Kaip prižiūrėti kalėdinį kaktusą?

Kalėdų kaktusu vadinamas augalas, paprastai vadinamas tikruoju plokšteniu (lot. Schlumbergera truncata). Šis augalas tradiciškai auga Brazilijos drėgnuosiuose miškuose, tad ir jo priežiūra yra kiek kitokia nei įprastų dykumos kaktusų. Kalėdų kaktusu jis yra vadinamas dėlto, jog jo žydėjimo ciklas sutampa su Kalėdiniu laikotarpiu. Tiesa, kad augalas per Kalėdas jus džiugintų žiedais, reikia tinkamai jį prižiūrėti.

Temperatūra. Laikykite augalą taip, kad jis negautų ryškios tiesioginės šviesos, toliau nuo karščio šaltinių – radiatorių, židinių ir pan., taip pat nestatykite jo ant palangių, ypatingai ant pietinės pusės. Šiltuoju metų laiku galite išnešti augalą į balkoną ar į lauką, tačiau pasirūpinkite, kad jis ilgai nebūtų paliktas saulės atokaitoje. Augalui geriausia, jei dienos temperatūra siekia 18°C-21°C, o naktį nenukrinta žemiau 10°C.


Drėgnumas. Kaip minėta, natūraliai šis augalas auga drėgnuosiuose miškuose Brazilijoje. Aišku, namuose nei pavyks, nei rekomenduotina atkurti natūralų drėgmės lygį, tačiau augalui reikės papildomo drėgmės šaltinio. Padėkite indą su vandeniu šalia augalo taip, kad kai vanduo garuos, drėgmės tektų ir augalui. Galima padaryti ir kitaip – įdėkite vazoną, kuriame auga Kalėdų kaktusas į plokščią indą ar lėkšte, užpildytą akmenėliais ar žvyru. Pusę indo talpos reikėtų užpilti vandeniu ir nuolat palaikyti tokį lygį. 


Laistymas. Prisiminkite, kad šis kaktusas yra tropinis, o ne dykumų augalas, tad jis, skirtingai nuo tradicinių kaktusų, visiškai sausos dirvos nemėgsta. Tad laistykite kruopščiai - kai viršutinis dirvos sluoksnis yra sausas, metas augalą lieti. Tiesa, nerekia persistengti – gavus per daug vandens, gali pradėti pūti jo šaknys. Kitaip tariant, vandens augalui neturi pritrūkti, tačiau jis neturi augti nuolat permirkusioje dirvoje. Niekada nelaistykite kaktuso nuo viršaus, liekite dirvą. 


Žydėjimas. Šis augalas žiedus pradės leisti tada, kai „dienos“ ilgumas taps panašus į „nakties“ ir, kai temperatūra kelias savaites laikysis 10-15 laipsnių. Todėl Kalėdų kaktusą teks šiek tiek apgauti ir sukurti jam tinkamą aplinką. Reikėtų kiekvieną dieną apie 12 valandų palaikyti augalą tamsioje ir vėsioje vietoje. Tam tiks spinta ar vonia. Po 6–8 savaičių turėtų susiformuoti žiedai, tad, jei norite, kad kaktusas žydėtų būtent per Kalėdas, reikėtų pasiskaičiuoti pumpurų auginimo periodo pradžią (spalio pabaiga - lapkričio pradžia). Kai žiedai susiformavę, perkelkite augalą į įprastą vietą ir džiaukitės puikiu žydinčio kaktuso vaizdu. Žiedai gali būti įvairių spalvų – violetiniai, balti, rausvi ar raudoni. 


Prieš žydėjimą, laistymą rekomenduojama šiek tiek sumažinti. Kai augalas baigia žydėti, jam reikalingas 30 dienų ramybės laikotarpis. Šiuo laikotarpiu netręškite ir nekarpykite, neskabykite kaktuso. Po ramybės periodo nuvytusius žiedus nuskabykite ir augalu rūpinkitės kaip įprasta. 


Šis kaktusas paprastai augs tiek, kiek vietos jam paliksite vazone, tad jeigu norite, kad jis išaugtų didesnis, persodinkite jį į didesnį vazoną. Geriausia tai daryti vasario-balandžio mėnesiais. Augalą persodinti rekomenduojama kas trejus metus.


Jei kaktusui netikėtai pradėjo kristi žiedai, atidžiai įvertinkite, ar rūpinatės juo pagal visas rekomendacijas. Žiedų kritimo priežastys gali būti per dažnas laistymas, per maža drėgmė ar tiesiog augalas gauna per mažai šviesos. Laiku atliktas sąlygų normalizavimas gali išgelbėti Kalėdų kaktuso išvaizdą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis