11 patarimų, kurie padės greitai ir gerai susitvarkyti virtuvę

Šiandien apžvelkime virtuvės tvarkymą. Tai, ko gero, pats svarbiausias kambarys namuose. Čia mėgstame leisti vakarus su pačiais brangiausiais žmonėmis ir džiuginti vienas kitą naujais patiekalais. Nenuostabu, kad būtent šis kambarys reikalauja mūsų ypatingo dėmesio, o bet kokį būsto tvarkymą priimta pradėti nuo tvarkos įvedimo virtuvėje.

Prieš imantis darbo norime pasidalinti su jumis bendro pobūdžio rekomendacijomis. Iš anksto įsitikinkite, kad turite viską, ko prireiks startui: plovimo ir valymo priemones, kempines, rankšluosčių ir porą guminių pirštinių. Tai pagrindinis bet kurios šeimininkės rinkinys, be kurio kokybiškas tvarkymasis neįmanomas.

Raskite mažiausiai valandą laiko kokybiškam ir kruopščiam darbui. Pradėkite nuo pačių nemaloniausių užduočių, paskui pereikite prie paprastesnių – taip darbas eisis greičiau, o jūs mažiau pavargsite. Atidarykite langus, įsijunkite mėgstamą energingą muziką ir imkitės kurti grožį ir jaukumą.


Atsikratykite visų nereikalingų daiktų


Sunku susitvarkyti kambaryje, kuriame viešpatauja chaosas, aplinkui mėtosi nieko bendro su virtuve neturintys daiktai. Skirkite kelias minutes nereikalingų daiktų surinkimui ir išdėliojimui į vietas. Tai gali būti vaikų žaislai, knygos, žurnalai, kompiuteris ir daug panašių dalykų. Atlaisvindami vietą jūs ruošiate dirvą tolimesniems veiksmams. Ir patys to nepastebėdami, suteikiate virtuvei erdvės.


Kitas žingsnis – kriauklės išvadavimas iš purvinų indų nelaisvės. Tai reikia padaryti greitai ir ryžtingai, neleidžiant sau atsipalaiduoti iš pat pradžių. Laimingieji indų plovimo mašinų savininkai gali sudėti nešvarius peilius ir šakutes jau dabar.


Pats metas atsikratyti susikaupusių šiukšlių ir išnešti jas. Tik iš pradžių patikrinkite, ar nėra šiukšlių įvairiose spintelėse, lentynėlėse ir ant pietų stalo. Drąsiai išmeskite visas erdvę užgriozdinančias nereikalingas dėžutes – vietoj jų birius produktus laikykite dailiuose permatomuose stiklainiukuose, kurie kur kas gražesni ir patogesni.


Didysis skalbimas


Negaišdami laiko duokite darbo skalbimo mašinai – tvarkant virtuvę jai taip pat nebus kada tinginiauti. Atkreipkite dėmesį į užuolaidas: kada jos plautos paskutinį kartą ir kokia pirminė jų spalva? Būtent ant jų nusėda daugiausia dulkių, kurių mes net nepastebim, o pavasarį, kai atsiranda daugiau saulės ir šviesos, ant užuolaidų susikaupę nešvarumai dar geriau matosi.


Būtinai įdėkite plauti ir staltiesę, visus virtuvinius rankšluosčius, servetėles ir kitokią virtuvės tekstilę. Įsiveskite taisyklę keisti šiuos daiktus kartą per savaitę ar jiems išsitepus. Būtinai turėkite antrą komplektą, kurį galima naudoti pirmąjį skalbiant, jam džiūstant ar laukiant eilės prie lygintuvo.


Indai


Generalinė tvarka virtuvėje – pats tinkamiausias metas pasirūpinti savo indais ir sugrąžinti jiems pirminę išvaizdą. Soda padės atsikratyti arbatos apnašų. Ji lengvai susidoros su įsigėrusiais nešvarumais ir neutralizuos nemalonius kvapus.


Įsisenėjusias riebias apnašas praktiškai nuo bet kokio paviršiaus galima nuvalyti. Tam iš pradžių jas „suminkštinkite“ citrinos rūgštimi, o vėliau pašalinkite specialiu cheminiu valikliu iš plataus profesionalių priemonių asortimento.


Yra alternatyvus sprendimas tiems, kurie nenori apsunkinti savo gyvenimo papildomu „kontroliniu“ indų plovimu. Kartą nusipirkę indaplovę jūs pamiršite apie kompromiso paieškas ir pradėsite virtuvėje taupyti jėgas ir laiką. Milijonai šiuolaikinių šeimininkių teisingai pirmenybę teikia ne indų plovimui rankomis, o indaplovėms. Technika neabejotinai susidoros su šia užduotimi kur kas greičiau ir kokybiškiau.


Šaldytuvas


Pažvelkite į šaldytuvą: kaip sekasi produktams, jame gulintiems vos ne nuo pernai metų? Gal kažką reikia išmesti? Išvalyti? Patogiai išdėlioti? Paprastai net pats kruopščiausias šaldytuvo tvarkymas nereikalauja daugiau nei 20 minučių, todėl būtinai patikrinkite jo būklę ir viduje, ir iš išorės.


Kempynėle su valymo priemone nuvalykite visus ištraukiamus skyrius. Stiklines lentynėles idealiai nuvalys stiklo valymui skirtas skystis.


Turimus produktus išdėliokite protingai: giliau greitai gendančius rauginto pieno produktus, vidurinėse lentynose sudėkite dažniausiai naudojamus produktus, produktus be pakuočių perkelkite į specialius konteinerius, o į daržovių lentyną įdėkite ploną popierinį rankšluostį – su juo daržovės laikysis ilgiau, nepus anksčiau laiko.


Kriauklė ir viryklė


Blizganti kriauklė ir idealiai nuvalyta viryklė – šeimininkės veidas, todėl šioms zonoms būtina skirti ypatingą dėmesį. Pats paprasčiausias būdas susidoroti su šiuo darbu greitai ir kokybiškai – abi šias zonas valyti vienu metu. Užpilkite valymo priemonės ant viryklės ir kriauklės, stenkitės nepraleisti sunkiausiai prieinamų vietų. Dabar turite 10-15 minučių, o per jas galite sutvarkyti erdvę po kriaukle ir orkaitę.


Būtinai patikrinkite spintelę po kriaukle. Paprastai čia laikome įvairius namų apyvokos daiktus, kuriuos reikia kartkartėmis peržiūrėti. Taip pat čia laikome šiukšlių kibirą, kuris taip pat reikalauja mūsų dėmesio. Apžiūrėkite vidinę durelių pusę – jus gali nustebinti nemalonių dėmių dėmelių įvairovė.


Taip pat nepatingėkite apžiūrėti orkaitės durelių ir rankenos. Ir reguliavimo skydelio. Būtent čia susikaupia daugiausia riebalų dėmių, kurių atsikratyti pavyks tik panaudojus stiprias valymo priemones. Pažvelkite ir į orkaitės vidų, gali būti, kad jūsų dėmesio laukia kepimo skardos ir grotelės.


Spintelės ir jų turinys


Jeigu turite papildomų 15 minučių ir noro sąžiningai pasidarbuoti, patikrinkite virtuvės spintelių turinį. Greičiausiai nustebsite, kiek nereikalingų ir seniai nenaudojamų dėžučių ir produktų čia dulka ir užima brangią vietą.


Įveskite tvarką visose spintelėse ir įtraukiamose dėžėse, kruopščiai nuvalykite dulkes viduje ir išorėje. Tuo pačiu atlikite jų turinio reviziją. Ypatingą dėmesį atkreipkite į prieskonių dėžutę, mat labai dažnai net pačių tvarkingiausių šeimininkių virtuvėse tai yra viena netvarkingiausių vietų.


Pasirūpinkite patogiais permatomais indeliais kruopoms ir makaronams laikyti, perkelkite nedidelius indelius ar maišelius į atskirus plastikinius konteinerius ir pasistenkite erdvę suskirstyti į zonas. Jūs tikrai nustebsite, kiek švariau ir erdviau atrodys jūsų virtuvė.


Buitinė technika


Jeigu jūs jau išblizginote savo viryklę, dar ne laikas sustoti. Jūsų dėmesio laukia mikrobangų krosnelė ir indaplovė. Atkreipkite dėmesį ir į smulkią buitinę techniką: virdulį, skrudintuvę, daugiafunkcinį puodą. Visi šie iš pirmo žvilgsnio nepastebimi daiktai lengvai tepasi ir dažnai mes pamirštame juos sutvarkyti. Pirma, reikia nuvalyti nuo jų dulkes, o paskui specialiomis valymo priemonėmis ar paprastu actu, sumaišytu su druska, pašalinti apnašas.


Su nešvarumais mikrobangų krosnelėje puikiausiai susitvarkys paprasta citrina: supjaustykite ją gabalėliais, užpilkite vandeniu ir įdėkite į mikrobangę penkioms minutėms. Po to bet kokie nešvarumai lengviau nusivalys net su paprasta minkšta kempinėle.


Aplinkiniai paviršiai


Atkreipkite dėmesį į visų virtuvės paviršių būklę: kada paskutinį kartą juos valėte ir kiek jie purvini? Stalviršiai puikiausiai nusivalo paprastu muilo tirpalu, tik prisiminkite, kad kai kurie paviršiai, ypač mediniai, jautriai reaguoja į drėgnas aštrias kempines ir kai kurias agresyvias valymo priemones.


Nepamirškite ir įvairiausių durelių, šaldytuvo išorės, lentynėlių ir įvairių dėžučių. Ypač kruopščiai sutvarkykite pietų stalą. O jeigu nusprendėte rimtai imtis visko, kas plokščia ir pagaminta iš medžio, siūlome patikrinti medinių pjaustymo lentų būklę. Jas reikia ne tik nuolat plauti, bet ir kruopščiai iš jų išimti dėmes ir pašalinti kvapą. Pats paprasčiausias natūralus būdas sugrąžinti pjaustymo lentai pirminę išvaizdą – ištrinti ją druskos ir maistinės sodos pasta (sumaišykite vienodu santykiu ir atskieskite vandeniu), o paskui nuvalyti citrinos minkštimu.


Būtina atkreipti dėmesį ir į langą su palange: greičiausiai per ilgą laiką ten spėjo susikaupti solidus dulkių sluoksnis. Pradėkite lango valymą nuo rėmo ir tik tada pereikite prie stiklo. Didžiausius nešvarumus pirmiausia reikia nuvalyti minkštu skudurėliu, o tada išblizginti stiklų valymui skirtu skysčiu. Beje, jeigu jūsų virtuvėje yra veidrodžių, tą patį padarykite ir su jais.


Šiek diek laiko skirkite ir plytelėms, ypač jeigu jų siūlėse ir sujungimuose atsirado nešvarumų. Apsiginkluokite dantų šepetėliu ir be problemų maistine soda, actu ar citrinų sultimis išvalysite net pačias didžiausias dėmes. Paskui nuvalykite bet kokia valymo priemone.


Aukščiau akių lygio


Sunkiai pasiekiamose ir iš pirmo žvilgsnio nepastebimose vietose susikaupia daugiausia dulkių ir purvo. Jeigu virtuvėje yra ir gartraukis, nepamirškite ir jo nuvalyti. Jo filtras paprastai būna užkimštas storu riebalų sluoksniu. Šiuo atveju geriausiai naudokite stipraus poveikio riebalus skaidančią priemonę grotelių valymui ir nepamirškite nuo paviršiaus nuvalyti dulkes.


Būtinai patikrinkite viršutinį pakabinamų spintelių paviršių, nes labai dažnai šiai vietai neskiriame dėmesio. O jeigu jūsų virtuvę puošia gražus šviestuvas, nepatingėkite nuvalyti dulkių ir nuo jo.


Jeigu esate nusiteikę generalinei tvarkai ir nusprendėte priversti kiekvieną virtuvės milimetrą spindėti švara, atkreipkite dėmesį ir į lubas. Bėgant laikui būtent ten prisikaupia dulkių, atsiranda riebalų dėmės. Šiai probleminei zonai sutvarkyti jums prireiks lubų paviršiaus valymui tinkančios priemonės. Pavyzdžiui, įtempiamas lubas galima nuplauti paprastomis plovimo priemonėmis, atskiestomis karštu vandeniu, o dažytas lubas geriausia valyti minkštu šepetėliu.


Grindys


Jeigu jau perėjote prie grindų plovimo, vadinasi, tvarkymas eina į pabaigą. Todėl būtina sukaupti visas jėgas ir skirti jas problemiškiausiai virtuvės zonai. Patyrusios šeimininkės paprastai grindis tvarko dviem etapais: sausas valymas dulkių siurbliu ar šluota (taip surenkamos stambios šiukšlės, dulkės ir trupiniai) ir drėgnas valymas jūsų grindų dangai tinkama priemone.


Plyteles ir linoleumą po drėgno valymo reikia nusausinti. Priešingu atveju ant plytelių gali likti purvini dryžiai, o linoleumas nuo likusios drėgmės gali išsipūsti ir prarasti išvaizdą. Kruopštesnės priežiūros reikalauja parketas ir laminatas – jų priežiūrai prireiks specialios minkštos plaušinės šluotos ir ypatingų valymo priemonių.


Drėgną valymą pradėkite nuo pačių atkampiausių virtuvės zonų, neaplenkdami sunkiai pasiekiamų vietų, grindjuosčių, erdvės po stalu ir šaldytuvu. Plaudami grindis judėkite durų link.


Jauki atmosfera


Kai visas varginantis darbas jau baigtas, grindys išplautos, kriauklė tiesiog blizga, o švari viryklė nekelia jokių kitų jausmų, išskyrus norą paruošti kažką ypatingo, galite pereiti prie maloniausios tvarkymosi dalies – jaukumo kūrimo.

Pats laikas surasti antrą virtuvės tekstilės komplektą ir viską išdėlioti į vietas. Ant tviskančių langų jau galima užkabinti švarias užuolaidas. Jeigu tvarkydami naudojote vienkartinius skudurėlius ir kempynėles, drąsiai jas išmeskite ir pakeiskite naujomis.


Į servetėlių laikiklį įdėkite naujas servetėles, stalą papuoškite indu su vaisiais ar padėkite ant jo vazą su gyvomis gėlėmis. Tokie paprasti dalykai suteiks jūsų virtuvei tikro jaukumo, o pavasariška atmosfera tiesiog užlies visą erdvę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis