Kūrybiškai įgyvendintos vizijos 56 kv.m bute Vilniuje

Vaizduotė, rankų darbas (ne būtinybės išprovokuotas, o mielas ir džiaugsmo teikiantis) ir žinojimas, kaip įgyvendinti savo viziją, – tie kertiniai dalykai, kuriais rėmėsi savo namus kūrusi Agnė Mackonė. Kūrybiškai įgyvendintos idėjos tuo ir smagios, kad jos dar kartą įtikina, jog estetišką ir jaukų namų dekorą lemia ne prabangiose parduotuvėse įsigyjami daiktai.

Objekto dosjė:
Tipas – dviejų kambarių butas.
Vieta – naujos statybos namas Naujamiestyje, Vilniuje.
Plotas – 56 m².
Gyvenamoji erdvė – bendrasis kambarys ir miegamasis.
Gyventojai – viena šeimininkė.
Projekto autorė – buto šeimininkė Agnė Mackonė.

Prieš metus įsigyto buto planavimas Agnei iš pradžių patiko, buvo akivaizdu, kad nieko nereikės naujai perstatyti. Tačiau pradėjus konkrečiau galvoti, kaip įkomponuoti baldus, paaiškėjo, kad bute daug nišų, – jos tapo tikru iššūkiu. Galimybės buvo kelios: viena – samdyti įmonę, kuri pagamintų užsakomuosius nestandartinius baldus. Tačiau Agnės tai netenkino, jai patinka ne skandinaviškas minimalizmas, o senovinis stilius – jaukus, autentiškas ir elegantiškas. Kita vertus, norėjosi pasilikti ir ankstesniuose būstuose buvusių daiktų. Taigi prasidėjo baldų paieška, kurią sunkino būtinybė įtaikyti juos į nišas. Pasak Agnės, senoviniai baldai arba labai dideli, arba siauri. „Kažkaip visai netyčia pagal skelbimus radau spintas, kurios man tiko vizualiai, patiko raštai, formos. Bet ne spalva. Pagalvojau, kad reikia nusipirkti ir... perdažyti.“ Šis sprendimas buvo labai sėkmingas: baltai dažytos senovinės raižiniais dekoruotos spintos tapo interjero puošmena, susiejančia jį į vieną visumą. Visuose kambariuose jos pirmiausia atkreipia dėmesį, suteikia išskirtinio unikalumo interjerui ir pačiai šeimininkei labai patinka.

A.Narmonto nuotr.

Kai būstas apgalvotas iki menkiausių detalių, kai skirta tiek laiko ir jėgų jo vizijai įgyvendinti, ir kalėdinė puošyba tapo natūralia kūrybinio proceso dalimi: stilingi aksesuarai, baltais dažais nupurkšta medžio šaka ir netgi gardžiai kvepiantis ką tik iškeptas pyragas tobulai dera prie interjero stiliaus.

A.Narmonto nuotr.

Buto apdailai ir baldams Agnė parinko baltą spalvą, o kad interjeras nebūtų nuobodus ir sterilus, poilsio zoną dekoravo labai spalvingai. Šalia violetinio atspalvio sofos šeimininkė patiesė ryškių raštų persišką kilimą, kurį parsisiuntė iš Graikijos (ir kainavo jis tris kartus pigiau, nei būtų tekę sumokėti Lietuvoje). Tokį patį ji tikisi pakloti ir koridoriuje.

Kad namai atitiktų viziją, vien kūrybiškumo ir vaizduotės neužtenka, tenka ir daug darbo įdėti. Naujame bute Agnei užkliuvo parketo spalva. Jis buvo ąžuolo faktūros ir tamsaus chaki atspalvio, kurio ji labai nemėgsta. Meistras pašalino viršutinį parketlenčių sluoksnį, o Agnė pati viso buto grindis perdažė voleliu, panaudodama parduotuvės konsultanto rekomenduotą naują priemonę – šviesios spalvos grindų laką. Dabar moteris sako, kad galbūt to nebedarytų, nes dažai vis tiek šiek tiek apsibraižė, kita vertus, tai nekrenta į akis, nes namuose daug gyvenimo mačiusių senovinių baldų, tad ir grindų faktūra bei spalva atrodo natūraliai ir jaukiai.
Dar viena nemenka dilema tapo šviestuvų paieškos. Kaip pabrėžia Agnė, kartais ne iš taupumo tenka pačiai kažką daryti, o todėl, kad nepavyksta patinkančio daikto rasti... Prekybos centre nusipirkusi „auksinius“ lubinius šviestuvus, moteris juos nudažė baltai, jų dizainas puikiai pritapo interjere ir neužgožia išskirtinio stilingo šviestuvo virš valgomojo stalo ir antikvarinių stalinių šviestuvų miegamajame.

A.Narmonto nuotr.

A.Narmonto nuotr.

Kai Agnė pirmą kartą pamatė šį butą, ją sužavėjo dideli svetainės langai ir juodi jų rėmai. „Pagalvojau, kad apdailai geriausiai tiktų balta spalva, ji vizualiai didina erdvę, o ir save aš puikiai pažįstu: pasirinkusi kitą spalvą po metų norėčiau butą perdažyti. Todėl keisti aksesuarus, kilimus ar netgi pervilkti sofą bus paprasčiau.“

A.Narmonto nuotr.

Virš miegamojo lovos įkomponuotas dekoratyvus elementas ne tik įrėmina lovos galvūgalį, bet ir atkartoja senovinės spintos puošybą. Įsigyjant lovą nedideliam butui Agnė pataria būtinai rinktis baldą su labai talpia daiktadėže. Aukštesnė lova ir atrodo gražiau, ir yra praktiška, nes atstoja nemažą spintą – joje telpa daug pomėgių turinčios šeimininkės rankdarbių „kraitis“.

A.Narmonto nuotr.

Miegamasis – mėgstamiausias Agnės kambarys. Pro didelius langus atsiveria erdvė (senų namų stogai ganėtinai nutolę, kad nesikėsintų į buto privatumą), jos įspūdį sustiprina ir monochrominis miegamojo interjero koloritas.

Svarbiausias miegamojo akcentas, suteikiantis namams subtilios prabangos, – masyvi, išraiškingais raižiniais dekoruota spinta. „Senovinės spintos buvo beicuotos ir dengtos alyva, o vienos galas suėstas kirvarpų. Tikrai nesu profesionali dekoratorė, tad teko gerokai pasukti galvą, kaip užglaistyti kirvarpų darbo pėdsakus, ką daryti, kad dažai laikytųsi. Pirmiausia reikėjo nušlifuoti visus paviršius – kadangi specialių įrankių neturėjau, nusipirkusi šveitimo kempinėlę viską dariau rankomis. Kasdien porą mėnesių. Tai buvo ir puiki terapija, ir geras sportas, nes teko daug lankstytis, o kadangi darbas labai patiko, tai net pavalgyti pamiršdavau“, – juokauja Agnė.

Ir ryškių spalvų, ir šilumos namams suteikia šeimininkės sukurti paveikslai – koliažai, kuriems ji panaudojo dantų krapštukus, degtukus, perlines kruopas, saulėgrąžas... „Buvo tuščios sienos, tėvų namuose radau nebaigtų savo eksperimentų, nutariau prisėsti ir pabaigti. Pavyko visai neblogai, supratau, kad paukščiai tikrai dar čia gyvens“, – sako kūrybinga moteris.

A.Narmonto nuotr.

„Vonios kambario spintelė man labai patinka – ji unikali, nes niekur kitur tokios nerasi, o ir pats darbo procesas teikė didžiulį malonumą. Taip, prabangiose parduotuvėse galima įsigyti visko, bet šių dviejų dalykų ten nenusipirksi“, – įsitikinusi Agnė.

A.Narmonto nuotr.

Vonios kambaryje šeimininkė visada norėjo didelio veidrodžio. Prie jo dera du stilingi šviestuvai – taip ne tik išryškinti jų siluetai, bet ir funkcionaliai panaudota vieta.

Dar vienas Agnės favoritų – vonios kambario spintelė, taip pat jos kūrinys. Šioje patalpoje buvo niša, gal šeimininkė ir būtų užsakiusi pagaminti ten tinkamą baldą, tačiau tai, ką matė kataloguose, jai nepatiko. Norėjosi kažko neįprasto, originalaus. „Smulkmenų parduotuvėlėje pamačiau dideles dekoratyvines langines ir toptelėjo mintis, kad tai galėtų būti spintelės durys. Abi langinės kainavo 20 eurų, tad pamaniau, jog nieko neprarasiu nusipirkusi ir pabandžiusi atnaujinti, o jei bus negražu, negailėdama išmesiu. Baldininkai pagamino spintelės karkasą su lentynomis, aš langines nudažiau baltai (jos buvo žydros, o iš sandėlio atkeliavo apdaužytos). Tiesa, tada paaiškėjo, kad jos ne visai vienodo dydžio, teko pjauti, kad durelės susilygintų“, – apie išskirtinio baldo atsiradimą pasakoja Agnė.

Originalus spintelės dizainas atspindi erdvaus ir jaukaus vonios kambario interjero koncepciją. Tai nėra vien tik sterili, racionaliai higienos procedūroms pritaikyta vieta. Vonios kambario baldų, aksesuarų, faktūrų dermė sukuria atsipalaiduoti skatinančią SPA nuotaiką.

Už dekoracijas dėkojame Rimai Milaševičienei.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis