Vaiko kambarys – kaip sukurti gražią ir saugią erdvę

Vaiko kambarys – labiausiai branginamo ir pažeidžiamiausio šeimos nario erdvė, todėl būtina ja tinkamai pasirūpinti bei sukurti vietą, kuri būtų ne tik maloni ir saugi, bet ir ugdytų vaiko savarankiškumą bei pasitikėjimą savimi.

Svarbiausia – sveika ir saugi aplinka


„Vaiko kambario estetika – svarbu, bet dar svarbiau – sveika atmosfera. Todėl įrengiant kambarį reikia atkreipti dėmesį į medžiagų natūralumą, ekologiškumą. Vietoj sintetinių medžiagų vertėtų rinktis natūralias – medinius baldus, grindis, jei įmanoma – ekologiškus kilimus. Lygiai tas pats galioja ir vaiko žaislams“, – sako interjero dizainerė Monika Juknienė.


„Atviri paviršiai ir lentynos kaupia dulkes, todėl praktiškiau projektuoti baldus su daugiau uždarų lentynų, stalčių. Jų tvarkymas paprastesnis, be to, taip geriau išlaikoma tvarka. Taip pat reikėtų vengti baldų aštriais kampais – vietoje nerimstantys vaikai netrunka į juos susižeisti“, – teigia dizainerė.


Gamintojo archyvas


Tiesa, vien užapvalintų kampų vaikų saugumui užtikrinti nepakaks – reikia nepamiršti ir elektros instaliacijos. „Elektros instaliacija vaiko kambaryje įrengiama remiantis 2 principais: priartink ir apsaugok, t.y. jungiklius bei kištukinius lizdus vertėtų nuleisti iki vaikui patogaus lygio, tuo pat metu kištukiniai lizdai turėtų būti su specialia apsauga, kuri neleis įvykti nelaimei“, – sako jungiklių ir protingų namų sistemų centro „Jung Vilnius“ vadovas Raimundas Skurdenis.


Anot M. Juknienės, prie vaiko ūgio turi būti pritaikyti ne tik jungikliai, bet ir baldai – taip vaikas išmoks tvarkyti savo aplinką, o anksti įskiepyti įgūdžiai išliks visą gyvenimą. Tad tinkami baldai atlieka ne tik estetinę, bet ir pedagoginę funkciją.


Gamintojo archyvas


Vaiko darbams – ypatinga vieta


„Vaiko piešiniai bei kiti jo kūriniai gali tapti kambario aksesuarais, rodančiais jo individualumą ir polinkius. Patarčiau ne tik puošti sienas piešiniais, bet ir sudaryti sąlygas vaikui juos keisti. Taip mažasis šeimos narys matys, kad jo darbai ir pastangos vertinamos. Tai padės ateityje, mat taip stiprinamas vaiko pasitikėjimas savimi“, – teigia M. Juknienė.


Gamintojo archyvas


Papildomą vertę vaiko piešiniams suteikia jų įkurdinimas netikėtoje vietoje. Pavyzdžiui, tokia vieta gali tapti net jungiklis. „Tai gana paprasta – tereikia, kad piešinys būtų suskaitmenintas, o po to jau mes jį išgraviruojame lazeriu arba atspausdiname“, – apie originalaus sprendimo galimybes pasakoja R. Skurdenis. Anot jo, visai nesvarbu, kokiomis priemonėmis piešta – pieštukais, akvarele, flomasteriais, kreidelėmis ar kuo kitu. Svarbiausia – galimybė suskaitmeninti vaizdą.


Gamintojo archyvas


Kokias spalvas rinktis?


Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, vaiko kambario interjerui dažnai galioja savos taisyklės, kurios ne visada sutampa su kitų erdvių estetika. Tačiau M. Juknienė įsitikinusi – sutapti ir neturi. „Vaiko kambarys gali „pažeisti“ namų interjero vientisumą, tačiau išsaugoti vertėtų tokius vienijančius elementus kaip apdailos medžiagos ar spalvinė gama.


Gamintojo archyvas


Turėjau klientus su paaugliais vaikais, kuomet vaikinas norėjo tam tikro pilko atspalvio sienos, o mergina pageidavo glamūrinio stiliaus kambario, nors bendras būsto interjeras buvo skandinaviško stiliaus. Manau, būtina atsižvelgti į vaikų pageidavimus. Įtraukus vaiką į interjero kūrimą, auga jo savarankiškumo jausmas bei savivertė. Be to, kai visi šeimos narai jaučiasi laimingi ir saugūs – namai trykšta meile bei džiaugsmu, o tai ir yra esminė gero interjero užduotis“, – tvirtina dizainerė.


Pašnekovė vaiko kambariui pataria rinktis šviesias, ramias ir linksmas spalvas: žalius bei geltonus atspalvius, taip pat baltą, geltoną. Nebūtina intensyvia spalva dažyti visos sienos, gali užtekti ir akcentą suteikiančio paveikslo ar kilimo.


Gamintojo archyvas


„Geras spalvinis sprendimas – žemės spalvų atspalviai, vadinamosios neutralios ir purvinos spalvos. Vartant paletę jos nevilioja, bet interjere atrodo puikiai, prie visko gerai tinka. Edukaciniais tikslais vaiko kambaryje patarčiau rasti vietos žemėlapiui ir gaubliui bei kalendoriui“, – sako M. Juknienė.Anot jos, vaiko skonio ir poreikių turėtų būti paisoma ir svetainėje, šeimos narių susirinkimo vietoje, nes tai – bendra visų erdvė, todėl ji turi būti priimtina kiekvienam.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis