10 patarimų, kaip įsirengti funkcionalią, bet stilingą virtuvę

Jeigu šiuo metu įsirenginėjate naujus namus ar planuojate renovuoti esamus, virtuvės zona yra viena iš pagrindinių erdvių, nuo kurių pradedame savo namų apstatymą, rašoma interjero dizaino tinklaraštyje „Homy Ideas“. Galima neturėti lovos, stalo ar spintos, bet, sutikite, be virtuvės baldų, orkaitės ar kriauklės išsiversti gali būti ypatingai keblu. Tad virtuvei dažniausiai yra teikiamas didelis prioritetas ir jos baldai užsakomi bene anksčiausiai.

Jeigu šiuo metu įsirenginėjate naujus namus ar planuojate renovuoti esamus, virtuvės zona yra viena iš pagrindinių erdvių, nuo kurių pradedame savo namų apstatymą. Galima neturėti lovos, stalo ar spintos, bet sutikite, be virtuvės baldų, orkaitės ar kriauklės išsiversti gali būti ypatingai keblu. Tad virtuvei dažniausiai yra teikiamas didelis prioritetas ir jos baldai užsakomi bene anksčiausiai.

Renkantis virtuvės baldus, daugiausiai dėmesio kreipiame į jų išvaizdą ir neretai pamirštame apie funkcionalumą bei maisto gaminimo patogumą. Taip, virtuvės stilistika ir parinktas fasadų, stalviršių dekoras turi būti stilingas ir įsipaišantis į bendrą interjero kontekstą, bet pats baldų bei funkcinių zonų išdėstymas privalo būti pritaikytas prie konkrečios patalpos išmatavimų, santechnikos taškų bei kitų numatytų komunikacijų.

Taigi, žemiau noriu pateikiame svarbiausius aspektus, kurie gali padėti patogiai ir maloniai šeimininkauti naujojo virtuvėje ir neapriboti jūsų kūrybinių kulinarinių fantazijų atsiskleidimo.

1. Virtuvės išdėstymas

Pradėjus galvoti kokios virtuvės jūs norėtumėte, pirmiausia reikia įsivertinti virtuvės zonos plotą ir tai, kaip baldai galėtų būti išdėstyti. Kaip žinia, standartinių virtuvių baldai dažniausiai būna išdėstyti viena linija, L forma arba U forma. Priklausomai nuo virtuvės dydžio, jos viduryje gali būti įrengiama virtuvės sala. Arba baras, kas paskutiniu metu jau nebėra taip populiaru.

Shutterstock

2. Baldų aukštis

Priklausomai nuo namų šeimininkų ūgio, reikėtų pasirinkti virtuvės spintelių aukščius. Standartiškai pastatomos virtuvės spintelės būna 85 cm aukščio ir 60 cm gylio. Pakabinamos spintelės tvirtinamos 1350 cm aukštyje nuo žemės. Gartraukį patogiausia montuoti atmatavus 75 cm nuo viryklės. Bet, jeigu jūsų šeimos nariai yra aukštaūgiai, spintelių aukščius galima daryti didesnius, kas leis patogiau atlikti įvairius ruošos darbus.

Shutterstock

3. Buitinės technikos išdėstymas

Manau, kad vienas svarbiausių dalykų norint patogiai jaustis virtuvėje yra buitinės technikos išdėstymas. Mūsų patogi judėjimo trajektorija labai priklauso nuo to, kaip arti yra pagrindiniai virtuvės elementai: šaldytuvas, kriauklė ir viryklė. Šaldytuvą protingiausia įmontuoti netoli kriauklės, nes dažniausiai išėmę iš jo maisto produktus, juos plauname. Šiukšlių dėžė irgi turėtų būti čia pat. Netoli kriauklės gali stovėti indaplovė ir viryklė. Geriausiai, kai kriauklę nuo viryklės skiria vienas ar keli įterpti spintelių blokai, kurie tarnauja kaip darbastalis maisto apdorojimui, pjaustymui ir t.t.

Shutterstock

4. Atviras įrankių išdėstymas

Gaminant maistą, labai svarbu, kad pagrindiniai virtuvės reikmenys, tokie kaip samčiai, šaukštai, prieskoniai ir pan. visada būtų po ranka. Patogiausia, kai jie būna nesuslėpti stalčiuose ar spintelėse, o tiesiog iškabinti ant specialių sienos laikiklių netoli viryklės, toje zonoje, kur maisto gaminimo darbus jums atlikti patogiausia.

Shutterstock

5. Virtuvės sala

Visada sakau, jeigu tik yra galimybė, virtuvės sala yra tobulas sprendimas. Tad jeigu jūsų virtuvės zona yra pakankamai didelė, sala gali būti funkcionalus dalykas ruošiant maistą ir kartu smagumas, kada visi namiškiai gali susėsti ir kartu bendrauti vykstant maisto gamybos procesui. Salose dažniausiai yra įmontuojama orkaitė ar/ir kriauklė, bet didžiausias jos privalumas – didelis ir platus stalviršis. O aukštos pusbario kėdės prie jos tiesiog būtinos.

Shutterstock

Visgi salos įrengimą reikia labai atsakingai apgalvoti. Ypatingai svarbu, kad ji nemaišytų patogios judėjimo trajektorijos tarp svarbiausių virtuvės zonų: šaldytuvo, kriauklės ir viryklės. Rekomenduojama, kad aplink salą turėtų būti palikta bent 1,3 metrų laisvos erdvės, o virtuvės plotis turėtų būti ne mažesnis kaip 4 metrai.

6. Patogios kampinės spintelės

Jeigu jūsų virtuvė yra L arba U formos, tiesiog privaloma funkcionaliai išnaudoti kampines spinteles. Nėra nieko patogiau už karuselinius mechanizmus, kuriuose galima sudėti puodus, keptuves ir kitus virtuvės reikmenis.

Shutterstock

7. Viskas savo vietose

Šiuolaikiniai virtuvės dizaino sprendimai yra tokie puikūs ir apgalvoti, kad juos belieka tik pritaikyti prie savo individualių poreikių. Indų, puodelių, stalo įrankių, prieskonių išdėstymas gali būti pedantiškai organizuotas, jeigu įsigysite tam pritaikytas stalčių formeles ir kantriai viską sudėliosite į savo vietas.

Shutterstock

8. Mažai virtuvei – vietos taupymas

Jeigu jūsų virtuvė yra labai maža, tada spintelės iki lubų bus išeitis visiems buitiems rakandams susidėti. Taip pat tokiu atveju reikia apgalvoti, kaip dar galima sutaupyti vietos. Lygi indukcinė kaitlentė gali būti protingas sprendimas stalviršiui pratęsti, lygiai kaip ir daugiafunkcinė kriauklė, kurią uždengus su integruota pjaustymo lentele, galima sumaniai išnaudoti padidintą darbastalio plotą.

Shutterstock

9. Virtuvės apšvietimas

Patogiam maisto gaminimui, virtuvės apšvietimas lemia ypatingai svarbų vaidmenį. Nesvarbu ar jūsų virtuvėje yra langas ar ne, maisto gaminimas turi būti vienodai lengvas tiek šviesiu, tiek tamsiu paros metu. Tad LED lemputės ar LED juostelės, montuojamos virš darbastalio, yra tokios pat reikalingos, kaip ir bendras patalpos apšvietimas.

Shutterstock

10. Praktiškas stalviršis

Pabaigai noriu paminėti praktiško stalviršio svarbą, nes laikui bėgant jį įvertina kiekviena virtuvės šeimininkė/as. Galima rinktis pigesnį laminuotos plokštės variantą, bet jis nėra atsparus braižymuisi ir greitai praranda savo pirminę išvaizdą. Akmens masės stalviršiai yra tvirti, lygūs ir stilingai atrodantys šiuolaikinėse virtuvėse, bet išpylus skysčius, gali atsirasti dėmių. Kitas variantas: nerūdijančio plieno stalviršiai, bet jie reikalauja ypatingai dažno valymo. Ir granitas, kuris yra vienas iš patvariausių ir lengviausiai prižiūrimų virtuvės paviršių, tik didžiausias jo minusas – gan aukšta kaina.

Shutterstock

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis