200 kv.m. namas Vilniuje: šiltų atspalvių karalystė

Balta spalva – toks buvo vienas pagrindinių šeimininkų išsakytų pageidavimų pradedant projektuoti erdvų dviejų aukštų gyvenamąjį namą. Interjero projekto autorė Jovita Jankauskienė šiek tiek pakoregavo šią viziją: sterilus baltas atspalvis papildytas jaukesniais pieno baltumo, pilkšvais, rusvais ir net blizgiais tonais, o didelė namo erdvė „sušildyta“ klasikinio stiliaus elementais.

Objekto dosjė:
Tipas – naujos statybos dviaukštis gyvenamasis namas.
Plotas – 200 m².
Gyventojai – 3 asmenų šeima.
Interjero projekto autorė – dizainerė Jovita Jankauskienė.

Projektuodama interjerą moderniame šiuolaikiškos statybos gyvenamajame name, dizainerė Jovita Jankauskienė didelį dėmesį skyrė estetikai ir jaukumui, tiesa, nepamiršo ir praktinių dalykų. Dėl sklypo reljefo ypatumų pirmasis namo aukštas suprojektuotas dviem lygiais: svetainė įgilinta, kad lubos nebūtų per žemos, o ant pakylos įrengta atvira virtuvė. Tokia architektūrinė patalpos konstrukcija, vizualiai padalijusi didelę patalpą į skirtingas funkcines zonas, padėjo kurti ir jaukesnės, intymesnės erdvės pojūtį. Atsižvelgiant į šeimininkų pageidavimus, viso pirmojo aukšto sienoms dekoruoti parinktas baltas atspalvis, tiesa, Jovita parinko subtilų – šiltesnį ir jaukesnį – pieno putos toną. Prie jo priderintas ir grindų koloritas: visos pirmojo aukšto grindys praktiniais sumetimais išklotos šviesaus atspalvio keraminėmis plytelėmis, o po jomis įrengta šiuolaikiška šildymo sistema.

R. Merkytės nuotr.

Interjere pirmuoju smuiku griežia baltas koloritas – visi šilti jo atspalviai, subtiliu modernios klasikos stiliumi dekoruotame interjere kuriantys skaidrumo, lengvumo ir estetiškos erdvės įspūdį, o interjerą papildo tamsios, kontrastingos detalės, erdvei suteikiančios aiškesnę formą.

R. Merkytės nuotr.

R. Merkytės nuotr.

R. Merkytės nuotr.

R. Merkytės nuotr.

R. Merkytės nuotr.

Masyvus monolitinis židinys, dekoruotas veidrodinėmis plokštėmis, tarsi išnyksta elegantiškoje šviesioje erdvėje, pripildo ją skaidrumo, paįvairina linijas ir formas.

Projekto autorė kiekvienai funkcinei zonai stengėsi suteikti išskirtinumo, kaip nors ją paryškinti bendroje erdvėje. Svetainėje ratu sustatyti šviesaus kolorito minkštieji baldai sukuria uždarą jaukią kompoziciją, priešais grakščią laiptų liniją įkomponuotą valgomojo zoną šviesiame fone išryškina tamsus apskritas stalas, o ant pakylos įrengtą virtuvės zoną nuo bendro kambario vizualiai atskiria laipteliai. Kadangi šeimininkai maistą dažnai gamina namuose, mėgsta į svečius pasikviesti draugų, virtuvė buvo projektuojama itin kruopščiai: palei dvi patalpos sienas išrikiuoti virtuvės baldai, uždengti tamsiu stalviršiu, ant jo įrengta viryklė ir plautuvė, o po stalviršiu sumontuoti talpūs stalčiai ir konteineriai produktams bei įvairiems reikmenims susidėti. Likusi buitinė technika sumontuota didelėje sieninėje spintoje, o virtuvės centre įrengta funkcionali „sala“, tarnaujanti ir kaip darbo paviršius, ir kaip vieta daiktams susidėti, ir kaip patogus pusryčių stalas.

R. Merkytės nuotr.

Siekiant estetiško įspūdžio, atviroje virtuvėje atsisakyta pakabinamųjų spintelių – vietoj jų po dideliu darbastaliu ir „saloje“ įrengta daug vietos daiktams saugoti.

R. Merkytės nuotr.

Virtuvės centre įrengtą „salą“ pabrėžia išraiškingas ir elegantiškas skulptūriškų pakabinamųjų šviestuvų duetas.

R. Merkytės nuotr.

Dizainerė pataria
Blizgūs ir veidrodiniai paviršiai naudojami ne tik siekiant vizualiai praplėsti erdvę: šviesos atspindžiai sukuria dinamišką įspūdį, todėl interjeras atrodo gyvybingas, skaidrus ir lengvas.

R. Merkytės nuotr.

Šviesiame miegamojo aplinkos fone pabrėžiamas pagrindinis elementas – didelė dvigulė lova su išraiškingu, santūrių klasikinių formų paminkštintu gilaus šokolado atspalvio galvūgaliu, prie jo priderinta lovatiese ir patogiu suoleliu.

R. Merkytės nuotr.

Antrojo aukšto interjere projekto autorė Jovita Jankauskienė naudojo šiek tiek gilesnius balkšvus atspalvius, priderintus prie tamsių šokolado spalvos fragmentų, minkštesnes, šiltesnes apdailos medžiagas, tekstilės gaminius – taip buvo siekiama suteikti erdvei privatumo, intymumo, jaukumo pojūtį. Toks spalvinis ir faktūrinis „perėjimas“ pastebimas jau laiptų zonoje – aukštą sieną palei laiptus dizainerė dekoravo šviesaus atspalvio faktūrišku tinku su blizgančiu perlamutriniu efektu. Privačioji šeimininkų erdvė suprojektuota kaip atskira zona – čia įrengtas ne tik miegamasis, bet ir atskiras vonios kambarys bei drabužinė.

R. Merkytės nuotr.

Miegamojo zonos grindims iškloti parinkta minkšta švelnaus kakavos atspalvio kiliminė danga – toks sprendimas ne tik suteikia jaukumo, bet ir pagerina akustines patalpos savybes.

Šeimininkų vonios kambaryje, į kurį galima patekti tiesiai iš koridoriaus pakeliui į miegamąjį, – skaidriau ir šviesiau. Siekiant sukurti visaverčio kambario įspūdį, sienoms dekoruoti parinkti balkšvo kolorito dažai, o reljefiškos baltos keraminės sienų plytelės naudotos tik tose vietose, kur patenka vandens, – palei vonią ir ant sienos virš praustuvo. Tiesa, grindų plytelių dėl patogumo ir grindinio šildymo nebuvo atsisakyta – jos naudotos tokios pačios kaip ir pirmajame aukšte. Elegantiškas kambario įspūdis vonioje kuriamas baldais ir detalėmis: palei sieną įkomponuota grakšti praustuvo spintelė su veidrodiniais fasado fragmentais sukuria šviesos atšvaitų žaismą, virš jos pakabintas didžiulis veidrodis su ornamentuotais rėmais pakartoja subtilią klasikinę interjero interpretaciją, o elegancijos suteikia puošnūs sieniniai šviestuvai.

R. Merkytės nuotr.

Sienoms dekoruoti parinkti balkšvo kolorito dažai, o reljefiškos baltos keraminės sienų plytelės naudotos tik tose vietose, kur patenka vandens, – palei vonią ir ant sienos virš praustuvo.

R. Merkytės nuotr.

Siekiant taupyti nedidelio koridoriaus erdvę, į vonios kambarį veda šiuolaikiškos stumdomosios durys, tačiau jų fasadas dekoruotas klasikiniam stiliui būdingomis įsprūdomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis