45 kv.m. butas Palangoje, kuriame itin gudriai išspręstas vietos trūkumas

Šis Palangoje esantis 45 kv. m. būstas alsuoja lengvumu ir džiugia nuotaika. Jame keletą dienų ar savaitę metuose ilsėsis didelė šeima, todėl pagrindinis prioritetas buvo patogumas – tik būtiniausi daiktai, netrukdantys poilsiui, ir pakankamai erdvės būti tiek kartu, tiek atskirai. Nemažus reikalavimus mažoje erdvėje padėjo išspręsti daugiafunkciai baldai ir kompaktiškas suplanavimas.

Pasak studijos „EMPRO interjerai“ dizainerės Elizos Šubert, šeimininkai norėjo atskiros miegamojo zonos bei atskiro kambario vaikams bei bendros didesnės erdvės. Dėl to miegamieji kambariai buvo labai sumažinti. Tėvų miegamasis virto išties nestandartine patalpa, kurioje karaliauja tik lova, kartu tai – skaitymo, arbatos gėrimo vieta. Apšvietimo klausimas išspręstas įrengus pertvarą iš lengvai tonuoto stiklo, per kurį patenka natūrali šviesa. Vaikų kambariukas taip pat mažas – jame visą grindų plotą užima lovos, tačiau iš keblios situacijos išsisukta spinteles ir lentynėles pakabinus ant sienų. Jos atlieka ir dekoratyvinę, ir praktinę funkciją – atviros lentynos puošia, o uždarose spintelėse telpa visi daiktai.

Namų centru tapo svetainės zona, kurioje rytais ir vakarais susiburia visa šeima. Dėl šios priežasties įrengtas didelis „minkštas kampas“, ant kurio patogu susėsti. Atsižvelgdama į šeimos narių charakterius, dizainerė norėjo sukurti pozityviai nuteikiančią aplinką, todėl pasirinktas lengvas ir modernus stilius, kuriamas šviesiomis spalvomis ir ryškiais akcentais. Kita vertus, pasirinkimą lėmė ir šio buto paskirtis – atitrūkti nuo kasdienybės ir pasilepinti bei atgauti jėgas. Spalvingi ryškus akcentai mažai erdvei teikia žaismingumo, o žmonėms – energijos ir žvalumo. Nors užuolaidose galima įžvelgti augalinių motyvų, o pagalvėlėse – jūreiviškų dryžių, dizainerė teigia, kad kuriant interjerą nebuvo atsižvelgiama į įprastą pajūrio tematiką, o įkvėpimą teikė patys užsakovai, užkrečiantys gera nuotaika ir džiaugsmu.

Pagrindinis šio interjero išskirtinumas – akvarelės potėpius primenantis sienų dekoras – atsirado kartu su vaikų kambario sienos apdailos koncepcija. Suradus tinkamus motyvus, nuspręsta jais papuošti ir virtuvės zoną. Prie jų priderintos išskirtinio dizaino modernios kėdės. Kadangi valgomojo stalas stovi pereinamoje zonoje, jį nuspręsta apšviesti ne kabančiu šviestuvu, kuris „apsunkintų“ patalpą, o į sieną integruotomis LED juostomis. Jaukumo šiems namams teikia ir individualūs prisiminimai: ant sienos įamžintos šeimininkų poilsio akimirkos, o svetainės lentyną puošia iš Vokietijos parsivežti piešiniai.

Vietos trūkumas išspręstas įrengus prieškambaryje didelę spintą, kurioje telpa ir drabužiai, ir daiktų dėžės, ir būtiniausi buities prietaisai, ir net šildytuvas. Siekiant atverti kuo daugiau erdvės ir nesudaryti papildomų kliūčių pereiti į virtuvę, išorinė sanitarinio mazgo siena suformuota kampais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis