Auksinės taisyklės tiems, kurie augina orchidėjas

Nelabai patyrę orchidėjų augintojai dažniausiai renkasi falenopsius, pagarsėjusius nereiklumu. Tačiau yra ir kitų rūšių orchidėjų, kurias auginti paprasta. Kita vertus, namuose gali gerai augti ir lepesnės, jei tik sukuriamos tinkamos sąlygos: tarkim, užtikrinama žemesnė temperatūra ar papildomai drėkinamas oras.

Ar tikrai kaprizingos?

Kai prieš porą šimtmečių jūreiviai iš tolimųjų kraštų į Europą pargabeno orchidėjų, joms buvo siekiama sukurti kuo geresnes auginimo sąlygas, tačiau... gėlės nunykdavo. Mat orchidėjas sodindavo šiltnamiuose, kur buvo tvanku, karšta ir drėgna. Tad nieko nuostabaus, kad jos pelnė įnoringų įvaizdį, o tiesa buvo paprasta – gėlėms tiesiog reikėjo kitokių sąlygų augti.

Namuose išties sunku sukurti tokias sąlygas, kokiomis orchidėjos auga savo tėvynėje, tačiau laikui bėgant žmonės sugalvojo išeitį: patys ėmė kurti jų hibridus, kryžmindami dviejų ar daugiau genčių augalus. Hibridų privalumas tas, kad jie ištvermingesni ir labiau prisitaiko prie aplinkos. O ko daugiau gėlininkams reikia...

Fotolia nuotr.

Visi žinome auksinę taisyklę, kad prieš įsigyjant orchidėją privalu išsiaiškinti jei ne veislės ar hibrido pavadinimą (šie dažnai būna sudėtingi), tai bent orchidėjos rūšį Tuomet bus paprasta įvertinti gėlės poreikius bei savo galimybes juos patenkinti, ir toks abipusis „supratimas“ leis išvengti nemalonių auginimo staigmenų.

Jei trūksta šviesos

Įvairių rūšių orchidėjų šviesos poreikiai nevienodi – kai kurios jų gali augti mažai apšviestose vietose ir puikiai jaustis. Tamsesniuose kambariuose auginkite raibuoles, dorites, falenopsius, liudizijas.

X Falenopsis (Phalaenopsis). Šešėlis jam nebaisus, o štai nuo tiesioginių saulės spindulių gėlę reikia labai saugoti. Nors šios orchidėjos šviesai nereiklios, tačiau joms būtina parūpinti šiltą vietą, temperatūra neturėtų nukristi žemiau nei 18 ºC, o geriausia, jeigu ji šiek tiek aukštesnė nei 20 ºC. Laistyti falenopsį reikėtų saikingai, kai substratas pradžiūsta, nes šaknims reikia ne tik vandens, bet ir oro. 

Fotolia nuotr.

X Liudizija (Ludisia). Tai atspari orchidėja, ištverianti ne tik šviesos stygių ant šiaurinės palangės, bet ir temperatūros svyravimus. Bet laistyti gėlės nepamirškite – substratas turi būti vienodai drėgnas.
Shutterstock nuotr.

Ant pietinės palangės

Jei turite galimybę orchidėjas auginti ant pietinės palangės, galite rinktis oncidijas, katlėjas, ertmenes, kvapiąsias vaniles, vandas. Vis dėlto ir jas reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei šviesą mėgstančias orchidėjas auginsite šešėlyje, jos gali atrodyti sveikos, tačiau nežydės.

X Oncidija (Oncidium). Kad oncidijai trūksta šviesos, gali pranešti pumpurai: jie pagelsta, nuvysta ar ima kristi. Nors reikli šviesai, kitais atžvilgiais tai neįnoringa orchidėja. Jai labiau patinka vėsesnis oras nei labai šiltas. Ir vandens reikia ne per daugiausia – laistykite tik tada, kai substratas pradžiūsta, o nužydėjusios keletą savaičių galima ir visai nelaistyti.

I. Stanevičiaus nuotr.

X Katlėja (Cattleya). Kad šviesos nepristigtų, žiemą katlėją teks papildomai apšviesti, nes gaudama šviesos mažiau nei 12 valandų ji negali pražysti. Kol gėlė auga, substratas nuolat turi būti vos vos drėgnas.
G.Leiputės nuotr.

Kai namuose vėsu

Jei žiemą namuose nelabai šilta, verta rinktis orchidėjas, kurios geriau auga vėsioje patalpoje: cimbidžius, liežuves, zigopetalus, ertmenes, oncidijas, miltonijas.

X Liežuvė (Odontoglossum). Jai patinka vėsi vieta, ypač naktį, mat šių gėlių gimtinė – kalnų miškai. Tačiau šviesos reikia daug, o laistyti patartina saikingai, kad neimtų pūti šaknys. Tręškite perpus silpnesnėmis trąšomis nei kitas orchidėjas. 

R.Pivoriūnienės nuotr.

X Ertmenė (Coelogyne). Savo gimtinėje – Himalajų kalnuose – ertmenės auga tiesiog ant sniego, tad nieko keista, kad mėgsta vėsų ir gaivų orą. Kad gausiau žydėtų, žiemą besiilsinčią ertmenę reikėtų palaikyti 12–16 ºC temperatūros patalpoje. Tiesa, šviesos ir tuomet turėtų būti daug.
G.Leiputės nuotr.

Šiluma kaulų nelaužo

Yra šilumą mėgstančių orchidėjų, todėl jos gerai ištveria ir šildymo sezoną. Tai kambrijos, enciklijos, falenopsiai, raibuolės, liudizijos, katlėjos, kvapiosios vanilės.

X Kambrija (Cambria). Ją auginti namuose nesunku, nes tai šilumamėgis augalas, lengvai prisitaikantis prie aplinkos, nereikalaujantis ypatingos priežiūros. Dar vienas privalumas tas, kad gėlė nereikli drėgnam orui. Tik svarbu atminti: kambrijų šaknys jokiu būdu neturi mirkti vandenyje, tad būtinas geras drenažas. 

I. Stanevičiaus nuotr.

X Kvapioji vanilė (Vanilla planifolia). Tiesą sakant, tai pretenzinga gražuolė: jai prižiūrėti reikia nemenko išmanymo... Orchidėja gerai jaučiasi, kai oras sušilęs iki 25–30 ºC, o, jei temperatūra siekia tik 20 ºC, kvapioji vanilė greit nunyksta. Šiltai laikomai gėlei ir vandens reikia nemažai, tačiau padėkliuke jis neturėtų užsistovėti. Kvapiosioms vanilėms patiks, jeigu jas retkarčiais apipurkšite šiltu dušu – tai primins gimtinėje esančias sąlygas.

Fotolia nuotr.

Reikės drėkinti orą

Nemažai rūšių orchidėjų (miltonijos, raibuolės, liežuvės) geriau auga, kai oro drėgnumas didesnis, nei įprastai būna mūsų namuose. Taigi jos puikiai jaučiasi vonios kambaryje (žinoma, jei ten pakanka šviesos). Pagelbėti gali elektrinis drėkintuvas, iš bėdos tiks ir indai su vandeniu. O vien purkšti neužteks – oro drėgmė padidės labai neilgam.

X Miltonija (Miltonia). Nors miltonijas dažnai siūloma auginti pradedantiesiems gėlininkams, tačiau tai gan lepi gėlė – jai tinkamas oro drėgnumas yra 60–70 proc. Miltonijai patinka gerai vėdinamos patalpos, ši gėlė nemėgsta susikaupusio vandens, o žiemą reikėtų papildomai apšviesti.

Fotolia nuotr.

Nepamirškite laistyti

Nors daugelis orchidėjų jautrios vandens pertekliui, o gaudamos jo per daug gali žūti, tačiau yra ir mėgstančių drėgną žemę, tad šį poreikį svarbu patenkinti. Dar būtina atminti, kad vanduo, kuriuo laistote gėles, turėtų būti kambario temperatūros ar pora laipsnių šiltesnis ir nusistovėjęs ar netgi virintas.

X Cimbidis (Cymbidium). Substratas, kuriame auga cimbidis, nuo pavasario iki rudens turėtų būti nuolat drėgnas. Net ir šaltuoju metų laiku jis neturėtų visiškai išsausėti. Tačiau vandens perteklių iš padėliuko būtina išpilti. Jei cimbidžio stiebagumbis susiraukšlėjęs, augalas mums sako, kad jam trūksta vandens.

G.Leiputės nuotr.

Kas nemėgsta persodinimo

Kai kurios orchidėjos – ertmenės, miltonijos, vandos, cimbidžiai – labai nemėgsta būti persodinamos, todėl iš įprastos vietos jas perkraustykite tik tada, kad substratas sudūlėja, o šaknys netelpa vazone.

X Vanda (Vanda). Ją persodinkite kaip įmanome rečiau. Išsikerojusias augalo šaknis gali būti sunku sukišti į žemę, bet nieko tokio, jeigu jos išlindusios iš vazonėlio. Kad gėlė gautų pakankamai drėgmės, porą kartų per savaitę ją su visu gėliapuodžiu pamerkite į minkštą kambario temperatūros vandenį ir šiek tiek palaikykite. Ant drėgnų vandos šaknų turi būti matomi raštai – vadinasi, augalas sveikas, ir drėgmės jam pakanka.

Fotolia nuotr.

Vasarą papuoš terasą

Daugelis rūšių orchidėjų vasarą gerai jaučiasi auginamos lauke – balkone ar terasoje. Mat čia patenkinamas vienas svarbiausių jų poreikių – temperatūra naktį būna vėsesnė nei dieną, todėl orchidėjos sukrauna žiedpumpurius. O ir šviesos bei gryno oro jos čia gauna daugiau. Lauke galite įkurdinti kambrijas, ertmenes, katlėjas, miltonijas, raibuoles, liežuves, cimbidžius.

X Raibuolė (Paphiopedium). Įvairių veislių raibuolės stebėtinai atsparios įvairioms auginimo sąlygoms. Vasarą šią orchidėją tinka auginti lauke, daliniame pavėsyje – rudenį bus stipresnė ir gausiau žydės. Ypač gaivus oras patinka žalius lapus turinčioms raibuolėms. Tačiau ir lauke auganti orchidėja turi būti laistoma tinkamai – substratas negali nei pernelyg išdžiūti, nei būti labai šlapias.

I.Masonaitės-Katilienės nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis