Universalumo įvaizdis 40 kv.m bute Vilniuje

Nedidelio 40 m² buto interjero stiliaus idėją lėmė pragmatiškas poreikis – šis būstas skirtas nuomai. Tad siekta sukurti patogią gyventi erdvę, o universalumas ir racionalumas tapo prioritetiniais aspektais. Pasak projekto autorės Gintarės Jarmalavičiūtės, interjeras turėjo būti daugeliui suprantamas, svarbios buvo ir būsto įrengimo sąnaudos: medžiagos turėjo būti kokybiškos, tačiau ne pačios brangiausios. Tad modernaus interjero koncepcija įgyvendinta pasirinkus santūrius, bet originalius dizaino sprendimus.

Objekto dosjė:
Tipas – butas naujos statybos name.
Plotas – 40 m².
Gyvenamoji erdvė – vienas kambarys.
Paskirtis – nuomojamas būstas.
Projekto autorė – interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė.

Taigi užduotis buvo aiški, reikalaujanti ir vaizduotės, ir preciziškumo. Kadangi buto erdvė turėjo išlikti atvira, tačiau labai aiškiai suskirstytomis funkcinėmis zonomis, interjero dizainerei Gintarei Jarmalavičiūtei teko gerai apgalvoti jų pozicijas. Buto planas nebuvo keičiamas, jį reikėjo priimti kaip duotybę. O ši nebuvo labai paprasta: vonios kambarys gana didelis – 6 m², o prieškambariui, virtuvei, svetainei ir miegamajam liko 34 m². Nemenkas iššūkis buvo tai, kad ši patalpa – kvadrato formos. Pasak interjero dizainerės, suvaldyti tokią erdvę – tarsi spręsti matematikos uždavinį. Todėl teko gerai apgalvoti funkcinių zonų pozicijas ir vizualias priemones joms apibrėžti. Virtuvė nuo miegamojo buvo atskirta suformavus sieną, o statmenai jai suprojektuota lentynų konstrukcija atskyrė svetainę ir miegamąjį. Ji tapo ir pagrindiniu interjero akcentu – lengvos, kambario erdvės neapsunkinančios lentynos suteikia ritmiškos ekspresijos vientisoms plokštumoms.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Atvirų lentynų konstrukcija skirta funkcinėms zonoms apibrėžti: iš svetainės pusės palei ją pastatyta nedidelė patogi sofa, o iš kitos pusės įrengtas miegamasis, į kurį paliktas atviras įėjimas.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Siekiant logiškai padalyti butą, jo centre suformuota miegamoji erdvė, o aplink ratu išdėstytos kitos gyvenamosios zonos. Taip išsaugotas vientisos erdvės įspūdis.

Dizainerė pasirinko stilistinę interjero koncepciją atitinkančias medžiagas. Suprojektavus masyvų virtuvės ir prieškambario baldą, atsirado nedidelė niša – ji tiko valgomajam stalui įkomponuoti. Kadangi lakoniško dizaino stalas ir kėdės pagaminti iš medžio masyvo, siena šalia jų taip pat dekoruota medžio faktūros plokšte, tapusia vizualia atsvara blizgiems virtuvės baldams. Jaukumo įspūdį sustiprina ne tik šiltas medžio faktūros koloritas, bet ir žaismingas šviestuvas tekstilės gaubtais. Jis užpildo erdvę virš valgomojo stalo ir vizualiai išskiria šią zoną. Kadangi stalas dengtas blizgia laminuota plokšte (taip praktiškiau...), šviestuvo skleidžiama šviesa atsispindi jo paviršiuje.
Virtuvėje pagrindinė darbo zona buvo suprojektuota prie pertvaros, už kurios yra miegamasis. Palei šoninę sieną įkomponuota lubas siekianti uždarų spintelių konstrukcija. Baldų paviršiai – baltos blizgios faktūros. Gintarė įsitikinusi, jog teiginys, kad blizgūs balti baldai nepraktiški, tėra mitas. Iš tiesų prižiūrėti tokius baldus labai paprasta, o valyti lengva. O ir kaip be šios spalvos išsiversi, jei būtina vizualiai padidinti erdvę?..

A. Stepankevičiaus nuotr.

Visame interjere vyrauja tokios pat medžiagos ir spalvos. Pasak Gintarės, mažoje erdvėje per didelė jų gausa tik kenktų. Tad baldams naudota plokštė pasirinkta ir sienos šalia valgomojo stalo dekorui.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Originalus sprendimas
Dizainerė daug dėmesio skyrė vizualiam ir funkciniam interjero ryšiui sukurti. Tamsių plytelių grindys atskiria prieškambario ir virtuvės zonas, o suvienija jas vientisa baldo konstrukcija – talpi daiktadėžė, naudojama ir kaip prieškambario suolelis, yra sujungta su virtuvės spintelių bloku.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Lentynėlės ne tik sukuria tam tikrą ritmiką bei pagyvina kompoziciją, bet ir atkartoja svetainės zonoje esančios lentynos motyvą.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Nors butas nedidelis, virtuvė yra erdvi, o ir uždarų spintų daiktams sudėti įtaisyta nemažai. Tarp durų į vonios kambarį ir virtuvės zonos prieškambaryje sumaniai įkomponuota drabužių spinta.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Norėdama nuo langų nutolusiai prieškambario zonai suteikti didesnės ir šviesesnės patalpos įspūdį, interjero autorė spintai parinko blizgias šviesą atspindinčias duris.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Gera idėja
Interjero dizainerei teko rimtas iššūkis: miegamasis turėjo būti neatskirtas nuo bendros erdvės stumdomosiomis durimis ar siena, tačiau ir atviro palikti nenorėta. Teko ieškoti aukso vidurio. Tinkamiausiu sprendimu tapo lentynų konstrukcija: ji atskiria zonas, bet padeda išsaugoti erdvės pojūtį, riba yra menama ir neįkyri, nesudaranti kliūčių į miegamąjį patekti dienos šviesai.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Svetainės zonoje sofa įkomponuota taip, kad būtų nukreipta į didelius langus ir pro juos atsiveriantį vaizdą.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Lentynų konstrukcija ne tik suskaido erdvę, bet ir atlieka miegamojo spintelės paskirtį, mat šiai čia pristigo vietos. Po lentynėlėmis paslėpti šviestuvai kambarį pripildo švelnaus šešėlių mirgėjimo.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Butas apšviečiamas paslėptais LED šviestuvais, įmontuotais į lubas ir nuvinguriuojančiais aplink visas zonas tarsi gyvatė: šviestuvų konstrukcija nuo prieškambario per svetainę pasiekia miegamąjį. Taip sukuriama šviesos ir linijų darna. Toks apšvietimas pasižymi funkcionalumu ir labai gerai išsklaidyta šviesa.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Iš virtuvės ir valgomojo zonos atsiveria svetainės erdvė. Kadangi apie būsimų buto gyventojų skonį ir pomėgius galima tik spėlioti, interjero dizainerė siekė, jog spalvos ir faktūros būtų jaukios ir neįkyrios, o jų derinys universalus ir priimtinas tiek vyrui, tiek moteriai. Visoms plokštumoms pasirinktas neutralus koloritas, o medžio faktūros sienų dekoras (ne tik valgomojo zonoje, bet ir virš virtuvės darbastalio, svetainės nišoje) suteikia interjerui vientisumo bei šilumos. Santūrią spalvų gamą paryškina minkštieji baldai ir tekstilė. Ritmiškai pasikartojantys rusvai pilkšvų atspalvių akcentai – užuolaidos, lovos galvūgalis, pagalvėlės – pratęsia prieškambario grindų plytelių spalvinį motyvą. Priešais langą įkomponuota gaivios spalvos, tačiau nekonkuruojanti su sienų plokštumomis santūraus dizaino sofa.

Dizainerei buvo iškelta sąlyga negriauti vonios kambario sienų, todėl jis yra gan erdvus. Remiantis pragmatiškais sumetimais ir tikintis, kad bute gyvens jaunas žmogus, neturintis laiko mirkti vonioje, įrengtas tik dušas. Kad išliktų erdvės pojūtis, ši zona atskirta stikline pertvara, nesukuriančia vizualaus barjero. Reljefiškos, tarsi vandens purslais raibuliuojančios plytelės, kuriomis dekoruota dalis vonios kambario sienų, suteikia subtilaus dinamiškumo ir yra tarsi atsvara lygioms plokštumoms. Siekdama nenukrypti nuo interjero spalvų gamos, vonios kambario grindims Gintarė parinko tokio pat tamsaus kolorito plyteles, kokiomis dekoruotas ir prieškambaris.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Sterilią vonios kambario aplinką pagyvina reljefiška sienų danga.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Praktiškas sprendimas
Po veidrodžiu virš praustuvo suformuotas laiptelis, ant kurio galima laikyti higienos priemones ar net pastatyti gėlių vazonėlių.

A. Stepankevičiaus nuotr.

A. Stepankevičiaus nuotr.

Kadangi vonios kambaryje vietos buvo nemažai, čia tilpo uždara didelė spinta, kurioje paslėpta skalbimo mašina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis