbų, kol nėra išgrynintas funkcinis planas. Pirmiausia reikėtų įvertinti erdvės ypatybes, sukurti kasdienius poreikius atitinkantį baldų, buitinės technikos išdėstymo planą. Taip pat derėtų labai atidžiai suplanuoti, kaip bus išdėstyti elektros instaliacijos, apšvietimo taškai. Kuriant interjerą svarbiausia – optimalus erdvės funkcionalumo ir estetikos balansas.
Interjero studijos „DIZU“ interjeras. Autorės: Renata Mockutė, Jurgita Saulytė.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis