Patarimai, kaip pagyvinti interjerą tamsesniais atspalviais

Nors dalis žmonių norėtų paeksperimentuoti dažydami kambarių sienas ryškiomis, tamsiomis spalvomis, retas kuris drįsta iš tiesų tai padaryti. Priežastis paprasta: mes nežinome, kaip panaudoti tamsias spalvas, kad nesugadintume vaizdo, manome, kad jos tinka tik dideliems kambariams arba laikomės tradicinio požiūrio, kad tik šviesios spalvos išplečia erdvę. Iš tiesų tamsesnės spalvų schemos yra greitas ir lengvas būdas suteikti interjerui gylio ir išraiškingumo, tik reikia žinoti keletą principų.

Pradėkime nuo to, kokio efekto galime pasiekti naudodami kambarių dažymui tamsesnes spalvas ir atspalvius – tamsiai mėlyną, karališką vyšninę, sodriai šokoladinę, prabangią pilką, universalią juodą ir kitas.

1. Padidinti erdvės pojūtį kambaryje

Puikiai žinome taisyklę – išdažius visas sienas šviesiai, atspindima daugiausia šviesos, dėl to erdvė vizualiai atrodo didesnė. Taigi, siekdami suteikti erdvumo pojūtį mažai erdvei, kurioje trūksta natūralios šviesos, natūraliai renkamės baltą, gelsvą, pilkšvą ir panašius atspalvius. Ir atvirkščiai – daugelis žmonių įsitikinę, kad tamsios spalvos mažą erdvę dar labiau sumažins.

Iš tikrųjų, tamsios spalvos gali padėti pasiekti erdvės efektą ne ką blogiau negu šviesūs tonai, tik kitais būdais. Tamsi spalva šviesos neatspindi, bet ją sugeria – dėl to kambario ribos tampa ne tokios aiškios, susilieja ir pranyksta. Šį įspūdį dar labiau sustiprina šviesos kuriami šešėliai ir atspalviai. Tamsios spalvos sienas atrodo gilesnė ir skirtingomis dienos valandomis gali įgyti įvairiausių atspalvių ir tonų – nuo šiltų iki vėsių. Natūralu, kad dėl gylio ir neapibrėžtumo patalpa atrodo didesnė.

Jeigu nenorite perdažyti sienų, erdvę gudriai praplėsite nudažę tamsiomis spalvomis grindjuostes arba durų rėmus, nišas. Sodrūs mėlyni atspalviai sukurs švaros ir gaivos pojūtį, jei derinsite juos su šviesiomis sienomis, o kavos atspalviai tiks prie neutralesnės paletės.

Shutterstock nuotr.

2. Sukurti jaukų, minkštą ir elegantišką įspūdį

Dideliame kambaryje sodrūs, tamsiai raudoni, šokoladiniai atspalviai sienas vizualiai priartina ir paverčia patalpą jaukesne, šiltesne, intymesne, o kartu – prabangesne. Taigi, jei norite sukurti rafinuotą atmosferą, rinkitės prabangias spalvas ir atspalvius.

3. Suteikite patalpai dramatiško kolorito

Jeigu norite namams suteikti dramatiškumo, paversti juos originaliais ir stilingais, nedvejodami rinkitės iš tamsių ir ryškių spalvų paletės. Pavyzdžiui, tamsi anglies pilka yra universali spalva, kuris tinka beveik prie visko.

Shutterstock nuotr.

Jeigu perskaitėte straipsnį iki šios vietos, greičiausiai svarstote galimybę perdažyti šviesias sienas. Taigi, toliau patarsime, kaip galima konkrečiai panaudoti tamsias spalvas savo namams atnaujinti.
Išsirinkite tinkamą kambarį. Svetainei ar miegamajam tamsios spalvos gali suteikti pageidaujamą jaukumo ir intymumo įspūdį. Kambariui, kuriame priimate svečius, susitinkate su draugais, rinkitės anglies pilką, o miegamajam – šokoladinę spalvą, kuri puikiai derės su balta patalyne ir šiltais medžio atspalviais. Tokie spalvų deriniai sukurs komforto pojūtį ir padės jums visiškai atsipalaiduoti.

Shutterstock nuotr.

Sukurkite kontrastą ir išlaikykite balansą. Tamsiomis spalvomis išdažytos sienos padeda išryškinti tam tikrus patalpos dizaino sprendimus – tamsiai mėlynos sienos suteiks patį tinkamiausią foną marmuriniams stalviršiams ir latės spalvos spintelėms, kurios kitokiame fone atrodytų blankiai.

Shutterstock nuotr.

Pilkai rudų sienų fone įspūdingai atrodys dekoratyviniai lubų ar sienų apvadai, paveikslai baltais rėmais ar tiesiog balti baldai. O miegamajam jaukaus komforto suteiks karališka vyšnine spalva išdažyta sienos dalis, derinama su baltai dažytomis medinėmis lentomis ir balta tekstile. Be to, šviesesni elementai padės išlaikyti balansą ir kambarys neatrodys per niūriai.

Shutterstock nuotr.

Naudokite tamsią spalvą erdvės funkcijai pabrėžti. Nebūtina viso kambario išdažyti viena tamsia spalva. Tamsios spalvos gali būti naudojama tam tikrai funkcijai pabrėžti – pavyzdžiui, rudame fone puikiai išryškės akinamai balta vonia. Kartais gali pakakti vienos tamsios sienos, kad sukurtumėte tvarkos ir elegancijos įspūdį. Tamsiai ruda ar pilka siena už lovos arba sofos vizualiai praplės erdvę, o jums nereikės rizikuoti perdažant visas kambario sienas.

Shutterstock nuotr.

Gerai apgalvokite apšvietimą. Kad suteiktumėte kambariui dramatiškų niuansų, sukurkite apšvietimo planą. Šiam įspūdžiui pasiekti ne visuomet pakaks centrinio apšvietimo ir kelių naktinių lempučių. Šviesą reikėtų paskirstyti po visą kambarį, išryškinant svarbiausius elementus, o kitose vietose sukuriant šviesos ir šešėlių žaismą.

Rinkitės ryškius aksesuarus. Prislopinti tamsūs atspalviai neatrodys niūriai, jei papuošite namus ryškiomis detalėmis. Dėl šios priežasties kai kurie dizaineriai net rekomenduoja tam tikrus tamsesnius atspalvius rinktis vaikų kambariui dekoruoti. Rusvai rudos sienos gali tapti puikiu fonu spalvingiems žaislams, knygutėms, paveikslėliams ir baldams išryškinti. Be to, ruda spalva dera su ryškesnėmis spalvomis, pavyzdžiui, rožine.

Dėmesio! Atsisiųsk naująją nemokamą „Sadolin Visualizer“ programėlę, nuskanuok norimą patalpą, išsirinki spalvą ir iš karto pamatyki, kaip ji atrodys po atnaujinimo. Savo idėjomis dalinkis su draugais, šeima ir kurkite savo svajonių namus kartu! Atsisiųsti programėlę galite paspaudę ČIA

Užsakymo nr.: PT_72652906

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis