Apgalvoti kontrastai 3 kambarių bute Druskininkuose

Sakoma, kai darbas einasi lengvai, rezultatai dažniausiai būna džiuginantys. Šiuo atveju taip ir nutiko: dizainerė Kristina Lastauskaitė-Pundė projektą Druskininkuose atsimena kaip itin lengvą ir malonų. Gal tai – kurorto aura, o gal – faktas, kad šis butas buvo investicinis projektas, o ne šeimos namai, tad jokie asmeniškumai nekišo kojos.

Objekto dosjė:

Tipas – trijų kambarių butas naujos statybos daugiabutyje „Aura“ Druskininkuose.

Gyvenamoji erdvė – svetainė kartu su virtuve, miegamasis, svečių kambarys ir vonia.

Buto plotas – 77 m².

Projekto autorė – Kristina Lastauskaitė-Pundė.


Leonas Garbačauskas


„Kai tavimi pasitiki ir visiškai pasikliauja priimtais sprendimais, gimsta tam tikra sinergija, – mano K. Lastauskaitė-Pundė. – O jei abejojama kiekvienu žingsniu, procesas tampa komplikuotas, užtrunka.“ Šiuo atveju nereikėjo nuolat ieškoti kompromisų: laisvės dizainerė turėjo daugiau nei įprasta. Todėl ir polėkio nepritrūko!


Naujos statybos gyvenamasis namas „Aura“ Druskininkuose įsikūręs priešais Druskonio ežerą ir parką. Gražus neoklasikinio stiliaus pastatas, jaukūs balkonėliai su metalinėmis tvorelėmis, puikus vaizdas pro langą. Pirmame namo aukšte – kavinė ir kepyklėlė. Sakytumei, svajonių būstas ilsėtis. Dizainerei tapo iššūkiu tą ramybę, harmoniją ir jaukumą iš išorės perkelti į vidų, juolab kad klientas pageidavo jaukaus buto ir kad jis būtų „šiek tiek solidesnis, prabangesnis“.


Leonas Garbačauskas


„Visada atsižvelgiu į būsto aplinką: kokios architektūros pastatas, kas yra netoliese. Man labai svarbi išorės ir vidaus dermė, – sako K. Lastauskaitė-Pundė. – Klasikinius elementus nusprendėme derinti su moderniais. Klasikiniai – tai lubų lipdiniai, grindjuostės, durys, vadinamosios metro plytelės vonioje, santechnika. Modernūs – korpusiniai ir minkštieji baldai, šviestuvai. Manau, šie elementai gražiai vieni kitus papildo.“


Leonas Garbačauskas


Pilkos spalvos lubos tapo buto akcentu. Jos visai neatrodo slegiančiai, nes dideli langai įleidžia užtektinai šviesos, juolab kad akį džiugina šiltų ir šaltų baldų atspalvių žaismas.


Romantiška vieta ir neoklasikinė namo architektūra padiktavo daug interjero sprendimų. Klasikinio stiliaus durys, parketlenčių grindys, lubų lipdiniai suteikia rafinuotumo, o ryškiaspalviai modernūs baldai atrodo gaiviai ir šiuolaikiškai.Dizainerė išrinko riešuto spalvos eglute dedamą parketą – toks sukuria elegancijos ir nostalgijos įspūdį. Bute naudota nemažai medžio elementų. Pavyzdžiui, labai šiltai atrodo medinė siena miegamajame, apšviesta į baldus įmontuotų šviestuvų. K. Lastauskaitė-Pundė pripažįsta labai vertinanti jaukų apšvietimą, kuris išgaunamas naudojant paslėptą šviesą.


Dizainerė sako visada naudojanti daug pastelinių spalvų. Šis atvejis – ne išimtis. Čia miegamojo ir svetainės baldai – šviesiai pilki, virtuvės – tamsiai pilki su melsvu atspalviu. Ryškesnių spalvų baldai tampa akcentais: virtuvėje – raudonas šviestuvas ir gelsva oda aptrauktos kėdės, o svetainėje – ryškiai mėlyno aksomo sofa ir žalsvos vilnos krėsliukai. Pilki ir pasteliniai atspalviai – neįkyrūs, neerzina ir yra puikus kitų elementų fonas. Svetainės šviestuvas ir auksinės sofos kojelės suteikia truputį spindesio.


Leonas Garbačauskas


Daug šilumos svetainėje suteikia vadinamuoju eglutės raštu sudėtos parketlentės, mediniai baldų fasadai ir paslėpta jauki šviesa. Atkartojami pilkos spalvos motyvai kuria vientisumo įspūdį.


Leonas Garbačauskas

Virtuvėje, kaip ir svetainėje, dizainerė sukūrė šiltų ir šaltų atspalvių dramą. Tamsios lubos ir virtuvės baldai – smagus šilto atspalvio stalo ir gelsvos odos kėdžių kontrastas.Užsakovo pageidavimu bute įrengtas nedidelis papildomas svečių miegamasis. Taip pat reikėjo daug vietos daiktams susidėti, kad atvažiavus ilsėtis jie nesimėtytų, kur papuolė, ir negadintų vaizdo. Be to, funkcionalumas svarbu ir tuo atveju, jei butas būtų ilgam išnuomotas. Taigi miegamajame ir svetainėje suprojektuotos talpios spintos.


Įėjus į butą patenkama į siaurutį holą, čia netilpo jokia spinta, tad ji atsidūrė svetainėje. „Šį baldą suprojektavau su vieta atsisėsti. Į atvirą lentyną galima numesti raktus, rankinę ir patogiai prisėsti. Tokia spinta labai pasiteisino“, – prisimena dizainerė.


Pagrindiniu namų akcentu tapo pilkos lubos. Tai buvo drąsus, nestandartinis sprendimas. Žemas lubas paprastai siekiama paaukštinti, tačiau K. Lastauskaitė-Pundė pasirinko kitokį kelią. „Pasiūliau nebijoti jas išskirti tamsesniu tonu – tai suteikia itin jaukų efektą, tarsi apgaubia. Argumentavau, kad langai nukreipti į pietus, dideli, be palangių, tad erdvė ganėtinai atvira. Šviesos netrūksta. Kodėl gi nepadarius kitaip? Su šiuo sprendimu susijęs ir vienintelis projekto kuriozas. Atvažiavę dažyti sienų ir lubų meistrai nepatikėjo, kad parinkau tokią spalvą. Jie skambino užsakovui ir teiravosi, gal dizainerė sumaišė spalvų kodus... Žmonės tiesiog bijojo manęs tiesiai paklausti“, – juokiasi moteris.


Leonas Garbačauskas


Miegamajame siena išnaudota spintelėms ir praktiškam staleliui-lentynai įrengti. Į baldus įmontuotas apšvietimas sukuria jaukią atmosferą.


Nusižiūrėk idėją

Kabantys šviestuvai prie lovos – vizualiai įdomus, madingas ir praktiškas sprendimas. Naktinis stalelis lieka laisvas – galima pasidėti skaitomas knygas, stiklinę vandens ar kitokių mažmožių. Svarbu pasirinkti tinkamą aukštį, nes per žemai nuleistas šviestuvas neskleis pakankamai šviesos, o per aukštai pakabintas atrodys keistai ir švies tiesiai į akis. Šviestuvai turėtų būti komponuojami virš naktinio stalelio arba arčiau lovos. Ir nebūtinai mažiukai – didesni, spalvoti gali tapti originaliu akcentu.


Leonas Garbačauskas


Užsakovo pageidavimu bute suplanuota daug vietos daiktams susidėti. Talpi spinta ir lentynos miegamajame padeda palaikyti tvarką. Dizainerė parinko šviesaus medžio ir pilkos spalvos korpusinius baldus.Nors bute netrūksta originalių spalvinių akcentų, K. Lastauskaitė-Pundė mano sukūrusi gan santūrų interjerą. „Nesiekėme panaudoti jokių madingų elementų, taikytis prie ryškių tendencijų. Norėjome, kad interjeras būtų nepretenzingas, solidus ir ilgaamžis.“ Ji džiaugiasi, kad darbai ėjosi sklandžiai ir greitai. Projektas užtruko apie pusmetį. Turint omeny, kad daugelį darbų teko derinti per atstumą (visgi Druskininkai – ne Vilnius), tai – išties sėkmingas projektas. „Užsakovas butą pamatė, kai jis buvo visiškai užbaigtas, – šypsosi moteris. – Net paveikslai kabojo.“


Leonas Garbačauskas


5,5 m² vonioje erdvė išnaudota optimaliai. Sieninė spinta slepia daiktus, tad dėmesys tenka klasikiniams akcentams: vadinamojo metro tipo plytelėms, klasikinio stiliaus santechnikai ir veidrodžiui.

Švelni rusva sienų spalva veikia raminamai. Dailus klasikinis praustuvas ir veidrodis auksiniais rėmais – smagūs akcentai. Grafiškas juodas praustuvo stovas ir dušo sienelės apvadai pagyvina klasikinius elementus ir suteikia modernumo prieskonį.


Leonas Garbačauskas


Leonas Garbačauskas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis