Nesibaigiančios erdvės efektas: 1600 kv.m. namas, kuriame gyvena 2 žmonės

Kol Lietuvoje – tingus ir niūrus sausis, kviečiame pasidairyti ir nusižiūrėti idėjų po namus kitur, šįkart – Italijos Umbrijos regione, kur pasaulyje žinoma dizainerė Paola Navone suprojektavo įspūdingą interjerą sename, kone prieš du šimtus metų statytame buvusios gamyklos pastate. Čia visos funkcinės zonos suformuotos didžiulėje aukštoje, baltai dekoruotoje patalpoje su 52 langais, todėl atrodo, lyg erdvė niekada nesibaigia.

Objekto dosjė:
Tipas – rekonstruotas prieš 200 metų statytas industrinės paskirties pastatas.
Vieta – Umbrija, Italija.
Plotas – per 1600 m2.
Patalpos aukštis – iki 9 m.
Gyventojai – 2 suaugusieji.
Interjero projekto autorė – dizainerė Paola Navone.

Iš pirmo žvilgsnio net nepamatytume, kad ištaiginga erdvė kadaise buvo šilko gamykla ar tabako sandėliu: dizainerė Paola Navone suprojektavo visavertį gyvenamąjį būstą su visomis šeimininkams būtinomis funkcijomis. Retai privačius interjerus kurianti dizainerė šįkart priėmė iššūkį įrengti namus unikaliame senoviniame pastate, kuriame yra tik vienas didžiulis kambarys su 52 langais. Siekiant išsaugoti šį nesibaigiančios erdvės efektą, buvo pasirinkta atvirų funkcinių zonų interjero koncepcija. Baltai dažytame fone su dūminto ąžuolo grindimis suformuota svetainės zona su stilinga, dizainerės sukurta sofa ir vintažiniais industrinio stiliaus staleliais, greta – valgomasis, kuriame įkomponuoto stalo ir šviestuvų proporcijos atitinka didžiulės erdvės mastelį, tačiau išsaugo lengvumo pojūtį.

Vida Press

Valgomojo zoną iš bendros erdvės išskiria į ąžuolinę dangą įterptų šešiakampių plytelių kompozicija, šioje vietoje sukurta tam, kad pabrėžtų įspūdingą 11 metrų ilgio stalą, pagamintą iš tūkstančių metų senumo tradicinės Naujosios Zelandijos kauri medienos.

Vida Press
Vida Press

Iš prieškambario į bendrąjį kambarį palyti palei sieną išrikiuoti atsirėmusio į sieną žmogaus siluetą primenantys originalūs „Design House Stockholm“ šviestuvai.

Vida Press

Didžiulėje erdvėje įkomponuoti stalo išskirtinumą pabrėžia ir kiti elementai – masyvių, bent lengvų šviestuvų su balto audinio gaubtais kompozicija, stilingų skirtingo dizaino kėdžių ansamblis.

Siekiant šiek tiek nukreipti dėmesį nuo ne itin išvaizdžių medinių konstrukcinių sijų, kurių nebuvo galima pašalinti, ir sukurti jaukesnę atmosferą bendrajame kambaryje, per visą jo perimetrą buvo suprojektuotas atviras balkonas – maždaug 1,2 pločio metalinės konstrukcijos, ąžuolinėmis lentomis išklotas takas, nuo kurio visas bendrasis kambarys matomas kaip ant delno. Vienoje pusėje jis praplatėja ir suformuoja nedidelę aikštelę – čia buvo įrengta židinio zona su įspūdingu pakabinamoju židiniu ir dviem stilingais projekto autorės sukurtais krėslais. Kitoje tako pusėj, virš virtuvės ir prieškambario zonos, šeimininkų pageidavimu įrengta didelė biblioteka ir darbo kambarys.

Vida Press

Aukštos dvišlaitės lubos, baltai dažytos visos sienos ir medinės sijos, pro daugybę didelių langų krentanti natūrali dienos šviesa interjere sukuria niekada nesibaigiančios erdvės efektą.

Vida Press

Jauki poilsio aikštelės kompozicija antresolėje: prie modernaus židinio įkomponuoti projekto autorės sukurti krėslai.

Vida Press

Dveji simetriškai abipus perėjimo į miegamojo zoną suprojektuoti medinių, į sieną įleistų pakopų laiptai tarsi paslėpti už ažūrinės perforuoto metalo sienelės, dar labiau pabrėžiančios industrinę interjero prigimtį.

Greta valgomojo po antresolės perdanga suformuota virtuvė – kone vienintelė uždara šių namų patalpa. Tokį sprendimą pasiūlė projekto autorė, tikindama, kad praktiškiau gaminti maistą uždaroje virtuvėje – taip po namus nesklinda kvapai. Tačiau nepaisant to jai pavyko ir virtuvėje sukurti lengvos, atviros erdvės pojūtį, nes nuo bendrojo kambario ši zona buvo atskirta metaline pertvara su stiklinių langų eile. Nors ši virtuvė įrengta labai paprastai, tačiau yra labai funkcionali: čia įkomponuota profesionali buitinė technika, o atvirose, bendrą stilistiką atitinkančiose lentynose yra daug vietos susidėti indus ir produktus.

Vida Press

Nusižiūrėk idėją
Išsikišę už turėklų skirtingo ilgio balkono grindų lentų galai sukuria žaismingą, dinamišką įvaizdį, padeda išengti pernelyg tvarkingos erdvės įspūdžio ir puikiai dera sename industriniame pastate.

Vida Press

Virtuvės grindims iškloti panaudotos tokios pačios šešiakampės plytelės kaip ir valgomajame pagyvina erdvę, suteikia jai dinamikos. Juodais lentų dažais nudažyta siena puikiai atstoja priminimų lentą.

Vida Press

Vida Press

Nors virtuvė įrengta uždaroje patalpoje, pavyko išvengti atskirtumo jausmo ar mažos erdvės įspūdžio, nes buvo suprojektuota pertvara su dideliais langais, pro kuriuos matyti visas bendrasis kambarys.

Galinėje pastato dalyje už bendrojo kambario suformuota šeimininkų privačioji erdvė – atviras miegamasis ir vonios kambarys. Norėdama industrinėje erdvėje sukurti lengvumo, romantikos ir elegancijos pojūtį projekto autorė prie baltai dažytų senų plytų derino lengvai besiplaikstančias indiškos medvilnės užuolaidas – jos vizualiai atskyrė vonią nuo likusios erdvės. Šiek tiek egzotikos čia įlieja originalios raštuotos marokietiško dizaino Paolos Navone sukurtos plytelės. Tačiau pagrindinis dėmesys atitenka įspūdingai klasikinių formų, balto blizgaus paviršiaus voniai – ją garsiam vonios įrangos gamintojui „Ceramica Flaminia“ taip pat sukūrė interjerą buvusioje senoje gamykloje projektavusi dizainerė.

Vida Press

Įspūdingo dizaino vonia įkomponuota įstrižai palei du langus ir uždengta lengva baltos medvilnės užuolaida.

Vida Press

Senas grubus plytų nors ir nudažytas baltais, išryškina industrinę interjero stilistiką.

Vida Press

Vida Press

Vieningos stilistikos, be skirtingų marokietiškų raštų plytelių koliažas pagyvina erdvę, suteikia egzotikos prieskonį ir sukuria ritmikos pojūtį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis