Liepos mėnesio MANO NAMAI numeryje: vasariški interjerai ir dovanos kiekvienam

Vasarą mėgaujamės gamta, saule, žaluma, tyru oru, gaiviu vandeniu ir, žinoma, šio gėrio apsuptais jaukiais namais. Apie visa tai – žurnalo MANO NAMAI liepos numeryje.

Interjeras/geros idėjos

Baltoje palėpėje – trūkumai, paversti privalumais

Nuotraukos – Leono Garbačausko. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Projekto autorė – interjero dizainerė Laura Giržadė.

Maži langai, tamsi patalpa, netaisyklinga erdvės forma, patalpą skaidančios sijos ir nė vieno „standartinio“ 90 laipsnių kampo – tai tik dalis trūkumų, kuriuos teko taisyti, koreguoti, užmaskuoti ir paversti privalumais interjerą istorinio namo palėpėje įrengtame bute kūrusiai dizainerei.

Buto interjerą projektavusi dizainerė surado sprendimų, kaip šioje įspūdingoje, tačiau komplikuotoje patalpoje su stačiais stogo nuolydžio šlaitais, patalpą skaidančiomis metalinėmis konstruktyvinėmis sijomis, siaurėjančiomis ir vėl platėjančiomis plokštumomis, daugybe kampų ir nedideliais langais įrengti patogią ir estetišką gyvenamąją erdvę.


Šviesos trūkumo problemą dizainerė išsprendė interjerui dekoruoti pasirinkusi baltą spalvą, tiksliau – tik vieną jo atspalvį, baltą su trupučiu pilko ingrediento. Visame bute išklotos blizgios epoksidinės grindys sukuria didesnės, vientisos erdvės įspūdį.

Mažos erdvės sprendimai

Butas, kuriame liko vietos sąmojui

Nuotraukos – Leono Garbačausko. Tekstas – Kristinos Pečiukonienės. Interjero projekto autorius – architektas Darius Baliukevičius (studija „4 plius“).

Kūrybiškas požiūris į aplinką, netipiniai sprendimai, šmaikščiai idėjai teikiama pirmenybė vos vieno kambario bute padėjo sukurti žaismingą interjerą, nepamirštant architektūros principų, būtinų projektuojant mažą gyvenamąją erdvę.

Valgomojo zona – tarsi vaizdas iš lietuviškos sodybos. Tačiau ir čia nevengta pažaisti kontrastingu miesto bei kaimo įvaizdžiu. Prie nedidelio apskrito staliuko telpa ir ryškiai žaliai perdažyta antikvarinė kėdė, ir šiuolaikinio dizaino plastikinis krėsliukas, ir kukli, liaudiška ornamentika dekoruota taburetė.

Interjere vyrauja tik trys pagrindinės apdailos medžiagos – medis, klinkeris ir baltai dažytas tinkas. Jos subtiliai papildo viena į kitą ir kuria vientisumo įspūdį. Atsisakyta nefunkcionalių detalių, o laisvos, išgrynintos erdvės pojūtį padeda išsaugoti gerai apgalvotos funkcinės zonos.

Gyvenimas užmiestyje

Optimistinė vizija tapo vienkiemio realybe

Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Kai prieš dvylika metų menininkės ir verslininko šeima pirmą kartą pamatė apleistame lauke suniokotą, kiauru stogu vienkiemio trobą, vargu ar kam kitam būtų užtekę optimizmo įžvelgti joje kokių nors privalumų.

Pagal dokumentus namas statytas 1920 metais, tačiau iš tiesų jis gali būti ir senesnis, galbūt net XIX amžiaus. Vis dėlto šeimininkus pakerėjo ne sodybos būklė, o aplink plytintys laukai, kalvelės ir toliai. Nors atrodė, kad paprasčiausia būtų sukrypusią trobą nugriauti ir statyti naują namą, šeimininkai pasirinko kur kas sunkesnį kelią – restauravo seną statinį.

Sezono aktualijos

Daržo alternatyva

Nuotraukos „VIDA PRESS“, „SHUTTERSTOCK“. Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Labai dažnai daržo, kaip savarankiško sodo elemento, visai nereikia. Kam kasti lysves, jei daržoves galima auginti vazonuose ir šiais puošti lauko virtuvę, terasą, įėjimo zoną, tvenkinį, skalda grįstą kiemelį, laiptus, ištuštėjusį gėlyno kampą, tvorą ar kitas vertikalias plokštumas.

Vienoje vietoje sukomponuoti vazonai atrodo harmoningai. Paprasčiausia derinti pagamintus iš tokios pat medžiagos, tik skirtingo dydžio ir formos indus. Kurdami kompoziciją centre sustatykite didžiausius ir plačiausius vazonus, iš šonų – mažesnius.


Jei stinga vietos, vazonus galima ne tik kabinti ant sienų, bet ir sudėti vieną ant kito. Vietoj indų galima naudoti net substrato maišus, plastiko pigumą paslėpus įvairiomis dekoravimo medžiagomis.

Dizaino klasika

Sodo nykštukai: tarp kičo ir subtilaus humoro

Tekstas – Danguolės Kiškienės.

Gal sodo nykštukai ir nesulauktų tiek dėmesio, jei nevirtų ginčai dėl dekoratyviosios jų vertės. Įdomiausia, kad prieštaringus vertinimus lėmė ne vien estetinės savybės: aistras dėl nykštukų kaitino ir karai, ir finansiniai išskaičiavimai, ir garsiausios pasaulyje sodo dizaino parodos ambicijos.

Šiandien vienus sodo nykštukai erzina, kitus linksmina, treti su jais kaunasi kaip su miesčioniškumo apraiška, ketvirti tuos kovotojus vadina snobais. O juk iš tiesų riba, skirianti kičą ir originalumą, yra labai neapibrėžta... Vis dėlto šiuo metu, pasak „Vikipedijos“, Vokietijoje (kuri laikoma sodo nykštukų tėvyne) „gyvena“ 25 milijonai sodo nykštukų. Didžiojoje Britanijoje po maždaug dvidešimtmetį trukusio sąstingio 2011-aisiais nupirkta du kartus daugiau mažųjų žmogeliukų nei prieš metus.

Be to, kiekvieno įsigijusio ar prenumeruojančio žurnalą MANO NAMAI liepos numeryje laukia dovanų kuponas:


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis