Kupini idėjų, tačiau funkcionalūs

Modernusis skandinaviškas stilius yra vienas populiariausių pasaulyje. Jis ypač mėgstamas šiaurės šalyse, kur klimatas atšiaurus ir juntamas saulės trūkumas. Tad nieko keista, kad skandinavišką modernizmą pamėgo ir lietuviai. Artimas jis ir Pavilnių regioniniame parke esančio namo gyventojams. Šio būsto interjerą įgyvendinusi UAB „Dizaino virtuvė“ komanda įkvėpimo sėmėsi iš pačios gamtos, kurios supamas stovi namas, bei pratęsė gamtos dovanojamą ramybės pojūtį. Kiekvienas žingsnis pateisina savo tikslą – namas kupinas netikėtumų ir įvairių idėjų, tačiau funkcionalumas ir praktiškumas čia yra svarbiausi. Sujungus visus šiuos momentus, gautas interjeras, kuris kuria bendrą namų harmoniją ir vientisumą, jame gerai jaučiasi žmonės, vertinantys natūralumą ir siekiantys darnos su aplinka.

Foto: Kernius Pauliukonis
Foto: Kernius Pauliukonis

Anot šio namo interjerą kartu su komanda kūrusios dizainerės Gabijos Pažarskytės, pamačius namo vietą, pačios idėjos nugulė į interjerą. „Norėjosi išlaikyti vientisą koncepciją visame trijų aukštų name, išsaugoti natūralumą, sutverti juntamą sąsają su gamta. Nepageidavome kažko sterilaus, modernaus, šalto, norėjosi jaukių detalių, taip gimė esama stiliaus idėja. Užsakovai turėjo gana aiškią viziją, bet suteikė ir laisvės. Be galo džiaugiamės, kad mūsų braižas sutapo su šeimininkų lūkesčiais. Dirbome kaip tvirtas dizainerio ir užsakovo duetas – mūsų idėjos ir užsakovo norai. Projektuodami individualius interjerus konkretiems žmonėms, pirmiausia bandome suprasti jų poreikius ir gyvenimo stilių. Tik pažinus užsakovą, jo nesuvaržius, galima sukurti tai, kas artima jo filosofijai. Juk tendencijos lieka tendencijos, o svarbiausia išlikti savimi ir suvokti, kad mūsų namai – tai mes patys“, – teigia dizainerė.

Foto: Kernius Pauliukonis


Foto: Kernius Pauliukonis
Foto: Kernius Pauliukonis

Iššūkiai išspręsti

Namas susideda iš dviejų aukštų ir cokolio. Kaip sudėtingiausią užduotį interjerą kūrusios komandos nariai įvardija poilsio erdvę, įrengtą cokoliniame aukšte. Tamsiausia namo dalis, kurioje buvęs didelis šviesos trūkumas suspindo šviesa ir apsigaubė ramybe. Čia įsikūrė SPA su pirtimi, namų kino salė, atskira virtuvė, židinys, buvo pastatyti patogūs baldai.

Foto: Kernius Pauliukonis

Antras sudėtingas komandinis darbas – laiptai. „Iki tokių smulkių detalių mes dar nesame braižę, kaip šįkart laiptų erdvę, – atskleidžia kūrybinius įspūdžius G. Pažarskytė. – Tai mums – didelis naujas profesinis žingsnis. Konstruktyvinis laiptų betonas buvęs labai nelygus. Pagal taisykles komandai reikėjo beveik viską perdaryti, bet jų konstruktyvą palikome ir kiekvieną pakopą žingsnis po žingsnio papildę betonu įgyvendinome laiptinės projektą nuo pat cokolio iki trečio aukšto.“

Šio interjero elemento ir poilsio erdvės sukūrimas bei sujungimas pagal vientisą stilistiką tapo rimčiausiais kūrybinės komandos iššūkiais.

Foto: Kernius Pauliukonis


Bendroji erdvė pirmame aukšte

Pagrindiniai viso namo interjero bruožai – jaukumas, komfortas ir daug šviesos. Patalpos erdvios ir šviesios, aukštos lubos, dideli langai. Vyraujanti spalva – balta, kone idealiausia skandinaviško stiliaus būstui. Jos fone išryškėja pasteliniai rudos atspalviai, išraiškingai kontrastuoja charakteringa juoda. Patekimas į namą eina per vidurinį, t. y. pirmąjį namo aukštą, kuriame įgyvendinta pagrindinė gyvenamoji erdvė – virtuvė su svetaine. Joje išlaikytas atvirumas, paliktos didelės knygų skaitymo erdvės, išnaudotos plačios palangės, ant kurių galima sėdėti, skaityti ar gėrėtis gražiu vaizdu pro langą.

„Vienas mūsų komandos principų, – sako dizainerė G. Pažarskytė, – siekti, kad projektas turėtų išliekamąją vertę. Dėl tos priežasties reikia detaliai suplanuoti, kad funkcionalumas susipintų su interjero estetika, kad kiekvienas kampas prabiltų, o bendras medžiagiškumas susivestų į vieną liniją. Sužiūrėti visumą dideliame name tikrai sudėtinga, bet galime drąsiai teigti, kad projektas įgyvendintas techniškai profesionaliai.“

Foto: Kernius Pauliukonis

Antrame namo aukšte įrengti trys miegamieji. Pagrindinis – tėvų miegamasis – turi drabužinę ir atskirą sanitarinį mazgą, kiti du kambariai – dalijasi vienu. Iš vieno vaikų kambario galima patekti laiptukais į pusketvirtą aukštą – žaidimų kambarį palėpėje.

Foto: Kernius Pauliukonis


Nepamirštas medžiagiškumas ir visumos sintezės

Dizainrė pasakoja, kad projektui ypatingo lengvumo suteikia ir apgalvotai panaudotas medžiagiškumas. Užsakovams buvo specialiai kuriami numatomų medžiagų koliažai, vizualizacijos, o sprendimai priimami drauge. Viską integravus į gyvenamąją aplinką, netikėtumų nebuvo. Prioritetas skirtas natūralioms medžiagoms. Matomose vietose nėra laminuotų, imitacinių paviršių, dominuoja medžio masyvas, faneruotė, medžio lukštas, MDF plokštės, stiklas, metalas.

Foto: Kernius Pauliukonis

Interjero autorius: UAB „Dizaino virtuvė”
Įgyvendinimo metai: 2016
Objekto pavadinimas, vieta: namas Pavilnių regioniniame parke, Vilnius