Fengšui taisyklės miegamajame (ir psichologo nuomonė)

Jokių veidrodžių, liūdnų paveikslų ir ryškių spalvų miegamajame, jau nekalbant apie televizorių – tai tik dalis fengšui taisyklių, norintiems susikurti jaukią miegamojo oazę. Ką dar reikėtų žinoti ir ar viskuo tikėti?

Fengšui – senasis kinų mokslas apie harmoningą būtį – siūlo daugybę sprendimų bei įrankių, kaip namuose išlaikyti bei pritraukti gerąją „či“ energiją, o tuo pačiu pagerinti savo gyvenimo kokybę. Ar verta ja aklai tikėti?

„Mano namų“ diskusijoje apie tai, kodėl namuose svarbu ne tik dizaino sprendimai, bet ir kuriama atmosfera, psichologė Irma Skruibienė pateikė savo nuomonę apie fengšui: „Į fengšui žiūriu taip: tai yra Rytų filosofija, ir suprantu, kad Rytuose ji turi savo prasmę bei vaidmenį. Turbūt ir suprantama, jaučiama ji kitaip nei pas mus.

Jei žmogus yra įsigilinęs į Rytų filosofiją, jam fengšui gali būti svarbus ramstis ir pagalba kurti namus. Tačiau jei žmogus šia filosofija visiškai nesidomi, o tik pasiima atskirą gabaliuką ir žiūri, kaip čia jį pritaikius, vargu ar tai suveiks taip, kaip veikia ten.“

Visą diskusiją galite žiūrėti čia.

Jei išties domitės Rytų filosofija, štai kelios svarbiausios fengšui taisyklės kuriant namų interjerą.

Tinkamas apšvietimas

Miegamajame naudokite skirtingo intensyvumo apšvietimą. Jei įmanoma, įsigykite jungiklį, kuriuo reguliuojamas apšvietimo ryškumas. Miegamajame idealiai tinka žvakių šviesa. Pirkdami žvakes, rinkitės tik pagamintas iš natūralių medžiagų.

Nuimkite virš lovos kabančius daiktus

Jei virš jūsų lovos kabo didelis šviestuvas, paskubėkite jį perkabinti į kitą vietą. Masyvūs daiktai virš lovos priverčia mus jaustis nesaugiai ir trukdo geram miegui. Šviestuvus ir masyvesnius baldus geriau palikti svetainės interjerui.

Shutterstock asociatyvi nuotr.

Sutvarkykite knygų lentyną

Turbūt niekada nepagalvotumėte, kad paprasta knygų lentyna gali turėti įtakos jūsų nuotaikai ir bendrai savijautai. Sudėliokite knygas pagal spalvą ir dydį – dideles ir sunkias knygas išdėliokite apatinėse lentynose. Taip pat nenustumkite knygų iki lentynos galo – sudėliokite jas taip, kad iš išorės būtų matoma lygi ir tiesi linija.

Rinkitės medinius lovos karkasus

Ypatingą dėmesį teikite tam, kad jūsų lovos karkasas nebūtų metalinis arba lovos čiužiniuose nebūtų metalinių spyruoklių. Visa tai sustiprins geopatogeninio spinduliavimo poveikį. Dėl šios ir daugelio kitų priežasčių geriausios yra natūralaus medžio lovos ir natūralių medžiagų čiužiniai. Pripučiami ar vandens čiužiniai neleistini. Miegančiam žmogui lova turi būti patikima atrama.

Naudokite raminančias spalvas

Fengšui teigia, jog miegamojo aplinka turi teikti ramybę, tad dekoruokite miegamąjį ramiais, pasteliniais tonais. Baldai, sienos, kilimai, užuolaidos ir patalynė turi būti švelnių spalvų.

Shutterstock asociatyvi nuotr.

Nusipirkite fikuso augalą

Kinų mokslininkai pataria atkreipti dėmesį į kambarinius augalus. Pagal fengšui yra keli itin namams naudingi medžiai ir augalai. Papuoškite savo miegamąjį fikusu – šis tvirtas augalas su sodrios žalios spalvos lapais iš kitų augalų išsiskiria sparčiu augimu. Jis sugeba išvalyti orą nuo įvairių teršalų, susitvarko net su formaldehidais. Fikusas atsparus net žemai temperatūrai ir menkam apšvietimui.

Pakabinkite užuolaidas

Net silpniausia šviesa gali jus pažadinti ir daryti įtaką jūsų biologiniam laikrodžiui. Dėl to jūsų miegamajame privalo atsirasti žaliuzės ir užuolaidos, kurios nepraleistų šviesos ir saulės spindulių. Geriausiai tiktų dviejų sluoksnių užuolaidos, užtikrinančios, kad šviesa į jūsų kambarį nepateks.

Jokių veidrodžių

Veidrodis, kuriame atsispindi lova ir joje gulintis žmogus, sakoma, atneša nesėkmę. Veidrodis gali sukelti ir košmarus, taip pat daryti neigiamą poveikį depresijos kamuojamiems žmonėms. Jei nenorite išnešti veidrodžio iš kambario, galite jį nakčiai uždengti kaip ir akvariumą.

Shutterstock asociatyvi nuotr.

Palaikykite švarą

Vienas paprasčiausių fengšui patarimų yra palaikyti švarą ir tvarką namuose. Manoma, kad sujaukti, purvini, dulkėti namai yra energetiškai nešvarūs, išbalansuojantys gyvybinę energiją. Namų tvarkymas, ypač šlavimas yra vienas fengšui ritualų – tvarkytis pradedama nuo lauko durų, šitaip į vis švarėjančius namus kviečiama teigiama gyvybinė energija.

Sumažinkite elektromagnetinius srautus

Iš miegamojo išneškite televizorių, kompiuterį bei radiją. Kartais miegą trikdo ir įprastas elektroninis laikrodis. Dėl šios priežasties tokį laikrodį reikia laikyti bent dviejų metrų atstumu nuo lovos. Kita išeitis – įsigyti senamadišką mechaninį žadintuvą.

Dvi spintelės

Prie lovos patartina pastatyti dvi spinteles, kurių aukštis turi būti mažesnis nei lovos čiužinys, priešingu atveju jos bus kliūtis energetiniams srautams. Fengšui pabrėžiama, kad spintelės prie lovos turi būti dvi. Vienos geriau nestatyti.


Shutterstock asociatyvi nuotr.

Venkite vandens

Daiktus, kuriuose yra vandens motyvų, naudokite kambariuose, kur gyvenimo tempas yra greitesnis. Manoma, jog vanduo kenkia partnerystei, nes jis gesina ugnį. Jei miegamajame laikote akvariumą, nakčiai jį uždenkite.

Pozityvūs paveikslai

Kruopščiai rinkitės paveikslą, kuris kabės miegamajame. Paveikslai spinduliuoja stiprią energiją. Niekada virš galvos nekabinkite liūdnų ir negatyvias scenas vaizduojančių paveikslų. Miegamajame kabantys paveikslai veikia jus miego metu ir taip daro įtaką jūsų gyvenimui, todėl miegamajame kabinami paveikslai turi būti teigiami ir veikti raminančiai.

Labai svarbu yra ir tai, kaip pastatysite lovą:

• kiekvienoje lovos pusėje turi atsirasti naktinis staliukas;
• priėjimas prie lovos turi būti laisvas iš abiejų pusių;
• trys lovos pusės būtinai turi būti atviros;
• gulėdami lovoje turite matyti duris tam, kad kam nors įėjus į miegamąjį iš karto pajustumėte energijos pokyčius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis