120 kv.m. mansardinis butas: tegyvuoja šviesa ir laisvė

Naujos statybos daugiabutyje įrengtos erdvios, saulėtos mansardos interjeras buvo projektuojamas „per atstumą“: atsižvelgdama į daug keliaujančios šeimininkės poreikius ir pageidavimus, perduotus per šiuolaikiškas ryšio priemones, dizainerė Jovita Jankauskienė kūrė jaukių, šviesių ir romantiškų namų atmosferą ir stengėsi rasti sąlyčio taškų tarp klasikinio ir modernaus įvaizdžio, romantiškos ir santūrios nuotaikos, estetikos ir funkcionalumo.

Objekto dosjė:
Tipas – naujos statybos 2 aukštų mansardinis butas.
Plotas – 120 m².
Gyventojai – 2 asmenų šeima (mama ir sūnus).
Interjero projekto autorė – dizainerė Jovita Jankauskienė.

R. Strakšaitės nuotr.

Erdvų mansardinio tipo butą įsigijusi su sūnumi gyvenanti aktyvi, daug dirbanti ir keliaujanti vilnietė savo namų įvaizdį visiškai patikėjo interjero dizainerei Jovitai Jankauskienei. Aptarus, ko ir kaip norėtų šeimininkai, dizainerei ne vieną dalyką teko spręsti savarankiškai, o svarbiais klausimais tartis tik telefonu ar internetu. Tačiau toks bendravimo būdas nesutrukdė sukurti abi puses tenkinančio rezultato. Projektuojant per du aukštus išsidėsčiusios mansardos interjerą, pirmiausia buvo svarbu tinkamai paskirstyti funkcines zonas. Šeimininkė iš pradžių savo privačiąją zoną ketino įrengti antrajame aukšte, tačiau patarta dizainerės „nusileido“ į kur kas erdvesnį pirmąjį. O vos 30 m² ploto viršutinė patalpa su gana dideliu stogo nuolydžiu atiteko jaunimui. Pirmajame aukšte buvo suprojektuotas bendrasis kambarys su poilsio zona, kompaktiška virtuve ir valgomuoju, šeimininkės miegamasis, papildomas svečių kambarys ir jaukus vonios kambarys.

R. Strakšaitės nuotr.

Įdomu tai, kad beveik visi baldai, šviestuvai ir net kai kurie aksesuarai į šiuos namus atkeliavo iš Kinijos – šeimininkė, virtualiai pasitarusi su dizainere, pati išsirinko patogią pilko atspalvio sofą, žaismingą gėlėtą krėslą, prabangius šviestuvus, sukuriančius klasikinės erdvės pojūtį, kilimus ir kitas detales. Lietuvoje pirkti kai kurie korpusiniai baldai – komoda, valgomojo stalas ir kt.

R. Strakšaitės nuotr.

Dizainerė suprojektavo stacionarią židinio ir televizoriaus konstrukciją – joje sumontuota kampinė židinio kapsulė, puikiai matoma tiek iš valgomojo zonos, tiek iš svetainės.

R. Strakšaitės nuotr.

Saulėtos palėpės interjerui dekoruoti buvo parinktas šviesus, beveik baltas sienų atspalvis, derinamas su šilto rusvo kolorito fragmentais, – kampuotai netaisyklingai erdvei Jovita stengėsi suteikti minkštumo ir jaukumo. Tokį įspūdį sustiprinti padėjo ir grindų danga – natūralaus atspalvio uosio parketlentės. Prie jų buvo derinama ir į antrąjį aukštą vedančių grakščių laiptų medinių turėklų apdaila. Nors iš pradžių buvo sumanyta svetainėje įrengti solidų, dekoratyvų klasikinio stiliaus židinį, dėl vietos stokos šios idėjos atsisakyta. Vietoj jo židinio zonoje dizainerė suprojektavo stacionarią konstrukciją, kurioje sumontuota ne tik kampinė židinio kapsulė, puikiai matoma tiek iš valgomojo zonos, tiek iš svetainės, bet ir vieta malkoms susidėti bei televizoriui pakabinti, o viršuje dar liko vietos lentynėlei. Toks sprendimas suteikė galimybę atsisakyti papildomų baldų, todėl bendrojo kambario erdvė atrodo jauki ir neperkrauta.
R. Strakšaitės nuotr.

Nusižiūrėk idėją
Norėdama šiek tiek atskirti virtuvę nuo prieškambario, dizainerė suprojektavo papildomą pertvarą. Kad ji labai neapsunkintų erdvės, buvo sumontuota niša, pro kurią į prieškambarį patenka natūralios šviesos. Šiai nišai Jovita suteikė dar vieną funkciją – joje įkomponavo prieskoninių augalų vazonėlių.

R. Strakšaitės nuotr.
R. Strakšaitės nuotr.

Valgomojo zona su apskritu stalu apgalvotai įkomponuota saulėtoje buto vietoje palei didelius langus.

Vienas iš pagrindinių šeimininkės pageidavimų buvo išskirtinis vonios kambarys. Jis turėjo atrodyti ne kaip pagalbinė higienos patalpa, o kaip visavertė namų erdvė, primenanti romantišką buduarą. Norėdama, kad viso buto interjeras atrodytų nuoseklus ir vientisas, Jovita šiai patalpai dekoruoti pasirinko tokį patį spalvinį derinį kaip ir likusioje erdvėje – šiltas rusvas sienų atspalvis buvo derinamas su balta baldų, vonios santechnikos spalva bei fakūriškais natūralaus medžio fragmentais. Nors šiame vonios kambaryje sumontuota įprasta šiuolaikiško dizaino santechnikos įranga, elegancijos ir prabangos pojūtį čia padėjo kurti atitinkamo dizaino baldai, klasikinis durų modelis, kruopščiai parinkti aksesuarai ir detalės. Didžiulis veidrodis su paprastais mediniais rėmais papuoštas grakščiais klasikinio stiliaus sieniniais šviestuvais, o praustuvo spintelės fasadams prabangos suteikė dekoratyvios rankenėlės su kristalais.

R. Strakšaitės nuotr.

Dizainerė pataria
Vonios kambaryje norėdami sukurti romantišką buduaro atmosferą, stenkitės, kur galima, atsisakyti keraminių plytelių dangos. Plyteles naudokite tik tose vietose, kur būtina, – palei vonią, dušo kabiną ar praustuvą. Likusias sienas geriau dekoruokite prie interjero atspalvio derančiais dažais ar net tapetais, tik išsirinkite tinkamus naudoti vonios kambariuose.

R. Strakšaitės nuotr.

Virš praustuvo zonos pakabintas didžiulis veidrodis padeda vizualiai padidinti romantišką vonios buduarą.

R. Strakšaitės nuotr.

Šiuolaikiško dizaino vonia atlieka ir dušo kabinos paskirtį – dėl šios priežasties palei vonios kraštą sukonstruota praktiška permatoma sienelė.

Šeimininkės miegamasis įrengtas nedideliame pirmojo aukšto kambaryje su stogo nuolydžiu. Nestandartinė erdvės forma pati savaime šiai zonai suteikė romantikos pojūtį, tad dizainerei stilistinėmis išraiškos priemonėmis teliko tik subtiliai jį pabrėžti. Palei aukštesnę sieną, priešais langą, buvo įkomponuota ryškaus žydro kolorito lova su aukštu aksominiu galvūgaliu, langai dekoruoti raštuotomis, klasikiniu principu parištomis užuolaidomis, o tarp jų įkomponuotas dekoratyvinis židinys.

R. Strakšaitės nuotr.

Praktiškas spendimas
Palei sieną su stogo nuolydžiu įkomponuota erdvės formas atitinkanti didelė spinta ne tik sukuria papildomos vietos daiktams susidėti, bet ir dėl vienspalvių lygių fasadų suteikia kambariui tvarkos, vientisumo, padeda vizualiai pakoreguoti erdvės formas ir linijas.

R. Strakšaitės nuotr.
R. Strakšaitės nuotr.

Rečiau pagal paskirtį naudojamas svečių kambarys dažnai atlieka drabužinės vaidmenį – palei sieną čia įrengta didelė talpi spinta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis