Kaip sutvarkyti virtuvę greitai ir su malonumu

Virtuvės tvarkymas visada užima labai daug laiko, nes būtent joje viskas turi blizgėti ne tik išorėje, bet ir pačiose neprieinamiausiose vietose. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip sutvarkyti virtuvę greitai ir su malonumu.

Kruopštus virtuvės tvarkymas visada užima labai daug laiko ir tai nėra nuostabu, nes būtent šiame kambaryje viskas turi blizgėti ne tik išorėje, bet ir sunkiausiai prieinamose ir mažiausiai pastebimose vietose.

Štai keli patys veiksmingiausi patarimai, kurie padės įvesti idealią tvarką virtuvėje greitai ir su malonumu.

Shutterstock

Apgalvokite viską iš anksto

Kruopštus tvarkymas neįsivaizduojamas be protingo planavimo. Jeigu norite, kad viskas eitųsi kaip sviestu patepta, pasirūpinkite tuo, kad po ranka būtų viskas, ko reikia. Šluostės dulkėms valyti ir grindims plauti, naujos kempinės, kuriomis pakeisite senas (primygtinai rekomenduojama jas keisti kartą per savaitę), valymo priemonės, popierinės servetėlės ir taip toliau.

Nepatingėkite ir virtuvėje atlikite nedidelę reviziją: taip galėsite užfiksuoti visas „problemines“ zonas ir nusipirkti tai, ko trūksta tikram jaukumui sukurti.

Įsijunkite mėgstamą muziką

Geras nusiteikimas – pusė sėkmės. Tvarkytis visiškoje tyloje, klausantis vandens iš krano čiurlenimo, dulkių siurblio gaudesio ir savo tylių atodūsių nėra pats maloniausias pasaulyje užsiėmimas.

Garsiojoje Disnėjaus pasakoje „Snieguolė“ pagrindinė herojė, besitvarkydama miško trobelėje, niūniuoja gerai žinomą melodiją „Whistle while you work“ (angl. švilpauk dirbdamas). Mes taip pat neabejojame, kad su puikia muzika (nesvarbu, sklindančia per ausines ar galingas kolonėles), ne tik greičiau vyks darbas, bet ir bus įdomiau jį atlikti. Internete galima rasti namų tvarkymui jau paruoštus grojaraščius, galite įsijungti juos arba pasileisti savo pamėgtas dainas.

Shutterstock

Neskubėkite, bet ir nedelskite

Pasistenkite virtuvės tvarkymui skirti konkretų laiką, kad niekas jums netrukdytų ir niekur nereiktų skubėti. Juk kai mes skubame, praleidžiame daug svarbių dalykų, o nuotaika genda dėl to, kad bijome kažko nespėti ir karštligiškai žvilgčiojame į laikrodį.

Kita vertus, konkretūs laiko rėmai puikiai disciplinuoja ir tarsi savaime sudėlioja viską į lentynėles. Virtuvei skirkite valandą ar pusantros (būtinai su atsarga) ir pasistenkite viską suspėti per tam skirtą laiko tarpą. Tiksliai žinodami laiką, kada turite baigti, jūs kažin ar mėtysitės prie kitų darbų.

Atsikratykite visko, kas nereikalinga

Virtuvės tvarkymas niekada nebus greitas darbas, ypač jeigu šiame kambaryje prisikaupė daug nereikalingų daiktų, kurių jau seniai niekas nesinaudoja. Seni žurnalai, laikraščiai, reklaminiai lankstinukai, tušti indeliai – ar jie tikrai jums reikalingi? O gal šie daiktai paprasčiausia kaupia dulkes ir neleidžia sutvarkyti po jais esančių paviršių?

Būtinai atlikite generalinę šaldytuvo tvarką. Tam reikės minkštos šluostės ir bet kokios valymo priemonės. Nepamirškite išmesti visų produktų, kurių galiojimo laikas seniai baigėsi. Tas pats galioja ir visokiausioms spintelėms: čia galima rasti pasenusios kakavos, atidarytų ir nebaigtų kruopų (beje, jas geriausia laikyti ne originaliose pakuotėse, o permatomuose indeliuose).

Shutterstock

Taupykite laiką

Laiko taupymas – tai dar vienas sėkmingo tvarkymosi veiksnys. Jeigu turite indaplovę, jūs puikiai žinote, kaip puiku deleguoti savo pareigas kažkam kitam, o atsilaisvinusį laiką skirti kažkokiems kitiems darbams.

Pavyzdžiui, kol tvarkotės, visą virtuvės tekstilę (staltieses, servetėles, rankšluosčius ir taip toliau) nuneškite skalbti, kol plaunate indus, palikite valymo priemonę ant viryklės ar kitos buitinės technikos, o kol valymo priemone padengta virtuvės kriauklė laukia savo eilės, galite išnešti šiukšles, nuvalyti dulkes ar net suspėti pasidarbuoti su siurbliu.

Patikrinkite visus paviršius

Virtuvės stalviršiai, valgomasis stalas, visos lentynėlės, spintelių durelės, palangė, šaldytuvas ir kiti paviršiai – tai pačios pažeidžiamiausios vietos virtuvėje (ko gero, išskyrus buitinę techniką). Nepamirškite taip pat ir plytelių bei tapetų – ten taip pat, greičiausiai, susikaupė dulkių ir atsirado dėmių.

Visa tai labai lengva nuplauti muilo tirpalu ar specialiomis priemonėmis, purškalais ar geliais. Tam naudokite minkštas kempinėles, kurios nepaliks įbrėžimų.

Shutterstock

Grindis valykite dviem etapais

Grindis visada reikia valyti dviem etapais: sausu ir drėgnu būdu. Pirmame etape jums pakaks paprasčiausios šluotos ar šepečio, nors su dulkių siurbliu viskas vyks gerokai greičiau.

Taip plauti grindis jums bus jau lengviau – tereiks išvalyti jas drėgnu (jokiu būdu ne šlapiu, ypač, jeigu pas jus linoleumas) skuduru, naudojant bet kokią malonaus kvapo plovimo priemonę. Pradėkite nuo tolimiausių kampų ir judėkite išėjimo link.

Pereikite prie paties maloniausio

Bet koks tvarkymas virs tikru malonumu, jeigu įjungsite fantaziją ir leisite sau kambaryje sukurti išties jaukią atmosferą, įgyvendindami seniai dominusias idėjas.

Shutterstock

Atnaujinti interjerą galima paklojant naują staltiesę, pamerkiant į vazą gyvų gėlių ar papuošiant stalą su mandarinais. Beje, žiemos švenčių išvakarėse savo sutvarkytą virtuvę galite papuošti kalėdiniais ar naujametiniais aksesuarais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis