27 kv.m butas Vilniuje, kuriame stebina kūrybiški sprendimai

Kūrybiškas požiūris į aplinką, įsiklausymas į šeimininkų vizijas, netipiniai sprendimai, šmaikščiai idėjai teikiama pirmenybė vos vieno kambario bute padėjo sukurti ištisą istoriją apie obuoliaujantį Briedžiu vadinamą elnią, miestą ir kaimą, keliones ir žvaigždynus. Kuriant žaismingą interjerą nepamiršti ir architektūros principai, būtini projektuojant mažą gyvenamąją erdvę.

Objekto dosjė:

Tipas – naujos statybos butas Vilniuje.

Plotas – 27 m2.

Gyvenamoji erdvė: 1 bendrasis kambarys, atskiras vonios kambarys.

Paskirtis – butas nuomai.

Interjero projekto autorius – architektas Darius Baliukevičius (studija „4 plius“).

Asmeninio albumo nuotr.

Nedidelis vieno kambario butas naujos statybos name Vilniaus centre buvo projektuojamas atsižvelgiant į jo paskirtį – būstas skirtas trumpalaikei nuomai, iš kitų šalių paviešėti Lietuvoje atvykusiems svečiams priimti. Tai lėmė ir interjero idėją – būstą įrengti taip, kad jis simboliškai, linksmai ir šiek tiek ironiškai pasakotų apie Lietuvą, apie mūsų šalies miesto ir kaimo kontrastą. Sumanymą įgyvendinti padėjo apdailos medžiagos: klinkerio plytų danga, tarsi vaizduojanti miesto mūrus, ir jauki ąžuolo parketlenčių faktūra, primenanti lietuvišką kaimą.

L. Garbačausko nuotr.

Baltos kambario lubos buvo dekoruotos žvaigždėlapiu, simbolizuojančiu Vilniaus observatoriją, o galinėje sienoje sumontuotas langas papuoštas stilizuotomis kaimo trobos langinėmis. Prie jo įrengta valgomojo zona – tarsi vaizdas iš lietuviškos sodybos. Tačiau ir čia nevengta pažaisti kontrastingu miesto bei kaimo įvaizdžiu. Prie nedidelio apskrito staliuko telpa ir ryškiai žaliai perdažyta antikvarinė kėdė, ir šiuolaikinio dizaino plastikinis krėsliukas, ir kukli, liaudiška ornamentika dekoruota taburetė. Šiai spalvingai kompozicijai dar daugiau žaismės suteikia ryškiai raudona spalva nudažytas grakščių formų antikvarinis šviestuvas.

L. Garbačausko nuotr.

Tarp prieškambario ir virtuvės zonų įkurdintas lietuviškus obuolius renkantis veidrodinis elnias Briedis tapo šmaikščiu šio buto simboliu, subtiliai pabrėžiančiu interjero idėją. Ritmiška veidrodžio kompozicija su vertikaliais medinių spintelių intarpais sukuria savotišką judesio įspūdį ir paįvairina mažos erdvės formas.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad nedideliame bute per daug istorijų, veiksmo ir detalių, tačiau iš tiesų interjeras gana minimalistinis. Čia vyrauja tik trys pagrindinės apdailos medžiagos – medis, klinkeris ir baltai dažytas tinkas. Jos subtiliai papildo viena į kitą ir kuria vientisumo įspūdį. Atsisakyta nefunkcionalių detalių, o laisvos, išgrynintos erdvės pojūtį padeda išsaugoti gerai apgalvotos funkcinės zonos. Nedidelis prieškambaris veda į pagrindinį kambarį, čia palei sieną suformuota kompaktiška, beveik nematoma virtuvė su vientisais, įsiliejančiais į aplinką medžio faktūros fasadais priešais langą įrengta valgomojo zona. Prie kitos sienos įruoštas darbo kampelis ir biblioteka. Atvira jos lentynų konstrukcija subtiliai pereina į miegamojo zoną, kurioje sukonstruota talpi spinta su stumdomosiomis durimis. Kambario centre įkomponuota didelė balta lova. Tai tarsi svarbiausias baldas – ant jo įsitaisius galima stebėti visas bute pasakojamas istorijas.

L. Garbačausko nuotr.

Apgalvotos detalės – ryškiai žalios vidinės spintos lentynos, skirtingų spalvų rankenėlės, ryškus raudonas šviestuvas, kėdžių puošyba – interjerui suteikia žaismingumo ir sąmojo.

L. Garbačausko nuotr.

Kambario centre stūksanti didelė monolitinė lakoniškų formų lova – tarsi baltas minkštas debesis, simbolizuojantis saugumą ir pastovumą.

L. Garbačausko nuotr.

Idėja

Astronomija besidomintis architektas ant lubų perkėlė žvaigždėlapį su žybsinčiomis „žvaigždėmis“ – nedideliais šviestuvais, galinčiais keisti spalvą ir padedančiais namuose kurti skirtingą atmosferą. Šią „observatorijos“ idėją kūrybiškai įgyvendino „Menų kalvės“ komanda. Lubų viduryje pakabintas televizorius – dar vienas ironiškas kontrastas tarp mokslo ir meno, rimtumo ir pramogos.

Siekiant išsaugoti vientisą stilių, vos 5 m2 ploto vonios kambariui dekoruoti pasirinktos tos pačios apdailos medžiagos kaip ir visame bute. Tiesa, teko pasirūpinti, kad jos būtų pritaikytos naudoti drėgnoje patalpoje. Gerai vandenį sugeriančią klinkerio dangą bei ąžuolo parketlentes reikėjo stipriai impregnuoti, tačiau tai neprivertė atsisakyti sumanymų. O vonios kambaryje jų taip pat netrūksta. Nuo durų dušo zonos link kelią subtiliai žymi lubose sumontuoti šviestuvėliai, simbolizuojantys lėktuvų oro kelius, o lietuvišką svetingumą svečiams „demonstruoja“ veidrodinės figūros: tarsi dubenį vandens laikantis merginos siluetas virš praustuvo ir jai „kelią šviečiančio“ vaikino kontūrai.

L. Garbačausko nuotr.

Vonios kambaryje pritaikytos funkciniu požiūriu netinkamos, sugeriančios drėgmę apdailos medžiagos padeda dar labiau akcentuoti šmaikščias interjero idėjas.

L. Garbačausko nuotr.
L. Garbačausko nuotr.

Spalvinis kodas

Interjere naudotos trys spalvos: gelsva, balta ir juoda. Ryškiai žalia pritaikyta kaip išraiškingas, idėją pabrėžiantis akcentas. Dėl išlaikytos tinkamos proporcijos šios spalvos papildo viena kitą, sukuria spalvinės temperatūros (šilta–šalta) balansą, todėl vizualiai padeda išsaugoti erdvės pojūtį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis