210 kv.m butas Vilniuje: porcelianinė pasaulietiškos šeimos idilė

Dizainerė Beata Senkevič (dizaino projektavimo studija „Interdio“) sako, kad šiems namams sukurtas interjero dizainas, jai asocijuojasi su porcelianine idile, kurioje vientisas ir nepritemptas amerikietiškas klasikinis stilius dera su ilgalaikiais, nenuvertėjančiais sprendimais. Nors interjeras atrodo trapus tarytum krištolas, iš tiesų – jis yra funkcionalus ir atitinkantis didelės šeimos poreikius.

Užsakovai – jauna, veržli, ambicinga šeima su trimis vaikais. Šios poros meilės istorija prasidėjo Jungtinėse Amerikos valstijose, o sugrįžti į Lietuvą juos paskatino tai, kad vienas iš sutuoktinių yra gimęs Lietuvoje ir visa šeima palaikė troškimą grįžti arčiau šaknų. Taigi dizainerei, kuriant interjerą tokiai pasaulietiškai šeimai, svarbu buvo atsižvelgti ne tik į jos narių estetines vertybes, bet ir į gyvenimo būdą (keliones po pasaulį, aktyvų gyvenimo būdą, labai skirtingas kultūriškai draugų ir aplinkos suformuotas jų asmenybes).

Leonas Garbačauskas

210 kv. m butą sudaro šios erdvės: 4 miegamieji, holas, drabužinė, svetainė, biblioteka, valgomasis, virtuve ir sandėliukas, darbo kambarys, šeimininkų drabužinė, 2 sanitariniai mazgai bei skalbimo patalpa. Kadangi užsakovai – nemaža šeima, B. Senkevič pasakoja, kad jai iškeltos užduotys buvo pakankamai kompleksinės. Daug prašymų buvo susiję su individualiais šeimos narių momentais, svajonėmis ir tikslais. Kita vertus, užsakovams taip pat be galo svarbios buvo ir bendrų, visai šeimai skirtų erdvių detalės. Pavyzdžiui, šeimai labai svarbi virtuvė, maisto gaminimas, visų narių bendros vakarienės – todėl ir valgomasis turėjo būti įrengtas preciziškai.

Interjerą vienijančia gija buvo pasirinktas klasikinis interjero stilius ir nors namai stilistiškai atrodo vientisi, dizainerė sako, kad leido sau eksperimentuoti derinant įvairių stilių braižą ir detales. Svarbiausias buvo tolygus pereinamumas bei spalvinių gamų persipynimas. Vienas iš visuose kambariuose pasikartojančių akcentų – klasikinį stilių pabrėžiančios apdailinės juostos, kuriuos kuria vientisumo jausmą. Net ir vienoje iš moderniausių erdvių – vonioje, naudojama lubų apdaila, primenanti klasikinį braižą. Taip pat šiame interjere buvo labai svarbus medžiagiškumas bei skirtingų paviršių dermė. Per skirtingus (medienos, akmens) paviršius dizainerė norėjo pabrėžti erdvės išskirtinumą bei prabangą.

Kiekviena šių namų erdvė turi ryškų charakterį, kurį į ją atsineša čia gyvenantys ir laiką leidžiantys šeimos nariai. Tai puikiai atsispindi vaikų miegamuosiuose. Pradedant jaunesnio berniuko, kuris yra gan švelnus ir romantiškas, kambariu. Jam buvo parinkta pasaulio užkariautojo, keliautojo, tyrinėtojo tema su juoda galaktika ir ryškiais akcentais, žadinančiais vaiko aktyvias savybes. Tokios detalės suteikia išskirtinumo šiam kambariui ir mažyliui skatina svajones ir domėjimosi interesų sritis. Vyresnio berniuko kambaryje buvo siekta kuo labiau išpildyti futbolo temą. Išskirtinė šio kambario detalė – fototapetas. Mergaitė, tarytum princesė, buvo apgyvendinta jaukiame kambaryje su klasikiniu interjeru ir interjerinių lėlių arbatos pertraukėlėmis.

Leonas Garbačauskas

Virtuvėje labai daug gaminama, todėl buvo parinkta kokybiška buitinė technika, gaminimo paviršiai, o dėl šeimininkės patogumo nestandartiškai pakelti paviršiai. Valgomasis stalas talpina 10 asmenų net neišskleistas, o sala tapo rytinių ritualų simboliu, prie kurio šeima susitinka pusryčiams.

Išskirtinė detalė hole – šeimininkų inicialai, kurie primena jiems, kad čia yra jų namai, vieta – kur jie visada bus laukiami ir mylimi. B. Senkevič sako, kad jai buvo svarbu, kad šiuose namuose būtų tik tos detalės, kurių nebūtų galima pamatyti eiliniuose interjero žurnaluose ar tuo labiau jos pačios kurtuose interjeruose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis