Balandžio mėnesio žurnale MANO NAMAI: mažų butų įsirengimo gudrybės

Laiko išblukinti paviršiai, neapdailinta faktūra, natūralios medžiagos yra lyg priešnuodis prieš vienadienius plastiko, metalo ir stiklo blizgučius. Gal todėl iš mūsų šiuolaikiško gyvenimo nedingsta seni daiktai. Praėjusio laiko žymės namų erdvėje vienaip ar kitaip susijusios su beveik visomis žurnalo MANO NAMAI balandžio numerio temomis.

Interjeras/geros idėjos


Maži butai

Nedideliuose butuose pritaikyti funkciniai sprendimai padeda išsaugoti erdvės pojūtį ir sukurti patogią gyventi aplinką. Tad tenka viską kruopščiai pergalvoti ir skaičiuoti kiekvieną centimetrą.

Briaunainis (29 kv.m.)

Nuotraukos – Leono Garbačausko. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Atnaujintame name Vilniaus senamiestyje įrengtas nedidukas vieno kambario butas buvo iš esmės pertvarkytas. Interjerą projektavusi dizainerė Vėjūna Kasinskienė turėjo nelengvą užduotį: erdvę ne tik reikėjo pertvarkyti taip, kad būtų patogu gyventi vienam vaikinui ar porai, bet ir atsižvelgti į dizaino subtilybes.

Išlaisvinta erdvė (36 kv.m.)

Nuotraukos – Andriaus Stepankevičiaus. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės.

Daugelio mažų butų problema – daiktais perkrautos erdvės. Taigi projektuodama nedidelį vieno kambario butą naujai pastatytame name, prestižiniame sostinės rajone, dizainerė Vismantė Tubelytė pagrindinį dėmesį skirė racionaliems sprendimams, padedantiems išlaisvinti mažą erdvę.

Interjeras/geros idėjos

Rami pastelė

Išraiškingos medžio ir tekstilės faktūros, neutralus koloritas ir prigesinti pasteliniai atspalviai, atidžiai parinkti dekoro elementai ir apgalvoti projektavimo sprendimai nedideliame, per du aukštus išdėstytame bute padėjo sukurti patogią, jaukią, ramią, bet nenuobodžią gyvenamąją erdvę.

Nuotraukos – Rasos Kuzmauskaitės. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Interjero projekto autorės – dizainerės Aliona Maliuta ir Anastasija Žuk („Idėjų studija“).

Visam butui dekoruoti dizainerės parinko baltą koloritą – taip buvo kuriamas vientisos ir šviesios erdvės įspūdis, tuo labiau kad jo fone puikiai atsiskleidžia jaukumo ir šilumos suteikiantys elementai: ąžuolo grindų faktūra, pilkos paprastų formų sofos gobeleno tekstūra ir priešais ją patiesto stambaus audimo kilimo paviršius.

Dizaino pamokos

Senėjimo estetika

Sendinimo efektas atsirado kaip modernių, blizgių paviršių, kuriančių šaltą, sterilų namų įspūdį, priešybė. Tokį efektą, kartais vadinamą rustika, galima būtų vertinti kaip europietišką kantri stiliaus analogą.

Medis – bene svarbiausias šio stiliaus dekoratyvinis elementas. Nuo laiko papilkėjusi spalva, grubios rankų darbo apdailos pėdsakai ir kiti trūkumai čia tampa privalumais.

Neapdailinti kambario plotai išryškinti itin minimalistinėmis detalėmis. Kuklus šviestuvas neužgožia lubų dekoratyvumo, jį dar labiau pabrėžia baltos sienos plotas. Lova parinkta taip pat itin minimalistinio dizaino, kad jokia jos puošmena nesutrikdytų šios aksetiškos aplinkos.

Rūdžių efektas

Sendinimo efektas naudojamas net šiuolaikiško stiliaus soduose, kur vyrauja pabrėžtinai naujausios medžiagos ir technologijos. Matyt, yra svari priežastis tokiems drąsiems eksperimentams įgyvendinti.

Nuotraukos – iš žurnalo „Mano namai“ archyvo. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Rūdžių patina padengti buities rakandai ar dekoratyvūs aksesuarai ilgą laiką buvo laikomi nepakeičiamais kaimiškojo stiliaus atributais. Dabar jie vertinami ne tik kaip šiek tiek senamadiškas vintažas: jie peržengė siaurus kaimo sodybos rėmus, tapo daug pakantesni kraštovaizdžio stiliui, nes lengvai suderina dvi funkcijas – ir traukia akį, ir suteikia išraiškingumo bendrai sodo koncepcijai.

Stiliaus paieškos

Languota tvarka

Kontrastingi ar monochrominiai, ritmiški ar išskidę, langučiai... Šio geometrinio ornamento trauka kartais virsta manija, paskui tarsi priblėsta ir vėl suka ratą iš naujo... Languotas raštas visada turi gerbėjų (kaip ir jam abejingų), tad dizaineriams nelieka nieko kita, kaip kurti naujų jo interpretacijų.

Nuotraukos – gamintojų, „Vida Press“. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Languoti baldų apmušalai – tarsi nuoroda į kaimiško stiliaus interjerą. Labai šviesiame ir erdviame, aksesuarais neperkrautame kambaryje du skirtingi langučių motyvai, panaudoti grindų ir baldų dekorui, nevargina akių – jie gana neutralūs. Gėlės, medinės sijos, grakštūs ir lengvi kėdžių siluetai taip pat sušvelnina griežtą rašto grafiką.

Stambūs langučiai tinka didelei, baldais nepastatytai plokštumai dekoruoti; ankštoje erdvėje toks raštas slėgs. Smulkiais langučiais, nelygu, kokio dydžio kambarys, nereikėtų dekoruoti visų sienų – vargins. Taigi jie labiau tinka kaip akcentai, kad ir vienai sienai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis