46 kv.m industrinis interjeras Vilniuje, kuriame atsiskleidžia vyriška vizija

Visos aplinkybės lėmė, kad kurdamos naujo buto interjerą architektės Eglė Mišinytė ir Jurgita Mockutė nuosekliai vystytų šiuolaikiško ir dinamiško industrinio stiliaus koncepciją. Butas įrengtas judriame ir urbanistiniame loftų bei pramoninių pastatų kvartale Vilniaus centre. Tiek šis kontekstas, suteikiantis galimybę susieti vaizdus už lango su interjero sprendimais buto viduje, tiek tai, kad šeimininkas – jaunas vyras, užduotį gerokai palengvino. Taip natūraliai ir logiškai interjere atsirado grubios faktūros apdailos medžiagos, grafiški juodos spalvos metalo elementai, lakoniško dizaino korpusiniai baldai.

Objekto dosjė:
Vieta – Vilniaus centras, Naujamiestis.
Tipas – butas senos statybos name, naujai pristatytame aukšte.
Buto plotas – 46 m².
Gyvenamoji erdvė – miegamojo, svetainės ir virtuvės zonos bendrajame kambaryje.
Projekto autorės – architektės Eglė Mišinytė ir Jurgita Mockutė („me2architects“)

Leonas Garbačauskas

Asmeninis archyvas

Buto šeimininkas į architektes Eglę Mišinytę ir Jurgitą Mockutę kreipėsi jau turėdamas tikslią viziją apie būsimą interjerą. Jis apibūdino elementus, kurie turėtų būti bute: plytų siena, odinė sofa, daug atvirų lentynų bei lentyna virš virtuvės salos. Architekčių darbas buvo visa tai susieti į bendrą stilistinę visumą, kuri atitiktų urbanistinį kontekstą bei būsto šeimininko norus ir, svarbiausia, – ergonomiškai suplanuoti erdves. Pradinis buto planas – viena atvira erdvė, kurioje reikėjo suprojektuoti miegamojo, virtuvės ir svetainės zonas. Vienu sunkiausių iššūkių tapo miegamojo pozicija bendroje erdvėje. Kadangi visas buto plotas – tik 46 m², architekčių tikslas buvo nesumažinti ir neužspausti svetainės, todėl miegamojo zona atskirta tonuota vitrinine pertvara. Ji suteikia šiek tiek intymumo, tačiau vizualus vientisos erdvės pojūtis yra išsaugotas.

Leonas Garbačauskas

Leonas Garbačauskas

Originali idėja
Išskirtinis virtuvės zonos akcentas – netradicinio dizaino stalas-sala ir originali pakabinamoji metalinė lentyna, suteikianti interjerui ritmiškos ekspresijos. Griežtą masyvios lentynos dizainą sušvelnina ir jaukumo namams suteikia joje įkomponuoti svyrantieji kambariniai augalai – jų žaluma yra absoliuti tikslių linijų, šalto metalo ir juodos spalvos priešingybė. Kompoziciją išraiškingai papildo ir virtuvės salai apšviesti architekčių pasirinktas sprendimas – čia panaudotos Edisono lemputės.

Leonas Garbačauskas

Plytų siena – buto šeimininko pradinės interjero vizijos fragmentas. Architektės šalia jos suprojektavo lentyną, skirtą vyro pomėgiui atskleisti – išskirtinėje vietoje čia eksponuojama gitara. Tai suteikia interjerui individualumo, kita vertus, plytų tekstūra ir šilti rusvi atspalviai puikiai dera su metalo akcentais ir juoda spalva.

Leonas Garbačauskas

Pagrindinę interjero temą atskleidžia grubios – gamyklinės – apdailos medžiagos: betonas, plytos, metalas. Ryškiausias industrinio stiliaus atspindys interjere – korpusinių baldų dizainas, medžiagos ir koloritas. Pasak architektės Jurgitos Mockutės, visi korpusiniai baldai kurti būtent šiam butui, išlaikant tą patį pasikartojantį metalo motyvą, kuris yra tarsi užuomina į pramonines konstrukcijas, atspindi urbanistinį gyvenimo būdą ir kuria išskirtinį interjero charakterį. Lakoniškos juodos spalvos metalo elementai panaudoti projektuojant pagrindinius bendrojo kambario akcentus: tiek stiklo pertvarą miegamajame, tiek pakabinamą lentyną virtuvėje, tiek atviras lentynas šalia plytų sienos. Jos išryškina daiktų formas, apibrėžia ribas, o visose zonose pasikartojanti jų ritmika tikslingai susieja interjerą į harmoningą visumą.

Leonas Garbačauskas

Racionalus sprendimas
Miegamojo zona suprojektuota bendrajame kambaryje – taip į jį patenka daugiau šviesos ir kuriama didesnės erdvės iliuzija. Kadangi miegamojo zona tik sąlyginai atskirta vitrinine pertvara ir masyvia odine sofa, jos interjeras itin asketiškas, o tonuotas stiklas koloritą dar labiau prislopina.

Leonas Garbačauskas

Čia vyrauja pilkšvi sienų ir spintos plokštumų bei lovos tekstilės atspalviai, o industrinio stiliaus šviestuvai ir naktiniai staliukai yra itin lakoniško dizaino, todėl miegamojo zona tampa tarsi nematoma bendrojo kambario erdvėje.

Kaip pastebi architektė, kuriant interjerą buvo svarbu neperspausti naudojant industrinio stiliaus elementus. Šaltų medžiagų (betono ir metalo), santūrių spalvų (pilkos ir juodos) atsvara – šilumos grubiems paviršiams suteikiančios natūralaus medžio parketlentės (jomis išklotos visos grindys), medinės žaliuzės, dengiančios didžiulius vitrininius langus. Šilto rusvo atspalvio aptakių formų odinė sofa, kilimas ir lovos tekstilė svetainės ir miegamojo zonose taip pat pratęsia jaukių namų temą. Neaktyvus prislopintas koloritas pasirinktas todėl, kad pro vitrininius langus į butą patenka daug šviesos ir erdvė atrodo skaidri, lengva.

Industrinio stiliaus interjere labai svarbus vaidmuo tenka detalėms. Atviros lentynos prašyte prašosi apgyvendinamos daiktais, išreikšiančiais individualų santykį su namais: tai gali būti stilingi aksesuarai, augalų vazonėliai, svarbios smulkmenos.

Leonas Garbačauskas

Buto sienų ir lubų apdaila atkartoja urbanistinę kvartalo nuotaiką. Ant virtuvės bei miegamojo sienų išryškėjanti betono tekstūra derinama su lygiomis pilkomis plokštumomis, šis subtilus kontrastas atrodo išraiškingai ir stilingai, tačiau nedominuoja ir neužgožia išraiškingesnių interjero elementų.

Leonas Garbačauskas

Betono faktūra vonios kambario lubų apdailai naudojama kaip kontrasto priemonė, išryškinanti efektingą elegantiškų blizgių juodų plytelių spindesį. Pratęsiant interjere vyraujančią industrinę temą jos suklotos vadinamuoju „metro“ stiliumi.

Leonas Garbačauskas

Prieškambaryje (kaip ir miegamojo zonoje) suprojektuotų erdvių sieninių spintų durys itin lakoniško dizaino. O pilko kolorito sienos ir lubos – neutralus fonas.

Leonas Garbačauskas

Pagrindinis interjere naudojamas apšvietimo būdas – prožektoriai ant bėgelių. Įkomponuoti koridoriuje, miegamojo ir svetainės zonose bėgeliai atkartoja grafišką juodos spalvos ritmiškų linijų dinamiką lubų plokštumose ir pratęsia pagrindinę interjero temą. Funkcionalūs šviestuvėliai koncentruota šviesa apšviečia pagrindines buto erdves ar svarbiausias vietas, kurias siekiama išryškinti. Virtuvėje ir vonioje darbo zonoms apšviesti naudojamos industrinio stiliaus interjero koncepciją pabrėžiančios Edisono lemputės. Jaukiai nuotaikai ir dekoratyviam apšvietimui sukurti architektės apšvietimo scenarijų dar papildė paslėptomis LED juostomis.

Leonas Garbačauskas

Vonios kambaryje suprojektuoti keli apšvietimo scenarijai. Pats įdomiausias – čia įkomponuotos Edisono lemputės su atvirai matomais laidais, išryškėjančiais pilkų betoninių lubų fone. Ritmiškas laidų raštas atrodo dinamiškai bei žaismingai ir atkartoja bendrojo kambario interjere pritaikytus dekoro sprendimus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis