Angliškos klasikos įkvėpti 157 kv.m namai Šiauliuose

Kurdami savo svajonių būstą šiauliečiai Dovilė ir Tadas Gideikos įkvėpimo sėmėsi iš garsių anglų rašytojų Aghatos Christie ir Johno Galsworthy kūrinių. Prieš ketverius metus į namą įsikėlusi pora interjerui dekoruoti pasirinko šiuolaikiškos klasikos stilistiką, derančią prie šeimininkų pomėgių, tradicijos gerti popiečio arbatą ir čia vyraujančios angliškos tvarkos.

Į vis dar kuriamus šeimos namus žurnalo kūrybinę grupę pasikvietusi Dovilė prasitaria, kad vakarojant terasoje gimsta geriausios idėjos. Viena jų – lauko staliukas, kurį namų šeimininkas sumeistravo iš medinių europadėklų. Baldas padengtas grūdintu ir blizgiu stiklu ir pastatytas garbingiausioje terasos vietoje.

Įgimtu stiliaus jausmu pasižyminti Dovilė norėjo, kad terasos grindys būtų medinės, iš lietuviškos pušies – jos lauke esančiai poilsio zonai suteikia namų jaukumo. Medinės lubos, išpuoselėti vazonuose auginami augalai ir kilimas darniai susieja eksterjerą ir interjerą. Prie lininių užuolaidų ir didelių langų priderinti minkšti, pilkšvo atspalvio baldai, kuriuos smarkesniam lietui užėjus Dovilė rūpestingai dangsto nuo vandens lašų. Kodėl terasai pasirinkti ne lauko baldai? „Laukiausi vaikų, tad svarbiausia buvo patogumas ir funkcionalumas“, – originaliu sprendimu nustebina dvynukus auginanti namo šeimininkė.

A. Narmonto nuotr.

Užmiesčio namo stilių išryškina klasikinei architektūrai būdingas frontonas ir dvi laikančiosios kolonos. Raudonos klinkerio plytelės priderintos prie fasado, o iš toli baltuojantį arkinių durų siluetą atkartoja melsvai rausvų lauko trinkelių mozaika.
A. Narmonto nuotr.
A. Narmonto nuotr.

Gera idėja

Staliukas pagamintas iš europadėklų. Ši dabar madinga ir dažnai naudojama medžiaga, atrodytų, labiau tiktų kaimo sodybai, tačiau blizgus stiklas, kuriuo uždengtas baldas, suteikia jam originalumo ir šiuolaikiškumo. Be to, nuo stiklo atsispindintis šviesos ir šešėlių mirgėjimas sukuria šventišką ir žaismingą nuotaiką.

A. Narmonto nuotr.

Įžengę į prieškambarį paprastai susikuriame pirmą įspūdį apie namų šeimininkus. Solidi knygų spinta, deranti su tamsia grindų danga, ne tik įkūnija klasikinio stiliaus būsto puošybos principus – tai ir užuomina apie čia gyvenančių žmonių pomėgius.

Iš pažiūros gan erdvus (157 m²) vieno aukšto namas dvelkia angliško stiliaus dvasia. Klasikiniam interjerui duoklę atidavę būsto šeimininkai namus kūrė pasikliaudami intuicija. „Kėlėmės į dar neįrengtas erdves, taigi turėjome galimybę pajusti, kur kokio daikto norėtųsi. Nebijojome radinių iš sendaikčių turgaus, kai kurie jų atkeliavę iš Didžiosios Britanijos, kiti pirkti Lietuvoje“, – pasakoja Dovilė. Į klasikinį interjerą kuo puikiausiai įsilieja veidrodžiai auksaspalviais apvadais, raudonmedžio indauja, knygų spinta. „Daug kas mano, kad mūsų namuose vyrauja brangios medžiagos, iš vardinių butikų pirkti daiktai, tačiau iš tiesų visa tai – vyro išmonės ir darbščių rankų rezultatas“, – šypsosi šeimininkė. Karnizai, kolonos – Tado rankų triūsas. Šie interjero elementai puikiai dera prie gėlėtų gobelenų ir kilimų. O pastarųjų namuose daug. Kilimai subtiliai įrėmina zonas didelėje erdvėje, jų fone išryškėja baldų grožis.

A. Narmonto nuotr.

Sendaikčių turguje įsigytas veidrodis auksaspalviais rėmais idealiai tinka prie klasikinio stiliaus stalelio ir miniatiūrinio toršero.

A. Narmonto nuotr.

Kilimai ne tik susieja atskiras detales į visumą, sukuria pusiausvyrą ir yra išskirtinis interjero akcentas, bet ir kuria ypatingą nuotaiką, teikia jaukumo.

A. Narmonto nuotr.

Baldai ir kiti interjero puošybos elementai išsiskiria subtilia prabanga ir elegancija, tad nuosekliai tęsia namo interjero stilistinę koncepciją.

A. Narmonto nuotr.

Vėsesnėmis dienomis šeima užsikuria balto ketaus krosnelę. Ramiais vasaros vakarais mėgaujasi jaukia žvakių ir baltų toršerų šviesa, o per šventes, siekiant sukurti iškilmingą nuotaiką, namuose sujungiami prabanga spinduliuojantys šviestuvai.

Bendrajame kambaryje be svarbiausių – valgomojo, virtuvės ir svetainės – funkcinių zonų įkomponuotas ir poilsio kampelis. Jam skirta nedideliame erkeryje esanti palangė, uždengta minkštu užtiesalu. Laisvą valandėlę čia ne tik smagu vienumoje mėgautis knygomis, bet ir patogu jas laikyti po palange sumontuotuose stalčiuose ar spintelėje. Šią vietą šeimininkai vadina turkiška svajone, nes čia pritapo dovanotas kaljanas. Vos kartą išmėginta dovana atlieka estetinę funkciją ir dera su kitais auksaspalviais interjero aksesuarais. Į gyvenamąją erdvę darniai įsiliejanti virtuvės zona traukia akį išskirtine pasteline spintelių spalva. „Ši spalva keičiasi lyg chameleonas. Tik pridėk melsvą ar raudoną daiktą, ir ji sureaguos“, – pasakoja pašnekovė ir priduria, kad sprendimas įsileisti gelsvos spalvos pasiteisino – net darganotomis dienomis namuose karaliauja vasara.

A. Narmonto nuotr.

Siekiant sukurti lengvumo įspūdį interjeras neperkrautas buityje naudojamais daiktais. „Gera namuose, kuriuose galima erdvės įkvėpti, bet aš tų, kuriems vis norisi pokyčių ir remonto“, – juokauja dvynių mama.

A. Narmonto nuotr.

Elegantiškos klostuotos užuolaidos, lubų karnizai, įsprūdomis puošti virtuvės baldai, gelsvų juostų tapetai, tekstilės spalvos ir ornamentai – angliška klasika lietuvių namuose.

Erdvus vonios kambarys, į kurį patenkama pro šeimininkų miegamąjį ir drabužinę, dienomis sklidinas šviesos. Jis dera prie bendros namo stilistikos: apatinė sienų dalis išklijuota baltomis plytelėmis, o viršutinė dekoruota gelsvais tapetais, langus dengia tokios pat spalvų gamos užuolaidos. Švaros ir ramybės įspūdį sustiprina blizgūs baltos spalvos baldai, balta santechnika, iš kelionių parsivežtos egzotiškos kriauklės. Tačiau klasikinis krėslas neleidžia pamiršti pirminės interjero koncepcijos idėjos. Tiesa, angliškos klasikos užuominos čia ne vienintelės. Vonios kambario sienos puoštos paveikslais – šią idėją Dovilė aptiko vartydama prancūziškus mados žurnalus. Mėlyni paveikslų rėmeliai žaismingai konkuruoja su aukso atspalviais ir kuria pamario asociaciją – vasarą tai vienas geidžiamiausių potyrių. Klasikinės aplinkos įspūdį vonios kambaryje kuria ir kiti baldai bei puošybos elementai: įsprūdomis dekoruotos praustuvo spintelės durelės, grakštus stalelis, auksaspalviai aksesuarai ir puošni gėlių puokštė.

A. Narmonto nuotr.

Palei langą stovi pagrindinis šio kambario akcentas – išskirtinio dizaino krėslas. Neįprastas buitinės paskirties patalpai baldas bei ant grindų patiestas kilimas vonios kambariui suteikia elegancijos ir tam tikros intrigos.

A. Narmonto nuotr.

Vonios kambario idėją šeimininkė nusižiūrėjo iš prancūziškų mados žurnalų. XIX a. pradžioje vonią puošti įrėmintais paveikslais buvo itin madinga.

A. Narmonto nuotr.

Ramybe ir švara alsuojančiame šeimininkų miegamajame taip pat viešpatauja modernioji klasika: klostuota įspūdingos faktūros lovatiesė, pagalvėlės, šviestuvai skrupulingai priderinti prie baldų.

A. Narmonto nuotr.

Iš miegamojo į drabužinę veda balta kiliminė danga. Kambaryje vyrauja pasteliniai, Damasko rožės ir aukso atspalviai. Kiek ryškiau suspindi tik gelsvos užuolaidos.

Viena jaukiausių erdvių namuose – vaikų miegamasis. Dvynukų kambaryje prancūziški popieriniai tapetai, puošti ant debesies šokančiais angelais, derinami prie kreminio atspalvio minkštutėlės grindų dangos ir medinių lovelių. Ant sienos užrašyti vaikų vardai – Juozas ir Petras. Didžiojoje Britanijoje ir Olandijoje jau seniai įprasta taip puošti vaikų kambarius, tačiau Lietuvoje ši tradicija dar tik skinasi kelią. Dovilė tikisi, kad ši idėja patiks ir ūgtelėjusiems berniukams. Pelenų rožės atspalvio tapetus sūnų miegamajam parinkusi mama tikina, kad kurdama vaikų kambario interjerą įgyvendina savo, kaip namų dekoratorės, idėjas. „Daugiau laiko praleidžiant namuose gimsta įvairių minčių, tenka save tramdyti, kad nepulčiau visų jų realizuoti, kitaip remontas niekada nesibaigtų. Štai ir miegamajame dar norėčiau konsolės, gal apie naują sienų spalvą taip pat būtų laikas pagalvoti?!“ – šypsosi Dovilė.

A. Narmonto nuotr.

Kičo ir nereikalingų detalių interjere išvengę šeimininkai, net augindami vaikus, sugeba išvengti namuose chaoso ir išlaikyti idealią tvarką.

A. Narmonto nuotr.

Kūrybiškas sprendimas
Idėją papuošti vaikų miegamąjį jų vardais Dovilė parsivežė iš Anglijos. Ten jau kuris laikas įprasta taip puošti atžalų kambarius, tačiau Lietuvoje ši tradicija dar tik skinasi kelią.

OBJEKTO DOSJĖ:
Tipas – gyvenamasis namas užmiestyje.
Plotas – 157 m².
Gyvenamoji erdvė: 1 aukštas – bendrasis kambarys, 2 miegamieji (tėvų ir vaikų).
Patalpos aukštis – 2,90 m.
Šeimininkai – šeima su 2 vaikais.
Interjero autoriai – šeimininkai Dovilė ir Tadas Gideikos, architektas – Darius Jakubauskas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis